Doua adaposturi reciclabile, construite la Letea, in Delta Dunarii

Comunicat de presa
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 13:51
30883 citiri
Doua adaposturi reciclabile, construite la Letea, in Delta Dunarii

Doua adaposturi experimentale, realizate cu materiale locale, complet reciclabile au fost construite recent, in Delta Dunarii. Initiativa si realizarea lucrarilor apartine Asociatiei "Salvati Flora si Fauna Deltei Dunarii", cele doua constructii fiind amplasate in Letea.

Conceptul arhitectural al constructiilor apartine studentilor de la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu", in colaborare cu studentii de la Universitatea Tehnica din Viena - TUW.

Primul adapost amplasat in nordul satului Letea, are o forma semisferica si este orientat spre canalul Magearu, cu rol de umbrar pentru turisti sau pescari. Noutatea este ca acesta e realizat din crengi/nuiele din salcie si rachita, infipte in pamant, care vor prinde radacini si vor genera o suprafata verde, vie, care se va modifica in timp.

Al doilea adapost, situat in exteriorul padurii Letea, adiacent potecii pe care animalele merg la adapat, poate servi deopotriva, la protejarea faunei de intemperii (canicula, furtuna, viscol) si pentru amplasarea unei iesle, dar si ca popas pentru turisti. S-a folosit in acest caz structura unei salcii batrane, pe jumatate uscate, completata cu ramuri cazute, placate apoi cu stuf si nuiele, din rachita.

"Prin acest proiect, dorim sa revitalizam vechiile traditii rurale, unde adaposturile traditionale, integrate perfect in natura, reprezinta viitorul verde pentru Delta Dunarii, dar si sa ne indeplinim menirea, pentru care noi existam ca ONG, si anume sa protejam fauna si flora Deltei Dunarii, sa pastram un echilibru sanatos pentru ecosistemele din Delta Dunarii, sustine Delia Popescu, presedintele Asociatiei "Salvati Flora si Fauna Deltei Dunarii".

"Scopurile realizarii acestor adaposturi au fost deopotriva, invatarea tehnicilor traditionale de construire, dar si mesajul reinventarii unor astfel de adaposturi, utilizate pe scara larga, in trecut si pe care astazi, le intalnim in buna masura, realizate din materiale sintetice si care polueaza mediul inconjurator" a explicat Marius Voica, conf.dr. arhitect al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".

Asociatia Salvati flora si fauna Deltei Dunarii este un ONG ce se implica in mod activ, in diverse actiuni educationale despre Delta Dunarii, avand in derulare de 2 ani un amplu program de educare si constientizare despre Delta Dunarii, program adresat copiilor si adultilor, prin actiuni educationale saptamanale, desfasurate atat in Bucuresti, in cadrul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" cat si in tara, in diverse scoli si licee.

Asociatia Salvati Flora si Fauna Deltei Dunarii, fondata in anul 2007, are ca scop protejarea faunei si florei din Delta Dunarii, protejarea speciilor de plante si animale amenintate cu disparitia, stoparea, prevenirea poluarii si a braconajului, promovarea pescuitului sportiv si a turismului ecologic in Delta Dunarii cat si semnalarea autoritatilor a tuturor neregulilor constatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#adapost reciclabil Letea, #adapost Delta Dunarii , #inedit