De unde au aparut vampirii, varcolacii si alti monstri

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 18:23
26760 citiri
De unde au aparut vampirii, varcolacii si alti monstri
Foto: Life

Aproape oricine a auzit de vampiri, varcolaci, fantome sau zombi, dar putini stiu si care sunt originile acestor personaje fantasmagorice, asociate cu noaptea indeosebi. Acestea si altele au devenit in ultimii ani tot mai prezente in viata noastra, fie ca este vorba de papusi, mai ales in preajma Halloween-ului, sarbatoare pe care am importat-o si noi din America, ori personaje din filme.

Iata insa, conform Life, care sunt originile acestor monstri.

1. Vampirii - estul Europei si Balcanii

Desi vampirii au speriat adultii si copiii multor generatii, in diverse culturi, vampirul "modern" vine din estul Europei si din Balcani, prin intermediul unor scriitori ca John Polidori si Abraham "Bram" Stoker.

Ceea ce au in comun toate nascocirile despre vampiri este credinta ca un mort poate reveni printre pamanteni sub forma unei creaturi insetate de sange omenesc si chiar de suflete. Alte aspecte legate de vampiri au luat nastere in diferite filme, cum ar fi "Nosferatu", realizat in 1922, care a adaugat notiunea ca lumina zilei ar avea puterea sa ii ucida.

2. Dracula - Romania

Scriitorul irlandez Abraham Stoker a facut ca numele Dracula sa fie sinonim cu vampirii, in romanul sau cu acelasi nume, din 1897, pentru care s-a inspirat din viata domnitorului Vlad Tepes, cunoscut pentru cruzimea sa.

3. Golemul - iudei

Cele mai timpurii referinte legate de un golem - o fiinta animata, dar careia ii lipsea sufletul - apar in Talmud (carte religioasa la evrei). Ulterior, cel putin un mileniu mai tarziu, apare legenda Golemului din Praga: un rabin din secolul al XVI-lea creeaza un golem din lut pentru a-i apara pe evrei de pogrom. Rabinul pierde insa controlul asupra creatiei lui si, pana sa o distruga, golemul savarseste multe crime.

4. Zombi - Africa de Vest si Haiti

Legendele despre zombi - trupuri readuse la viata, dar fara ratiune, cu creierul "spalat", sub controlul unui vrajitor - isi au originea in Africa de Vest si au devenit si parte din cultura voodoo haitiana, in care se spune ca daca ii hranesti cu sare se reintorc in mormant.

Versiunea mai moderna a zombilor, potrivit careia ar si manca oameni, se datoreaza in principal peliculei "Night of the Living Dead" ("Noaptea mortilor vii"), regizata de George Romero in 1968, desi in film nu a fost folosit cuvantul zombi.

5. Fantomele - universal

Cunoscuta in aproape orice cultura din lume, se crede ca notiunea de fantoma a aparut la scurt timp dupa ce oamenii au inceput sa constientizeze conceptele de viata si moarte. In multe dintre culturi, fantomele sunt suflete care ii bantuiesc pe cei vii deoarece au lasat ceva neindeplinit cat au trait pe Pamant.

6. Varcolacii - Grecia

Prima referire la un varcolac, adesea numit si om-lup, a fost facuta de istoricul grec Herodot, in secolul V i.Hr. El a scris la un moment dat ca membri ai tribului Neuri s-au transformat in lupi, dupa care si-au recastigat caracteristicile omenesti.

7. Capcaunii - Franta

Prima mentiune legata de un capcaun a fost facuta de scriitorul francez Chretien de Troyes, in secolul al XII-lea. Si, spre deosebire de acceptiunea moderna sustinuta de seria de filme "Shrek", capcaunul din primele referiri era o matahala care manca oameni.

8. Vrajitoarele - universal

Ideea potrivit careia unii oameni pot avea puteri magice si adesea demonice a fost si este comuna multor societati, izvorand din vremuri antice, de la egipteni, babilonieni, evrei, indieni si japonezi.

9. Baba Yaga - tarile slave

Potrivit folclorului slav, baba Yaga este un fel de vrajitoare puternica ce zboara pentru a cauta copii pe care sa-i manance. Ea traieste in padure, intr-o cocioaba care se misca pe picioare uriase ca de gaina, si inrobeste adesea si persoane credule pe care mai apoi le mananca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#origine monstri, #vampiri istorie, #zombi origine, #varcolaci credinte, #golem, #Dracula , #inedit