Constructii celebre care au fost copiate (Galerie foto)

Joi, 14 Iunie 2012, ora 12:05
4536 citiri
Constructii celebre care au fost copiate (Galerie foto)
Foto: Cracked

Stiai ca au mai existat doua nave similare Titanicului, ca numai in China sunt doua replici ale Turnului Eiffel sau ca monumentul Taj Mahal din India are o copie in statul vecin Bangladesh?

Potrivit Cracked, iata cateva constructii faimoase care au copii.

1. Titanicul a avut o "sora" care nu s-a scufundat

Tragica poveste a Titanicului este cunoscuta de foarte multi oameni, mai ales ca anul acesta s-au implinit 100 de ani de la scufundarea acestei nave, iar James Cameron, regizorul filmului cu acelasi nume, a lansat o versiune 3D a peliculei care o vreme a detinut recordul la incasari (inainte sa apara "Avatar").

Mai putin cunoscut insa este faptul ca Titanicul a facut parte dintr-un grup de trei nave asemenatoare, prima fiind RMS Olympic, si singura care nu s-a scufundat, desi a avut parte de ceva incidente. Mai intai a lovit cateva nave mai mici intr-un port din New York, la prima ei calatorie. Apoi, dupa doar cateva calatorii, s-a ciocnit de o alta nava, HMS Hawke, iar pentru a fi refacuta s-au folosit chiar piese de pe Titanic, care era in constructie pe atunci.

Cu toate acestea oamenii nu s-au temut sa calatoreasca cu ea, aceasta frica aparand abia dupa ce a avut loc tragedia in care a fost implicat Titanicul (aprilie 1912). Oricum, la doi ani dupa aceea a inceput Primul Razboi Mondial, astfel ca oricum nimeni nu mai vroia sa calatoreasca, iar Olympic si cealalta nava "sora", Britannic, au fost folosite ca vase militare in razboi. Olympic, spre exemplu, era utilizata la scufundarea submarinelor germane.

La mult timp dupa terminarea razboiului, in 1934, Olympic s-a ciocnit de o alta nava, accident in urma caruia au murit sapte oameni (toti de pe celalalt vas), dar tot nu s-a scufundat. In cele din urma, insa, Marea Depresiune a fost cea care a dus la sfarsitul acestei nave. In acea vreme de recesiune nu mai erau profitabile calatoriile, astfel ca nava a ajuns la fier vechi.

2. Taj Mahalul are o copie in Bangladesh

Monumentul Taj Mahal din India este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase si deosebite exemple de arta islamica.

In 1980, insa, cineastul Ahsanullah Moni s-a gandit ca nu ar strica o replica a celebrului monument si in Bangladesh, astfel ca a construit-o, cu circa 58 de milioane de dolari. Iar pentru a fi cat mai aproape de original, Moni a adus materiale din intreaga lume.

India nu a fost prea incantata de copia realizata de acesta si a amenintat ca il va da in judecata pentru incalcarea drepturilor de autor. Insa o astfel de actiune in instanta este destul de greu de sustinut, avand in vedere ca monumentul original a fost terminat in 1653. Ambitiile lui Moni nu s-au terminat insa, acesta intentionand sa construiasca si cateva copii ale piramidelor din Egipt.

3. Casa Alba din China

Casa Alba gazduieste presedinti americani inca din anul 1800, fiind o cladire emblematica pentru Statele Unite ale Americii. Insa, unul dintre cei mai bogati oameni din China, Huang Qiaoling, si-a dorit atat de mult o astfel de cladire in propria gradina incat a dat 10 milioane de dolari pentru construirea unei replici la scara normala.

Nici macar nu locuieste in ea, desi a respectat nu doar detaliile din exterior, ci si pe cele din interior, cu exceptia catorva detalii, cum ar fi o statuie a lui Ginghis Han, pe care, evident, Casa Alba originala nu o are.

4. Micul Paris din China

Parisul este cel mai vizitat oras din lume, gazduind cateva dintre cele mai recognoscibile obiective turistice din lume, printre care se numara si Turnul Eiffel. Daca te duci insa in China si ajungi si in Micul Paris de aici, vei vedea o replica nu doar a Turnului Eiffel, ci si una a Arcului de Triumf si a unor fantani din Palatul Versailles.

Micul Paris este proiectat sa gazduiasca 100.000 de oameni, dar numarul de locuitori de aici nu este atat de mare pentru ca traiul nu e ieftin aici.

Turnul Eiffel din Micul Paris este insa cel mai inalt din China - in aceasta tara mai exista o replica a turnului, in orasul Shenzhen, cu 8 metri mai scund decat cel din Micul Paris. In intreaga lume sunt circa 30 de replici ale acestei constructii din otel.

Foto: toursholic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#constructii celebre duplicate, #nave similare Titanic, #replica Taj Mahal, #copie Casa Alba, #Micul Paris China, #copii constructii celebre , #inedit