Copaci iesiti din comun (Galerie foto)

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 08:39
16376 citiri
Copaci iesiti din comun (Galerie foto)
Foto: listverse

Multi copaci de pe Terra nu ies in evidenta prin ceva deosebit, dar unii se fac remarcati in special prin aspectul lor care, fie a fost lasat intr-un anume fel de natura, fie a fost modificat intentionat de oameni.

Listverse iti arata cativa copaci neobisnuiti (si nu doar in ceea ce priveste aspectul), in afara celor care constituie extreme, precum cei mai inalti copaci din lume - sequoia rosu (unul a atins si 115,6 metri).

1. Copaci sculptati

Sculptura in arbori presupune dirijarea acestora pentru a lua o anumita forma in timpul cresterii (ceva gen bonsai, la scara mare). Axel Erlandson este considerat cel mai bun sculptor in arbori (sculptura vie) din intreaga lume, dar sunt destui oameni pasionati de aceasta activitate.

Multi dintre acesti copaci constituie o atractie turistica si, in plus, din ei pot fi obtinute piese inedite de mobila.

2. Copacul-inchisoare

Un arbore situat in afara orasului Derby, din vestul Australiei, care are o circumferinta de 14 metri, a fost amenajat in interior in asa fel incat sa formeze o mica celula, care a fost folosita ca inchisoare (de unde si numele).

Politistii utilizau acest arbore ca o inchisoare temporara, pana cand puteau duce infractorii la sectie. Copacul are aproximativ 1.500 de ani, iar turistii sunt tinuti in prezent la distanta cu ajutorul unui gard, pentru a nu-l deteriora.

3. Copacul Sangele Dragonului

Arborele cu acest nume se gaseste in Arhipelagul Socotra din Oceanul Indian (in largul coastei Somaliei) si este iesit din comun din mai multe motive. Are crengi numai spre varf, frunzele sunt ascutite, iar cea mai neobisnuita caracteristica este seva de un rosu aprins. Aceasta, numita Sangele Dragonului, este uscata si folosita in medicamente sau ca vopsea (pentru viori in special).

4. Jabuticaba

Acesta este originar din Brazilia si iese in evidenta prin faptul ca fructele lui cresc peste tot pe trunchi. Fructele sale negricioase sunt fie consumate ca atare, fie folosite pentru suc sau vin. Si, aproape la fel de ciudate sunt si florile din care cresc acestea, care sunt albe si "paroase". Arborele face fructe de cateva ori pe an, daca are conditii prielnice.

5. Pennantia baylisiana

Acesta nu are ceva iesit din comun in ceea ce priveste aspectul, dar este cel mai rar copac intalnit in salbaticie, in prezent existand un singur exemplar de acest gen, in Insulele Trei Regi, situate in largul coastei de nord a Noii Zeelande.

Si, cum acesta este un exemplar femela, nu mai exista sperante pentru incrucisare. Singura salvare consta insa in faptul ca specia poate fi perpetuata prin lastari, astfel ca arbori Pennantia baylisiana se gasesc in prezent in mai multe locuri de pe Terra, dar pusi de om.

6. Kauri

Arborii kauri sunt faimosi in lume pentru volumul mare de lemn pe care il au. Acestia pot ajunge pana la 50 de metri inaltime si 15 metri in circumferinta. Un kauri este mai putin inalt decat un sequoia rosu, dar acesta nu se ingusteaza spre varf, asa cum creste cel din urma.

7. Copacul Boojum

La prima vedere, acesta seamana mai mult a cactus decat a arbore. Trunchiul subtire poate creste in forme sinuoase deoarece lemnul din interior este foarte moale, iar copacii din aceasta specie pot atinge si 20 de metri inaltime. Fiind specifici zonelor desertice, frunzele sunt mici si acopera si trunchiul, pentru a reduce pierderile de apa.

8. Eucaliptul curcubeu

Acest arbore are scoarta atat de colorata incat pare greu de crezut ca nu este pictat de cineva. Originar din Filipine, eucaliptul curcubeu leapada incet stratul exterior al cojii sale, lasand la vedere un strat nou, verde. Pe masura ce coaja imbatraneste ia mai multe culori, de la albastru si purpuriu pana la portocaliu si maro (inainte sa cada) si, datorita faptului ca acest proces are loc pe portiuni neregulate, copacul ofera o paleta coloristica incantatoare.

9. Poduri vii (din radacini)

Aceste poduri reprezinta o forma de arboricultura practicata in padurile din nordul Indiei. Timp de secole, copacii Cherrapunji au fost exploatati de populatia Khasis cu scopul de a realiza poduri peste ape curgatoare mai mici sau mai mari.

Pentru a realiza o astfel de structura era nevoie intai de un bustean care trebuia scobit; ulterior era asezat peste apa ce urma sa fie traversata, dupa care radacinile unui copac Cherrapunji erau dirijate sa creasca prin acel bustean. Radacinile inaintau apoi prin acesta pana cand intalneau pamant de care sa se ataseze, ancorand astfel podul si oferindu-i soliditate. Si, odata ce radacinile formau un pod, erau acoperite cu pamant, pietre sau alt lemn pentru a fi protejate de deteriorarile provocate de trecerea oamenilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#copaci iesiti din comun, #copaci neobisnuiti, #arbori iesiti din comun, #arbori neobisnuiti , #inedit