Cum sa te salvezi, cand esti in mare pericol (II)

Luni, 15 Iulie 2013, ora 11:00
3141 citiri
Cum sa te salvezi, cand esti in mare pericol (II)
Foto: Infoniac

Lista primejdiilor extreme la care putem fi expusi e interminabila, iar masurile preventive nu prea multe, adesea avand si sanse mici de reusita. Dar chiar si o sansa mica este mai mult decat nimic.

Cum sa te salvezi, cand esti in mare pericol (I)

Pus in fata pericolului, e usor sa intri in panica, iar panica este cel mai mare dusman, putand fi chiar letala. Iata cateva sfaturi ce s-ar putea dovedi salvatoare intr-o situatie de criza, sugerate de Cum sa te salvezi, cand esti in mare pericol (I).

Incendiu

De obicei, oamenii nu mor in incendiu din cauza focului, ci de pe urma fumului. Ca urmare, prima masura de protectie este sa te amplasezi la un nivel cat mai coborat cu putinta, unde exista aer mai mult, fum mai putin si unde nici caldura n-a ajuns sa fie maxima.

Daca n-ai reusit sa te evacuezi din zona, stai langa un perete. Peretele te va ajuta sa gasesti iesirea. Daca simti ca nu mai poti respira, singura sansa este sa te culci pe podea, paralel cu zidul. Acolo este mai rece, dar si un curent de aer favorabil. De altfel, si pompierii avanseaza de-a lungul zidului si le va fi mai usor sa te gaseasca.

Ratacit in padure

Pentru cel ratacit in padure, riscul cel mai mare este sa umble mult facand ocoluri si revenind in zona punctului de plecare. Pentru evitarea acestei situatii, trebuie sa tii seama de pozitionarea padurii. Daca este pe un teren plat, n-ai alt reper decat soarele, dar atentie, reperul nu este fix. Dupa 2-3 ore de mers, directia trebuie usor corectata.

Daca terenul este in panta, se recomanda sa cobori panta. In vale vei gasi un parau, iar pe firul apei, la vale, vei ajunge intr-o localitate. S-ar putea ca drumul pana in localitate sa fie lung, dar umbland anapoda risti sa nu ajungi nicaieri.

Aluneci pe un versant de munte

Apinistii incepatori si slab echipati pot ajunge pe un versant foarte inclinat, acoperit cu iarba, fara sa mai poata continua urcusul la un moment dat. Intrat in panica, cel speriat aluneca sigur pe iarba umeda. Observand terenul cu calm, are sanse sa gaseasca portiuni stabile, de care sa se tina, ca sa continue urcusul.

Daca insa turistul a inceput sa alunece, cea mai mare greseala este sa caute puncte de sprijin, agatandu-se de ele. Din momentul cand ai inceput sa iei viteza, niciun punct de sprijin nu te va ajuta. Singura solutie este sa tragi barbia mult in piept, ghemuind partea de sus a corpului si sa folosesti picioarele ca frane.

Blocat noapea in lift

Oricare ar fi siuatia, nu trebuie sa intri in panica. Daca liftul s-a oprit din lipsa de curent, inseamna ca va porni odata cu revenirea alimentarii. Pana atunci, rabdare. Incercarea de a forta usile si de a iesi in timp ce liftul se afla intre etaje poate fi fatala: s-ar puta ca sistemul de blocare sa nu functioneze corect, iar liftul sa porneasca pe neasteptate. Te va zdrobi sigur.

Chiar atunci cand liftul e oprit din alte motive, panica tot nu ajuta la nimic. Daca nu exista circulatie pe scara, este mult mai intelept sa astepti pana dimineata decat sa incerci o evadare riscata.

Cu masina in lac

Nu putine au fost cazurile celor care au pierdut controlul volanului, au plonjat in lac si au murit in masina, inecati. Expertii au calculat ca, din momentul plonjarii, habitaclul are nevoie de 90 secunde ca sa se umple complet cu apa. N-ai mai mult timp la dispozitie ca sa iesi de acolo.

Din pacate, daca apa a acoperit partea inferioara a portierei, aceasta nu se va mai deschide. Singura solutie este deschiderea ferestrei si iesirea rapida pe geam, dupa ce ai scos centurile de siguranta.

Daca s-a blocat mecanimsul de deschidere a ferestrei, o spargi cu orice obiect dur ai la indemana sau, la nevoie, chiar cu piciorul (tocul pantofului te poate ajuta). Altfel, timpul avanseaza iar cele 90 de secunde trec foarte repede.

Accident de avion

Desi pare ciudat sa existe recomandari pentru cazul cand se prabuseste avionul, exista cateva sfaturi izvorate din situatii reale, intrucat - se stie - chiar si in cazul prabusirii avioanelor exista supravietuitori.

Sansele de a scapa sunt mai ridicate in cazul celor asezati in partea din spatele avionului, decat in cazul celor din fata. Mai trebuie stiut ca momentele cele mai periculoase ale calatoriei sunt in primele 3 minute dupa decolare si ultimele 8 minute, inainte de aterizare.

In acest timp, bagajul de mana se poate aseza in fata picioarelor, pentru ca, in cazul unui soc, acestea sa nu se izbeasca de scaunul din fata. Masuta trebuie ridicata, intrucat si ea poate lovi, iar centurile de siguranta trebuie verificate, ca sa fie bine fixate.

Cel mai important este sa retii insa ceea ce au stabilit statisticile: la nivel global, mersul cu avionul face anual mai putine victime decat masina, trenul, bicicleta si chiar decat mersul pe jos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#accidente circulatie sfaturi, #sfaturi supravietuire, #sfaturi situatii criza supravietuire, #cele mai sigure locuri avion, #sfaturi incendiu , #inedit