De ce cutia neagra este portocalie

Luni, 12 Mai 2014, ora 08:24
20986 citiri
De ce cutia neagra este portocalie
Foto: Factroom

Poate unii isi inchipuie ca avioanele au fost dotate cu faimoasele cutii negre de cand sunt ele. Este gresit. In mod ciudat, ideea a venit mult mai tarziu, dupa ce se produsesera destule accidente ale caror cauze au ramas neelucidate.

De altfel, aceste aparate au devenit obligatorii la peste un deceniu dupa razboi, cand aviatia luase demult un avant considerabil si avea la activ numeroase catastrofe, conform Le Figaro.

Inceputurile

Documentele spun ca primul inregistrator de zbor a fost creat de francezul Fancois Hussenot, in 1939. In varianta lui, parametrii erau inregistrati pe un film, sensibil la raza luminii trimisa de o oglinda, a carei deviere marca respectivele conditii de zbor.

Socotind ca negrul protejeaza filmul de alte radiatii venite din extrior, Hussenot vopsise intrega cutie in aceasta culoare. Ulterior, in 1953, australianul Havilland Comet a completat mecanismele si cu inregistratoare de sunet, foarte sensibile, pentru a caror protectie a folosit o carcasa solida din otel, nevopsita, dar de culoare tot neagra.

Toate acestea au fost totusi simple incercari. Dotarea oficiala si obligatorie a unor avioane cu cutii negre se datoreaza Autoriatii Civile Aeronautice a Statelor Unite, care abia in anul 1967 a hotarat echiparea tuturor avionelor mai grele de 9 tone cu respectiva cutie, perfectionata intre timp si capabila sa inregistreze ultimele informatii destul de precise dinaintea unui eventual accident.

Cutia continea echipamente mobile, care inregistrau viteza, directia de zbor, altitudinea, acceleratia verticala si alte date tehnice, preluate pe o banda magnetica mobila, de tipul "magnetofon".

Performante tot mai sofisticate

Ulterior, s-a trecut la folosirea ecipamentelor fixe, de tipul CD si DVD, mai sigure in exploatare, iar cutia neagra initiala a fost inlocuita cu o pereche de cutii, tot negre.

In scurt timp insa, s-a constatat ca dupa prabusirea unei aeronave, este dificila identificarea pieselor negre, intrucat culoarea defavorizeaza cautarea. Ca urmare, s-a recurs la alta nuanta, mai izbitoare si mai marcanta, optandu-se pentru solutia portocalie.

Intr-adevar, portocaliul este cel mai usor de reperat intr-un morman de piese distruse, desi, in cazul unui incendiu, si aceste cutii ajung pana la urma sa se innegreasca datorita fumului.

Astfel, cutiile au ajuns sa fie portocalii, dar denumirea de cutie neagra era deja prea consacrata iar impactul ei public era prea bine format si prea puternic, ca sa-i schimbe cineva denumirea.

Astazi, performantele tehnice ale dispozitivelor interioare sunt impresionante. Standardele prevad sa reziste la temperaturi pana la 1110 grade C timp de o ora si pana la 260 grade C pana la zece ore.

Cand, in iunie 2009, s-a prabusit in Oceanul Atlantic un Air France Flight 447, pierind 229 de pasageri, cutiile negre (de culoare portocalie!), n-au fost gasite decat dupa doi ani de cautari.

Extrase de pe fundul oceanului, s-a constatat ca ele rezistasera in tot acest timp la presiunea apei. Cu acest prilej, s-a elucidat faptul ca prabusirea nu s-a datorat nici vreunei defectiuni tehnice cum au crezut unii, nici vremii nefavorabile cum banuiau altii, ci unei inexplicabile erori facute de piloti, care au indreptat brusc si inexplicabil aparatul in sus, n-au reusit sa-l redreseze, iar cand aeronava a inceput sa piarda viteza, s-a prabusit pur si simplu in ocean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#aviatie accidente, #cutia negra portocalie, #siguranta zbor, #cutia negra cautare , #inedit