De unde fascinatia pentru ardeii iuti?

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 12:40
5617 citiri
De unde fascinatia pentru ardeii iuti?

Ardeii iuti inseamna, in acelasi timp, placere si durere. Insa, in mod paradoxal, placerea biruie si continuam sa mancam ardei iuti indiferent de cat de mult ne ard gatul sau buzele.

Nu e de mirare, prin urmare, de ce oamenii de stiinta si-au pus intrebarea de unde aceasta fascinatie. Ideile sunt, insa, impartite; de la raspunsuri de genul "pentru ca sunt buni pentru organism" (scad tensiunea, au efecte antimicrobiene, stimuleaza productia de saliva) - de parca tot ce e bun pentru organism ne si place - pana la raspunsuri de genul pentru ca sunt in stare sa anuleze alte dureri, fapt de altfel confirmat de cercetari recente.

Si, totusi, cercetatori precum Dr. Paul Rozin de la Universitatea Pannsylvania atrag atentia ca beneficiile sunt relativ mici pentru a explica fascinatia noastra pentru mancarurile picante, cele mai multe avand la baza ardeii iuti. El are o teorie cel putin interesanta, potrivit careia ne plac ardeii iuti tocmai pentru iuteala, chiar durerea ori suferinta pe care ne-o provoaca.

Un gen de masochism benign

Conform The New York Times, care il citeaza, e vorba de un masochism benign. In cadrul unui experiment, el a pus mai multi voluntari sa manance ardei din ce in ce mai iuti, acestia fiind liberi sa se opreasca cand senzatiile deveneau de neindurat.

Intrebati fiind care dintre ardei le-a placut mai mult, ei au ales ultimul ardei pe care l-au putut manca - a se citi cea mai puternica senzatie pe care au putut sa o suporte, imediat sub limita durerii de netolerat.

Exista dovezi potrivit carora ardeii iuti au fost cultivati in urma cu 6.000 de ani si ca erau consumati din Bahamas pana in Anzi. S-au raspandit rapid in Europa, Asia si Africa. La mijlocul anilor 1500 erau bine cunoscuti in Europa, Africa, India si China.

Chiar daca la fel de bine ca noi i-ar fi putut manca si alte mamifere, acestea nu sunt deloc atrase de ardeii iuti. Nu exista dovezi ca vreun animal se da in vant dupa ei, afirma si Paul Bloom, psiholog la Yale.

Oamenii, singurele vietuitoare care gasesc placere in ardeii iuti

Pasarile, pe de alta parte, nu par deloc deloc deranjate de capsaicina, cea care da iutime ardeilor. In cazul mamiferelor, aceasta stimuleaza aceiasi receptori de durere care raspund in cazul caldurii.

Ardeii iuti nu au practic un gust; ce simtim noi este o senzatie de arsura, similara aceleia resimtite cand accidental ne trecem mana sau un deget prin foc.

Nimeni nu stie de ce gasim placere in durere, insa situatia ar putea fi asemanatoare cu o cele cateva minute petrecute in montagne rousse. "Oamenii si numai oamenii gasesc placere in situatii care ne produc emotii sau sentimente pe care suntem programati sa le evitam, mai ales dupa ce realizam ca reprezinta amenintari la adresa noastra", explica Dr. Rozin.

"Practic, e o lupta intre minte si corp. Corpul stie ca este in pericol, insa creierul stie ca nu". Acesta este momentul cand, de obicei, musti dintr-un nou ardei sau te avanti in vreo situatie care sa-ti ridice adrenalina.

Potrivit mai multor oameni de stiinta, placerea pentru ardei iute este una complicata, insa complet accidentala. Placerea de a manca iute nu are vreun inteles profund, nu vorbeste in niciun fel despre evolutia noastra.

Si, totusi, nu e mai putin adevarat ca e nevoie de o minte complicata si de o ciudata constiinta de sine pentru a te bucura de ceva ce nici macar nu e placut la gust.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ardei iuti, #beneficii ardei iute, #ardei iute sanatate , #inedit