Cum iti influenteaza culorile starea de spirit

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 07:07
5476 citiri
Cum iti influenteaza culorile starea de spirit

Culoarea preferata a gazelor, verdele, este si aceea care tie iti imbunatateste starea de spirit, creativitatea si te vede sa vezi lumea ... in roz.

Un studiu publicat intr-un jurnal de psihologie si personalitate umana, desfasurat pe 69 de femei si barbati, arata cum creativitatea crestea atunci cand oamenii vedeau culoarea verde.

Participantii la studiu au fost rugati sa gaseasca intrebuintari cat mai multe pentru o conserva. Dupa doua minute de privit ceva verde, fiecare gasea mai multe solutii decat cei care nu aveau parte de acest ajutor.

Potrivit Huffington Post, cercetatorii au incercat acelasi experiment amestecand culorile pe care trebuiau sa le priveasca subiectii. Astfel, ei aveau flash-uri de verde printre altele de rosu, gri sau albastru, dupa fiecare culoare fiindu-le pusa cate o intrebare. Si in acest caz, tot culoarea ierbii s-a dovedit cea mai productiva.

Autorul studiului, doctorul Stephanie Linchtfeld, de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munhen, spune ca motivul acestui fapt poate sa fie ca verdele este adesea asociat cu procesul de crestere, atat fizica, dar si psihica, asa ca persoanele in cauza aveau tendinta de a gandi dincolo de limitele normale.

Nu doar verdele este culoarea care te inspira sa te comporti intr-un mod anume, toate nuantele spectrului solar avand cate o calitate aparte. Iata cum te influenteaza acestea:

Rosul

Exista momente in care rosul este cat se poate de binevenit si altele in care trebuie sa te feresti de el cat poti de bine. Asta pentru ca poate sa aiba atat efecte bune, cat si negative, in functie de context.

Un studiu din 2007 arata ca el este asociat cu teama de esec. Julia Zhu, autorul altui studiu, spune ca rosul inspira si primejdie, din cauza felului in care este folosit el in viata noastra de zi cu zi. Rosul este vazut la semafor, spunandu-ti ca esti in pericol daca treci, pe semnele de avertizare si tot rosul este culoarea cu care profesorii corecteaza testele.

Pe de alta parte, un studiu din 2005 leaga aceasta culoare cu sentimentul de succes si dominare. Cercetatorii au observat ca la o olimpiada, echipele care au castigat cele mai multe medalii erau imbracate in echipament rosu.

In cele din urma, deloc surprinzator, este faptul ca rosul atrage persoanele de sex opus, asa ca doamnele care vor sa acapareze toate privirile pot opta pentru aceasta varianta.

Rosul nu este prea indicat atunci cand vrei sa vopsesti o camera, pentru ca este foarte dinamic si nu confera o atmosfera relaxata, ci mai degraba una tensionata, crescand ritmul batailor inimii si scotand sentimentele dure la iveala, precum mania.

Galbenul

Galbenul, asa cum probabil s-a gandit multa lume, inspira o stare de spirit buna, veselie, caci cine nu zambeste atunci cand vede o vaza de floarea-soarelui?

In cadrul unui experiment din 2007, au fost analizate persoane care au participat la petreceri de cocteil in trei camere diferite, fiecare in galben, rosu sau albastru. Cei din camera galbena erau mult mai vorbareti si mai plini de viata decat restul.

Aceasta culoare poate fi o alegere inspirata pentru biroul tau, caci te va ajuta sa te concentrezi si sa te simti bine in mediul in care te afli.

Albastrul

In acelasi studiu ca in cazul culorii galbene, s-a observat ca participantii la petrecerea din camera albastra au stat cel mai mult timp acolo, asta datorandu-se faptului ca nuanta cerului te face sa te simti confortabil.

De aceea, ea poate fi aleasa pentru dormitor, scazand ritmul batailor inimii. Albastrul se afla si in studiul referitor la culoarea verde, dovedindu-se ca si el are capacitatea de a creste creativitatea si a te face sa fii mai inovativ.

Rozul

Rozul are o reputatie de a fi culoarea fetitelor mici, amuzant si chiar inocent. Un studiu arata ca are si de ce sa fie considerat asa, scotand la iveala latura prietenoasa. La sfarsitul anilor '70 s-a facut o cercetare condusa de dr. Alexander Schauss, dovedindu-se ca detinutii care locuiau in camere roz erau mai putin agresivi si ostili. Rozul din guma clasica este nuanta care se dovedea cea mai puternica in acest sens.

Din pacate, un alt cercetator spune ca detinutii nu erau calmi decat pentru 10 minute de la intrarea in celula astfel colorata, probabil pana cand reuseau sa treaca peste socul acesta, caci nu prea des se gasesc intr-o inchisoare camere roz. Apoi isi dadeau din nou frau liber laturii agresive.

Trebuie spus ca rozul este o versiune putin mai blanda a salbaticului rosu, asa ca nu te poti astepta la calmitate totala din partea lui.

Albul

Multe au fost spuse despre alb, fiind legat de autoritate, sterilitate, spatiu vast, puritate si multe altele. Despre un fapt probabil nu se stiu prea multe: in cadrul unui studiu din 1999, s-a descoperit ca muncitorii din birourile albe se plangeau de mai multe dureri de cap si de greata, in comparatie cu cei care lucrau in camere albastre sau rosii.

Asta din cauza ca albul excesiv oboseste ochii si te face sa te simti vlaguit. Ochii au nevoie de o pauza, de ceva diferit. Chiar si cremul este mai indicat decat un alb pur.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#culori stare de spirit, #efecte culori atitudine, #culori efecte personalitate , #inedit