Curiozitatile naturii: plante carnivore (Galerie foto)

Duminica, 31 Iulie 2011, ora 20:37
53420 citiri
Curiozitatile naturii: plante carnivore (Galerie foto)

Plantele carnivore pe care le-a facut natura mananca insecte. Interesant insa nu este ca mananca. Interesant este cum le atrag, le prind si le digera.

Plantele carnivore au aparut acolo unde solul este sarac in substante nutritive, vegetatia putina si - daca nu s-ar hrani cu insectele - specia ar disparea.

Principiul acestor plante consta in a atrage prada, a o prinde in capcana si a o supune imediat actiunilor propriilor secretii, care extrag din ea substantele nutritive necesare, scrie site-ul rusesc Infoniac.

1. Sarracenia

Aria de raspandire a acestei plante este mare: litoralele Americii de nord, Texas, zona Marilor Lacuri, sud-vestul Canadei.

Frunzele in forma de cupa au o culoare ispititoare si contin o secretie aromata si foarte lipicoasa. Cupa nu este orientata niciodata in sus, evitand astfel diluarea secretiei cu apa de ploaie.

Este destul ca insecta, atrasa de culoare si de aroma, sa ajunga la marginea cupei, pentru ca din aceasta sa tasneasca o substanta narcotica, sub efectul careia insecta se prabuseste, iar vanatoarea ia sfarsit.

2. Nepenthes

Planta este raspandita in China, Malaezia, Indonezia, Filipine, Madagascar, Australia, India, Borneo si Sumatra. Localnicii ii spun "cupa maimutei", dupa obiceiul maimutelor de a bea apa din cupa-capcana.

Nepenthes creste ca o iedera, cu o lungime de 10-15 m. Cupa atrage insectele care mananca din ea, pana cad inauntru. Uneori cupa este atat de mare, incat pot fi digerati chiar si soareci.

3. Genlisea

Genlisea este raspandita in Africa, America Centrala si de Sud. Se prezinta ca o iarba cu flori galbene. Isi prinde prada cu ajutorul frunzelor, in forma de clesti de rac.

Prelucrarea hranei se face atat de rapid incat insecta ajunsa acolo nu apuca sa se dezmeticeasca si sa iasa afara.

4. Darlingtonia Californica

Este catalogata ca o planta rara, aria de raspandire fiind limitata la nordul Californiei si Oregon.

Se dezvolta in balti si in albiile unor ape curgatoare. Doua frunze, articulate in stil "cleste de rac", au rolul sa apuce prada de indata ce se apropie de planta si sa o trimita spre interior, de unde insecta nu va mai putea iesi.

5. Utricularia

Este prezenta in locuri umede, pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Frunzele ei sunt prevazute cu ventuze de dimensiuni mici - intre 0,2 mm si 1,2 cm - predominand cele foarte mici.

In momentul cand prada se apropie de ventuza, aceasta o absoarbe pe principiul vacuumul si se inchide brusc. Totul dureaza cateva miimi de secunda.

6. Pinguicula

Pinguicula isi atrage si capteaza victimele cu ajutorul funzelor sale lipicioase. Sunt identificate 80 varietati din aceasta planta, raspandite in ambele Americi, Europa si Asia.

Celulele de pe suprafata frunzei sunt specializate: unele atrag prada, altele o digera cu ajutorul fermentilor pe care ii secreta.

7. Drosera

Si aceasta planta are o mare arie de raspandire, fiind prezenta pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Natura a dotat-o cu mai multe tentacule, aflate in permanenta miscare.

Atunci cand prada se afla in apropiere, tentaculele se directioneaza spre ea, o prind si o introduc in aparatul digestiv.

8. Byblis

Byblis este o mica planta carnivora, raspandita numai in Australia. Intreaga suprafata a frunzelor si tulpinei este acoperita cu peri fini, la baza carora este secretatat o substanta lipicioasa.

Perii cu substanta atrag, prind si prelucreaza prada. Componentele plantei actioneaza independent si pot prinde mai multe insecte in acelasi timp, trecand rapid la digestie.

9. Aldrovanda vesiculosa

Este o planta plutitoare, fara radacini, care isi duce traiul sustinuta de o tulpina lunga de 6-11 cm. La randul sau, tulpina pluteste vertical, sustinuta de frunze.

Frunzele-capcana functioneaza in perechi cuplate in sistem "balama". Este suficient ca o insecta sa se apropie si cele doua "balamale" inchid capcana intr-un interval de cateva miimi de secunda. Digestia incepe imediat.

10. Dionaea Muscipola

Dionaea Muscipola este, poate, cea mai cunoscuta dintre plantele carnivore. Consta intr-o tulpina subterana si 4-7 frunze, din care unele, de culoare rosie, vor prelua si digera prada, dupa ce altele, de culoare verde, o vor prinde.

Frunzele rosii, in forma de inima, sunt dispuse in perechi, avand rolul de a atrage prada cu culoarea lor rosie si aroma secretiei. Odata prada prinsa, frunzele se inchid brusc, ca o capcana. Inchiderea are loc in 0,1 secunde, dupa care digestia incepe imediat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#plante carnivore, #planta carnivora , #inedit
Comentarii