Detalii scandaloase despre mari figuri ale istoriei: Artistotel era misogin, Voltaire, antisemit

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:30
9234 citiri
Detalii scandaloase despre mari figuri ale istoriei: Artistotel era misogin, Voltaire, antisemit
Foto: Listverse

De cele mai multe ori, istoria prezinta personalitatile marcante intr-o lumina idealizata. Realizarile lor lasa in umbra posibilele defecte lumesti, ignorate adesea de istorie.

Cu toate astea, chiar si aceste detalii mai putin cunoscute si onorante au ramas consemnate undeva, tot in istorie. Listverse scoate la iveala cateva dintre aceste informatii despre personalitati pregnante ale vremii.

Abraham Lincoln

Fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii si-a manifestat aversiunea catre cei care erau anti Uniune, in timpul Razboiului Civil American.

In plus, comportamentul sau a fost uneori descris ca agresiv impotriva acestora, desfiintand si "habeas corpus", o lege prin care nimeni nu putea fi arestat fara ordonanta scrisa, iar celui arestat trebuia sa i se aduca la cunostinta acuzatia in termen de 24 de ore.

Isaac Newton

Cel care a pus bazele fizicii moderne, Isaac Newton, mai avea o preocupare cel putin ciudata pentru acea vreme: alchimia. Newton era absolut sigur ca poate crea piatra filosofala, acel obiect mitic capabil sa transforme in aur orice metal.

Newton si-a dedicat ultima parte a vietii tocmai experimentelor in acest domeniu. Cum era foarte secretos si suspicios, Newton si-a scris toate lucrarile incifrat, multe dintre ele nefiind niciodata "traduse".

Aristotel

Considerat cel mai mare filosof si ganditor al tuturor timpurilor, Aristotel avea un defect greu de trecut cu vederea. Un misogin declarat, Aristotel facea deseori referiri nu tocmai elogioase la adresa femeilor. Astfel, pentru el femeia era o fiinta inferioara, incompleta chiar. Se crede ca astfel de idei veneau din ipotezele biologice eronate, dar populare, ce treceau drept adevarate in acea vreme.

Pe de alta parte, ca un paradox, tot Aristotel declara ca, totusi, femeia trebuie sa fie parte a societatii, iar fericirea ei are unele beneficii, ajutand societatea sa functioneze corect.

Franklin Delano Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt a avut un secret bine pastrat de-a lungul timpului. In 1918, cu mult inainte de a deveni presedintele Statelor Unite ale Americii, Roosevelt a avut o relatie extraconjugala, casatorit fiind cu Eleanor. Aceasta ar fi gasit o serie de scrisori dintre Roosevelt si o femeie pe nume Lucy Mercer, care fusese in trecut secretara ei.

Desi Roosevelt a promis ca va intrerupe orice legatura cu femeia, se pare ca nu a facut-o. De altfel, in 1945, doar Mercer i-ar fi fost alaturi presedintelui cand a murit, detaliu tinut mult timp secret.

Caravaggio

Caravaggio a fost un artist italian popular la sfarsitul secolului XVI si inceputul secolului XVII. In ciuda acestui aspect, Caravaggio avea mari probleme cu controlul furiei. La un moment dat, acesta a intrat intr-un conflict cu proxenetul Ranuccio Tomassoi, din cauza unei prostituate.

Pictorul s-ar fi gandit sa isi castreze adversarul, dar, cum nu stia foarte multe despre anatomie, l-a ucis, sectionandu-i artera femurala. Caravaggio a fost acuzat de crima, dar a fugit, mai intai in Malta, dupa care intr-un orasel din Italia, acolo unde a si ramas pana la sfarsitul vietii.

Voltaire

Unul dintre cei mai straluciti scriitori ai Iluminismului, Voltaire, a promovat libertatea de expresie, pe care, din nefericire, nu a extins-o si la evrei. Scriitorul era impotriva oricarei religii cu reguli bine stabilite, inclusiv Crestinismul, iar Vechiul Testament era, in viziunea sa, doar o colectie de mituri.

Ori de cate ori se referea la evrei o facea intr-o nota negativa, vazandu-i ca pe niste barbari si oameni ignoranti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#personalitati istorice defecte, #figuri istorice defecte, #Aristotel misogin, #Asristotel femei, #Voltaire antisemit, #Newton alchimie, #Newton piatra filosofala , #inedit