Ziare.com

De ce simbolul medical universal este un sarpe incolacit pe un baston

de Roxana Nitescu
Marti, 29 Martie 2011, ora 11:32

   

De ce simbolul medical universal este un sarpe incolacit pe un baston
Imaginea unui sarpe incolacit pe un baston este una care poate fi vazuta frecvent in domeniul medical, fie ca e vorba de spitale, fie ca e vorba de ambalaje farmaceutice.

De fapt, sunt doua versiuni ale simbolului medical universal: prima - un caduceu, adica un sceptru reprezentat printr-un baston cu doua aripioare in varf, incolacit de doi serpi, iar a doua - un singur sarpe incolacit pe un baston.

Ambele versiuni au insa origini antice, si o poveste in spate, potrivit Life's Little Mysteries.

In ceea ce priveste caduceul, se spune ca bastonul care face parte din acesta era purtat de zeul olimpian Hermes. In mitologia greaca, Hermes era un mesager intre zei si oameni - ceea ce explica aripile, si un ghid al lumii subpamantene - care explica bastonul. Hermes a fost de asemenea si patronul calatorilor, ceea ce sugereaza o legatura cu medicina prin prisma faptului ca doctorii, acum cateva zeci de ani, aveau de parcurs distante mari pentru a ajunge la pacienti.

Intr-o varianta a legendei lui Hermes, bastonul i-a fost dat de Apollo, zeul vindecarii, iar, potrivit altei variante, Hermes a primit bastonul de la Zeus, fiind acoperit de doua panglici albe. Mai tarziu, panglicile au fost inlocuite in reprezentari de catre doi serpi, deoarece se spune ca Hermes a folosit la un moment dat bastonul pentru a separa doi serpi ce se bateau, care au ramas insa in jurul acestuia ulterior, in deplina armonie.

A doua versiune a simbolului medical, care a aparut de fapt inaintea celei de mai sus, reprezinta bastonul lui Esculap, care are un singur sarpe incolacit pe el si nu are aripi. Esculap, fiul lui Apollo si al printesei Coronis, este semizeul grec al medicinei. Potrivit mitologiei, el era atat de priceput incat putea readuce mortii la viata. Insa, Zeus il omoara pe Esculap cu un fulger, din cauza faptului ca tulbura ciclul natural al vietii si mortii. Dupa ce a murit, Zeus l-a pus pe Esculap printre stele, drept constelatia Ophiuchus sau "purtatorul de serpi".

Grecii au privit apoi serpii ca fiind sacri si i-a folosit in ritualurile de vindecare in onoarea lui Esculap. Veninul era considerat pe-atunci drept vindecator, iar faptul ca serpii isi leapada pielea era considerat un simbol al renasterii si al reinnoirii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 48442 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un simbol complex

In primul rand bastonul (toiagul) si sarpele erau simboluri separate ele fiind reunite mai tarziu,sub forma caduceului.
Sarpele in simbolistica nu este specific numai in medicina,el aparand ca nediferentierea primordiala,ca rezervor al tuturor latentelor,avand o componenta atat materiala,cat si spirituala.
La vechii hindusi,sarpele Kundalini,este la baza coloanei vertebrale.
In BIBLIE,are un simbolism foarte complex.dar si foarte important.
In vremurile moderne apare si in simbolistica ADN-ului.
De asemenea toiagul lui Moise,era simbolul puterii,cu care facea despartirea apelor etc.

 

nu-i chiar asa de universal!

SI CA ORGANIZATIE E CRUCEA ROSIE NU "OCTOPINCA" AIA FAR SENS CE ATZI PUS VOI ACOLO!

SI ARTICOLUL E ANTICRESTIN!

PRIMELE SPITALE ERAU PE LANGA MANASTIRI SI BISERICI! DE AICI SEMNUL DE CRUCE ROSIE!

MAI NOU E SIMBOLUL DOLARULUI SAU EURO ..PE CARE TREBE SA-I DAI LA MEDIC SI NICI ATUNCI NU E SIGUR CA SCAPI!

 

"simbolul medical universal este un sarpe incolacit pe un baston "

nu are cu Crucea Rosie nimic in comun. Nu ar strica sa te informezi un pic, ca un mic ajutor incearca Wikipedia. Dar asa-i intai vorbim (scriem) si apoi gandim. Ar fi mai bine sa facem invers.

Dezacord gramatical in text

"Grecii au privit apoi serpii ca fiind sacri si i-a folosit in ritualurile..." , corect ar fi si i-au folisit.
O fi din vina autoarei sau e o greseala de transcriere.

 

un răspuns

ar putea fi semnificația vindecării pe care evreii o primeau atunci cand un șarpe de aramă a fost inălțat in pustie. Aceat fapt este precursor al răstignirii Mantuitorului pe Sfanta Cruce. Chiar El ne-a spus-o.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor