De ce simbolul medical universal este un sarpe incolacit pe un baston

Marti, 29 Martie 2011, ora 11:32
109989 citiri
De ce simbolul medical universal este un sarpe incolacit pe un baston

Imaginea unui sarpe incolacit pe un baston este una care poate fi vazuta frecvent in domeniul medical, fie ca e vorba de spitale, fie ca e vorba de ambalaje farmaceutice.

De fapt, sunt doua versiuni ale simbolului medical universal: prima - un caduceu, adica un sceptru reprezentat printr-un baston cu doua aripioare in varf, incolacit de doi serpi, iar a doua - un singur sarpe incolacit pe un baston.

Ambele versiuni au insa origini antice, si o poveste in spate, potrivit Life's Little Mysteries.

In ceea ce priveste caduceul, se spune ca bastonul care face parte din acesta era purtat de zeul olimpian Hermes. In mitologia greaca, Hermes era un mesager intre zei si oameni - ceea ce explica aripile, si un ghid al lumii subpamantene - care explica bastonul. Hermes a fost de asemenea si patronul calatorilor, ceea ce sugereaza o legatura cu medicina prin prisma faptului ca doctorii, acum cateva zeci de ani, aveau de parcurs distante mari pentru a ajunge la pacienti.

Intr-o varianta a legendei lui Hermes, bastonul i-a fost dat de Apollo, zeul vindecarii, iar, potrivit altei variante, Hermes a primit bastonul de la Zeus, fiind acoperit de doua panglici albe. Mai tarziu, panglicile au fost inlocuite in reprezentari de catre doi serpi, deoarece se spune ca Hermes a folosit la un moment dat bastonul pentru a separa doi serpi ce se bateau, care au ramas insa in jurul acestuia ulterior, in deplina armonie.

A doua versiune a simbolului medical, care a aparut de fapt inaintea celei de mai sus, reprezinta bastonul lui Esculap, care are un singur sarpe incolacit pe el si nu are aripi. Esculap, fiul lui Apollo si al printesei Coronis, este semizeul grec al medicinei. Potrivit mitologiei, el era atat de priceput incat putea readuce mortii la viata. Insa, Zeus il omoara pe Esculap cu un fulger, din cauza faptului ca tulbura ciclul natural al vietii si mortii. Dupa ce a murit, Zeus l-a pus pe Esculap printre stele, drept constelatia Ophiuchus sau "purtatorul de serpi".

Grecii au privit apoi serpii ca fiind sacri si i-a folosit in ritualurile de vindecare in onoarea lui Esculap. Veninul era considerat pe-atunci drept vindecator, iar faptul ca serpii isi leapada pielea era considerat un simbol al renasterii si al reinnoirii.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#simbolul medical universal, #simbolul medical universal sarpe, #sarpe baston medicina, #simbolul medical universal caduceu , #inedit