Comportamente instinctive interesante ale adultilor

Marti, 07 Februarie 2012, ora 07:01
5873 citiri
Comportamente instinctive interesante ale adultilor
Foto: spring

Fiecare om mosteneste un set de comportamente instinctive, reflexe, pe care oamenii de stiinta continua sa le analizeze, mai ales in ceea ce priveste scopul si modul de functionare. Cu toate acestea, existenta multora dintre acestea ramane, inca, un mister.

O parte dintre reflexe, cele primitive, sunt intalnite doar la bebelusi, nu si la adulti. Spre exemplu, reflexul palmar consta in tendinta bebelusilor de a apuca orice lucru care le atinge palma. Si, tot un reflex primitiv este cel de inot - un bebelus scufundat va incepe imediat sa dea din maini si din picioare - sau cel de a intoarce capul spre orice lucru care ii atinge gura sau obrazul (prezent pana pe la patru luni si necesar in alaptare).

Listverse a scos insa in evidenta o parte din comportamentele instinctive interesante ale adultilor.

1. Prisoner's Cinema

Este vorba de un fenomen raportat in randul persoanelor tinute in intuneric total, in special la prizonierii tinuti in celule fara lumina pentru o perioada lunga. Totodata, acesta a mai fost raportat si de soferii de camioane, de piloti, astronauti si de practicieni ai meditatiei intense. Concret, acestia vad lumini de diferite culori atunci cand stau in bezna, luminile luand adesea forme umane.

Oamenii de stiinta cred ca fenomenul este rezultatul fosfenelor combinate cu efectele psihologice ale expunerii prelungite la intuneric. O fosfena este un fenomen caracterizat prin perceptia unor lumini care, de fapt, nu apar, nu exista (este practic o halucinatie vizuala).

Efectul Ganzfeld este un fenomen similar, raportat de sute de ani, care apare dupa ce o persoana priveste un camp uniform de culoare si care consta intr-o pierdere brusca a vederii sau in halucinatii. Exploratorii arctici care au vazut doar zapada o perioada lunga au raportat de asemenea halucinatii si o stare de spirit alterata.

2. Knismesis si gargalesis

Knismesis si gargalesis sunt denumirile stiintifice pentru cele doua tipuri de gadilat pe care le pot percepe oamenii. In mare, knismesis este gadilatul usor, ca cel produs de o pana, care nu provoaca ras, fiind insotit adesea de o senzatie de mancarime.

Acesta necesita un nivel scazut de stimulare si poate fi declansat si de un curent electric sau o atingere. De asemenea, poate fi provocat si de o insecta care se taraste pe piele, dupa care individul in cauza simte nevoie sa scarpine zona respectiva.

Gargalesis este insa un gadilat mai puternic, care genereaza ras, implicand aplicarea repetata a unui stimul puternic intr-o zona sensibila a corpului. Acest tip de gadilat este adesea asociat si cu joaca, dar poate fi considerat si foarte neplacut si chiar o tortura, daca este simtit mult timp. Acesta poate afecta si maimutele.

Ciudat este insa faptul ca oamenii isi pot provoca singuri gadilatul de tip knismesis, dar nu si pe cel de tip gargalesis, incapacitatea oamenilor de a face acest lucru fiind greu de inteles.

3. Molipsirea emotionala

Molipsirea emotionala (transmiterea emotionala) este tendinta oamenilor de a simti emotiile celor din jurul lor, abilitatea lor de a transfera intre ei starea de spirit fiind innascuta. Este un fenomen puternic, care sta chiar si in spatele unor religii sau razboaie. Spre deosebire de transmiterea cognitiva, cea emotionala este mai putin constienta si mai mult automatizata, bazandu-se in principal pe comunicarea non-verbala.

Folie a deux este un sindrom psihiatric care consta in transmiterea de la un individ la altul a unor credinte iluzorii. Tulburarea a fost prima data descrisa in Franta, in timpul secolului al XIX-lea, iar unul dintre cele mai groaznice exemple de folie a deux este legatura dintre Adolf Hitler si Partidul Nazist.

4. Reflexul vestibulo-ocular

Reflexul vestibulo-ocular are legatura cu capacitatea oamenilor de a se concentra asupra imaginilor in timp ce-si intorc capul la stanga sau la dreapta. Acest reflex stabilizeaza imaginile pe retina, producand o miscare rapida a ochilor in directia opusa celei in care se intoarce capul.

Spre exemplu, cand capul se misca la dreapta, ochii se misca la stanga (involuntar) si invers. Iar reflexul functioneaza si in intuneric complet si chiar si atunci cand ochii sunt inchisi, fiind unul dintre cele mai rapide reflexe ale corpului uman.

Si mai interesant este faptul ca reflexul are legatura si cu incapacitatea de a vedea la fel de bine in stare de ebrietate ca in stare de trezie. Mai exact, consumul de alcool perturba functionarea reflexului si de accea cu cat au o stare de ebrietate mai avansata, cu atat oamenii vad mai incetosat.

5. Reflexul scufundarii, specific mamiferelor

Desi este specific mamiferelor acvatice, acest reflex este dezvoltat si la oameni, si face posibila supravietuirea sub apa pentru un timp. Reflexul este declansat insa in special atunci cand apa rece atinge fata. Apa care este mai calda de 21 de grade nu declanseaza reflexul si nici scufundarea altor parti ale corpului in afara fetei.

Imediat ce fata atinge insa apa rece, apare acest reflex. Rata batailor inimii scade cu 10-25%, iar fluxul sangvin devine limitat la extremitati, pentru a se concentra mai mult asupra partilor vitale ale corpului. La adancimi extreme, corpul permite intentionat lichidului sa patrunda in cavitatea toracica pentru a se impiedica strivirea organelor sub presiunea apei.

Reflexul creste semnificativ sansele de supravietuire in cazul unei scufundari accidentale, o persoana putand rezista mai mult timp fara oxigen in apa rece decat pe uscat sau in apa fierbinte. In plus, reflexul apare si daca individul este inconstient inainte de a intra in apa, dar este mai putin dezvoltat la adulti - copiii pot rezista mai mult timp sub apa rece.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#comportamente instinctive oameni, #reflexe oameni, #comportamente innascute , #inedit