Ziare.com

De unde se trage expresia O.K. - devenita atat de populara?

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 11:08

   

De unde se trage expresia O.K. - devenita atat de populara?
Expresia OK a devenit foarte uzitata in tara noastra dupa 1990, in Europa dupa primul razboi mondial, iar in Anglia si America, era deja raspandita inainte de prima mare conflagratie.

Probabilul adevar istoric

Cea mai veche atestare, ca sa zic asa istorica, a termenului este confirmata prin aparitia lui intr-un text din Boston Morning Post, publicat in anul 1839. Termenul era folosit atunci ca abreviere a sintagmei "oll korrect", expresie cam agramata, un fel de jargon olandez, obtinut prin substituirea sintagmei "all right", de origine britanica, scrie Factroom.

In 1840, americanii au dat acelorasi initiale un sens cu totul diferit, indicandu-l prin ele pe cel de al optulea presedinte al SUA, Martin Van Buren, poreclit in timpul campaniei electorale "Old Kinderhook", cu aluzie la numele satului sau natal, Kinderhook.

La 24 martie 1840, a fost creat si un club de sustinere a presedintelui, cu numele de "O.K. Club". In campania electorala, initialele presedintelui intruchipasera acordul cetateanului, privind persoana lui.

Posibilele legende si fabulatii

Desi filologii s-au pronuntat destul de precis cu privire la originile initialelor OK, in legatura cu ele circula multe legende, din care unele s-ar putea sa aiba si un sambure de adevar.

Astfel, pornind de la observatia ca, dupa bataliile navale, britanicii insemnau in evidentele militare numarul mortilor cu expresii de felul "17K", adica 17 morti (17 killed), s-a constatat ca in unele cazul se inregistrau OK, adica "0 killed", caz in care trecerea de la cifra zero la litera o nu era decat o formailitate.

Altii pretind ca OK sunt initialele de la grecescul "Ola Kala" utilizat tot in marina, in sensul "totul este in ordine". Conform acestei teorii, literele OK s-au scris pentru prima oara cu omega si cu kapa.

Aproape sigur, nascociri

Mai exista si varianta germana, in care OK ar abrevia expresia "ohne Korrektur", adica "fara corectura". Varianta este nostima, dar nu se prea explica raspandirea expresiei germane in tarile anglofone.

Francezii au si ei varianta proprie, dupa care expresia ar proveni de la comanda data in porturile franceze "au quai!", pentru descarcarea marfii in port. Comanda franceza este insa foarte departe de sensul expresiei acutale.

Mai aproape ar fi poate varianta dupa care afaceristul american Otto Keiser verifica personal fiecare expeditie provenita de la firma sa si o pecetluia cu initialele proprii: O.K. Ar fi nostim sa constatam ca initalele fusesera initial nume de brand.

In sfarsit, multi pretind ca initialele OK au la baza o motivatie sportiva: ea ar proveni din inversarea literelor, in situatia cand arbitrul confirma o victorie in box, pronutand "knock out". Adica, OK ar fi o expresie rasucita, pornita de la KO. Cand ne avantam in legenda, nimic nu este exclus.

Citeste mai multe despre expresia O K istoric expresie O K
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29791 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oll korrect

este originea adevarata.

 

Olandezii la originea acestui O.K.

' ..Termenul era folosit atunci ca abreviere a sintagmei "oll korrect", expresie cam agramata, un fel de jargon olandez, obtinut prin substituirea sintagmei "all right", de origine britanica.
ALL fonetik " OL" iar "K" de la " Korrect" " este iarasi o amestecatura de jargon; germana "korrekt" cu flamanda etc.
Ca olandezii au influenta asupra acestui O.K.este destul de evident.
Influenta olandezilor in cultura si istoria U.S.A. este destul de evidenta si mai ales recunoscuta de catre U.S.A !
America a avut ajutor din partea olandezilor in Razboiul ptr. independenta.Declaratia de independenta a fost conceputa du modelul olandez al " Plakkaat van Verlatinghe" din 1551.
New Holland intemeiata de catre olandezi,compania comerciala de atunci,care a ajutat la acest eveniment: Geoctroyeerde West-Indische Compagnie.
Cam multe lucruri care demonstreaza ca O.K-ul isi are radacinile in directia olandezilor -:)..
ma rog,dar pana la urma tot speculatii raman,ha!

semnale si ordine masonice transmise prin presa

"3. Semnul “OK"
http://www.scribd.com/doc/2554891/SEMNALE-SI-ORDINE-FRANCMASONICE-SECRETE-TRANSMISE-PRIN-PRESA
Acest semn are, la fel ca si semnele cu degetul, o semnificatie profanã si nu trezeste bãnuieli necunoscãtorilor, cel putin atunci cand este fãcut cu o singurã manã. “O"-ul formatcu ajutorul policelui si al arãtãtorului inseamnã,dupã cum se stie, “okay", adicã “mie imi merge bine, mersul evenimentelor mã satisface".Acest sens pozitiv nu caracterizeazã insã“OK"-ul masonic; mai degrabã este o alternativã asemnului cu degetul. Cand apare in formã dublã sugereazã constrangere. Se pare cã folosirea lui in aceastã formã este permisã doar membrilor Ierarhiei satanice aflaþi in misiuni importante"

 

Apropos de semnul masonic,,OK"-priveste ce numar semnifica...

...gestul.
E cifra,,6" repetata de 3 ori,adica 666

mai omule, mai tinere, mai copile, mai mardane

esti OK?

OK

Vine de la initialele celui mai corect si profesionist politist american care intamplător sau nu avea initialele numelui si prenumelui O.K. Dacă un sofer sau o persoană era verificată de Ok, cu adevărat era in regulă. Un politist cu har nu cum sunt in Romania, la număr si doar cu numele.

 

Mai nea pensionaru' ....

Daca mai traia Domnul Pruteanu cred ca te facea cocina de porcusori ! Pai in loc sa arati greselile acestor clone straine care , vorba aia , ce este urat se prinde imediat ,provoduiesti pro acestora cuvinte !! De ce nu se poate spune normal Romaneste - Bine ! De ce cand auzi oriunde , persoane care folosesc telefonul mobil , zic : da-mi un bip si te suna eu !!!!! Dar este greu sa spui ..Apel , este ? Cand te suna o persoana ce iti apare pe afisajul telefonului ? Ati primit un Bip ????? Dar sant multe aspecte , nu mai merge lumea la munca se duce la ..Job !!! si atatea si atatea !!! Dar ce sa faca un pensionar ca nenea Pitigoi ca sa isi mai rotunjeasca pensia aia amarata de cateva zeci de milioane , nu ????

 

esti de apreciat!

Daca stramosii nostri daci ar fi avut atitudinea asta, e posibil ca acum sa se fi laudat fratii nostri latini din vest ca au origini traco-daco-getice.

Dar mi-e teama ca nu e de ajuns sa lupti doar pentru limba, ci si pentru dominatie economica. De fapt limba se impune ulterior. Se zice job si pentru ca in general, joburile dau impresia ca sunt mai bine platite decat neoasele servicii. Si de multe ori chiar asa e. Care-i problema?! Limba noastra e frumoasa si pentru ca e foarte bogata: latina, slava, tiganeasca, maghiara, turceasca, greaca, germana ce o mai fi ramas de la daci si din ce in ce mai multa engleza, mai ales pentru noii termeni economici si stiintifici. Practic, cred ca e extrem de dificil sa utilizezi tot ce iti ofera limba noastra.

In plus, daca o sa faci un mic efort, chiar si numai citind ARTICOLE si comentarii pe acest site, vei vedea ca pana sa te lupti cu asaltul noilor termeni, ar trebui sa fie invatate reguli de baza: despartirea cu cratima sau pluralul unor cuvinte. Nu mai vorbesc de faptul ca nu se folosesc diacritice...

Asa stiam si eu ca semnul ala vine din ...

... primul razboi mondial: zero killed, dar fiind prea mult de scris au prescurtat cu 0K.
Iar semnul facut din mana inseamna mult mai multe, unul ar fi gestul pe care la facut Pharell in video-clipul Show me your soul :) si alt sens baietii stiu care e ala !!!

 

De unde "se trage"

http://www.razboiulnevazut.org/capitol.php?id=1179
Semnul lui Antihrist

"Aici este intelepciunea, cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei, care este numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase" (Apoc.13, 18).
Sf. Ioan ne descopera ca oricati se vor alatura lui Antihrist vor primi "semnul numelui lui" Apoc.14, 11), "pe mana lor cea dreapta sau pe frunte" Apoc.13, 16), si ca chinurile celor care vor primi stampila si semnul numelui lui Antihrist, a carui numar este 666, vor fi neincetate.

Mai sunt si altii:
http://www.youtube.com/watch?v=9od-S3F6Tsg

M

 

deci nea pitzy,....

…factroom, siursa ruseasca de unde ai tras copiutza a copiat la randul ei de pe ru.wikipedia.org. .
trec peste faptul ca copiutza pitzyceasca a ortografiat un nume dupa transliteratia muskaleasca a unui nume american de origine nemteasca de-a iesit o’ncurcatura pitzigoiasca si iti recomand sa citesti urmatoarea bibliografie care, dupa parerea mea, mai multe stie decat siursa pravdeasco-muskaleasca:
http://www.yaelf.com/aueFAQ/mifok.shtml
p.s. o mica gugaleala te scutea de jenanta copiala....

 

Versiunea corecta

Old Kinderhook de la viitorul presedinte american(de origine olandeza) Marin Van Buren este varianta pe care am invatat-o acum 30 de ani, de la un profesor roman absolvent la Oxford, pe nume Stanca. Si banuiesc ca este cea corecta.

 

nu prea inteleg ce aveti cu nea Piti de data asta

a trecut in revista citeva ipoteze/mituri despre originea lui OK, un articol informativ pentru unii...

PS I.Mardan nu intra in calcul, el a stabilit deja o legatura cu 666 si cu cardurile cu chip hahahaha

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor