De ce viitorul pare terifiant si omenirea pe cale de disparitie

Joi, 11 Iulie 2013, ora 18:03
3873 citiri
De ce viitorul pare terifiant si omenirea pe cale de disparitie
Foto: Listverse

Exista doua modalitati populare de a privi spre viitor: ca un loc unde toate problemele vor disparea si vom fi fericiti cu totii sau, dimpotriva, ca un pustiu aflat in intuneric.

Analizand aspecte precum schimbarile ce tin de clima, evolutia tehnologica sau deciziile guvernamentale nepotrivite, am putea crede ca totul ne este potrivnic, iar omenirea este pe cale de disparitie.

Iata numai cateva motive aratate de Listverse, prin care se contureaza ideea unui viitor terifiant, departe de ceea ce ne-am fi imaginat.

Terminatorii

Cu un acronim care nu spune prea multe la prima vedere, LARS - Lethal Autonomous Robots, robotii letali autonomi sunt masini de razboi care vor inlocui trupele militare.

Ei au menirea de a ucide tot ce le sta in cale si indeplinesc practic viziunea lui James Cameron din Robocop.

Dintr-o perspectiva simplista, inlocuirea soldatilor cu roboti poate fi vazuta ca o actiune benefica, care poate salva mii de vieti. In realitate, insa, recentele experimente cu drone au dovedit ca automatizarea produce victime in randul civililor si conduce la cresterea extremismului si paranoiei in zonele afectate.

Dronele

Una dintre "revelatiile" cele mai nelinistitoare ale ultimei perioade o reprezinta dronele folosite in scopuri de supravegehere pe teritoriul SUA, de catre FBI.

Perspectiva este cu atat mai ingrijoratoare cu cat NSA (Agentia Nationala de Securitate americana) intentioneaza crearea unei flote intregi de avioane de spionaj, pentru monitorizarea continua a populatiei civile.

Mai mult, oamenii de stiinta sunt pe punctul de a construi roboti complet autonomi, de dimensiunea albinelor. Odata realizat acest deziderat, suntem la un pas de pierderea completa a confidentialitatii, caci camerele microscopice ne vor monitoriza orice miscare.

Cresterea nivelului marii

Nu mai exista niciun dubiu: clima se afla in continua schimbare. Dintre toate scenariile apocaliptice care s-ar putea realiza, cresterea nivelului marii este cel mai dramatic. In prezent, 50% din populatia lumii locuieste in zone de coasta.

O previzionare a unui posibil dezastru de acest fel o avem urmarind exemplul localitatii Newton din Alaska care, in mai putin de cinci ani, va fi inghitita de ape.

Dar comunitatea mica de 400 de oameni nu va fi singura afectata. Estimarile actuale sugereaza ca Venetia va fi de nelocuit pana in anul 2100, iar Los Angeles si Amsterdam vor fi parasite cinci ani mai tarziu.

Pandemiile

Suntem in anul 2013 si detinem destule date despre ceea ce inseamna o pandemie. Am fost loviti de SARS (sindromul acut respirator) la inceputul anilor 2000, de gripa porcina in anul 2009, iar amenintarea constituita de gripa aviara continua sa fie prezenta.

O pandemie ar putea avea efecte devastatoare, ducand de la prabusirea economiei mondiale si pana la diparitia a 5% din populatia globala. Exemple se gasesc destule in istorie, epidemia de gripa din 1918, care a produs mai multe victime decat Primul Razboi Mondial, si gripa spaniola, care a ucis un milion de oameni pe saptamana, fiind suficiente pentru a ne inspaimanta in privinta viitorului.

Rezistenta la antibiotic

Probabil am auzit cu totii de ea, insa, ceea ce nu stim este ca rezistenta bacteriilor la antibiotic ne poate ucide in urmatorii 50 de ani.

Cauza o reprezinta deceniile de supra-prescriptie medicala, care au facut ca bacteriile sa dezvolte rezistenta fata de tratamentele obisnuite. Pentru a ne trata, acum, este nevoie de medicamente tot mai puternice.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 400.000 de infectii rezistente la antibiotic se dezvolta in fiecare an, ceea ce conduce la nu mai putin de 25.000 de decese. Si problema devine din ce in ce mai grava: medicii semneaza prescriptii inutile pentru mase de pacienti, iar fermierii hranesc animalele cu antibiotic.

Extremismul in crestere

Dupa cum se vede, lumea devine rapid un loc infricosator, plin de ura. Extremismul este o dovada a acestui fapt, cel mai recent exemplu venind din Grecia, acolo unde, dupa prabusirea financiara, miscarile fasciste au luat amploare.

Suntem cu totii constienti de amenintarea terorismului, insa, uneori, chiar reactiile noastre de raspuns sunt cele care il induc.

Mecanizarea

Cele mai multe previziuni indica faptul ca, pana in anul 2025, piata fortei de munca se va prabusi. Masinile automatizate vor inlocui oamenii in procesul muncii, caci ele nu cer salarii mai mari, nu au nevoie de pauze si nici alte beneficii.

Cand angajatorii vor alege robotii, intregul model social se va prabusi. Somajul, tulburarile sociale si mizeria sunt doar cateva dintre consecintele mecanizarii.

Foamea mondiala

Din cauza schimbarilor atmosferice si a tulburarilor economice importante putem spune ca suntem la un pas de a consuma resursele naturale. In anul 2008, pretul la cereale a crescut in mod surprinzator, lasand o multime de oameni sa sufere de foame.

Si acesta este doar inceputul. Pornind de la tendinta fireasca a omului de a fi suparat si manios atunci cand nu dispune de resurse alimentare, se contureaza ideea unui viitor marcat de revolte si tulburari sociale cu efect devastator.

In trecut, Revolutia Franceza, a carei principala cauza a fost foametea, a condus la decesul a peste 40.000 de oameni. Sa nu mai vorbim de criza alimentara din Irlanda, "foametea cartofului", care a ucis 1,5 milioane de cetateni.

Pe aceste considerente, viitorul nu suna bine deloc, insa, pana la urma, sta in puterea noastra sa intervenim pozitiv cat se mai poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#previziuni viitor, #Apocalipsa sfarsitul lumii, #schimbari clima moarte Terra, #roboti revolta sfarsit oameni , #inedit
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Basme! Adevaratele "motive" sunt: NWO, sistemul financiar canceros