Doua vicii noi: telemobilul si internetul

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 18:48
1762 citiri
Doua vicii noi: telemobilul si internetul

Pentru psihoterapeutul german Andreas Herter si pentru colegul sau englez, Mark Collins, mediul virtual incepe sa se implice in viata omului modern, tinzand sa substituie chiar si unele valente ale celui natural.

Ei si-au expus pe propriile portaluri, reluate de Pravda, parerea ca telefoanele mobile au ajuns sa faca parte din cotidianul nostru ca parteneri de viata, prieteni obsedanti, atunci cand ii simtim aproape, si stresanti, atunci cand ne lipsesc.

Un nou viciu la orizont

Nu mai pare nimanui un secret faptul ca telefoanele mobile, care, la inceput, fusesera nascocite ca simple unelte de comunicare, au ajuns un fel de manie patologica, ceva inevitabil, care sa nu-ti lipseasca nicio clipa, asa cum nu-ti lipsesc batista, portofelul sau ceasul de la mana.

Este limpede ca telefonul a ajuns un viciu care, ca si tigara, cafeaua sau alcoolul, iti macina banii din buzunar si nu incape indoiala ca dauneaza grav sanatatii, sub o forma care nu s-a descoperit inca.

Nu s-a descoperit, dar cercetarile sunt in curs. N-ar fi exclus sa aflam intr-o zi ca telemobilul, pus in buzunarul de la piept dauneaza inimii, atarnat de gat iradiaza plamanii, iar daca-l pui la buzunarul de la pantaloni, te pomenesti sterilizat.

Cu toate acestea, lumea nu renunta la acest viciu care ar fi chiar fara egal, daca nu l-ar intrece altele doua, tot vicii, mai tari chiar decat alcoolul si tutunul: televizorul si internetul.

Internetul este atractiv la serviciu, din motive lesne de inteles, in timp ce televizorul este neintrecut acasa, in papuci, la o tigara, la o cafea sau la un whisky de cum ai ridicat masa si pana te culci.

Bine ca macar ceaiul nu dauneaza sanatatii

Dar oricat ai sta la televizor, gandul suprem tot la internet ramane. Statisticile pretind ca, in fiecare an, creste numarul celor care nu gatesc decat retete citite pe internet, mananca, beau, dorm, se trezesc si lucreaza dupa un program bine stabilit si aflat pe calea portalurilor.

Conform celor mai autorizate portaluri, este bine sa mancam putin, sa umblam mult si sa bem cate doi litri de apa pe zi, ca sa avem o sanatate de fier. Ar fi simplu, daca s-ar opri aici, dar nu se opreste.

Si este normal sa nu se opreasca, atat timp cat sanatatea noastra este o chestiune complicata. Ea depinde de multi factori si, desi parerile sunt impartite, una ramane comuna la toate portalurile: ajunge sanatos numai cine bea multe, cat mai multe, ceaiuri din plante.

Daca deschizi portalurile cu ceaiuri, ramai uluit afland cate variante de ceaiuri medicinale iti ofera producatorii din tara si din strainatate: cateva mii.

Fireste, nu rezulta ca ar fi tot atatea mii de soiuri din plante, dar producatorii au grija sa le asorteze, conform nevoilor fiecaruia. Poti lua coada soricelului combinata cu iarba broastei si cu ciubotica cucului. E o varianta. Sau ciubotica si papadia, combinate cu salvie. E alta varianta.

Sunt atat de multe variante, incat numai cand te gandesti la ele, te apuca durerea de cap. Dar nu trebuie sa-ti faci griji, si la asta exista leac: ceaiul antinevralgic. Sunt chiar mai multe variante, cu diferite flori, frunze si radacini. Toate merita incercate.

Cat mai costa medicamentele gratuite

Acum cu ceva vreme, variantele nu erau nici pe departe atat de bogat combinate ca astazi. De aceea, ceaiurile erau ieftine. Un pachet de ceai costa cat o jumatate de bilet de tramvai. Astazi te poate costa cam cat o cursa cu taxiul.

Costa, dar merita. Citind prospectele ceaiurilor, afli ca ele te fac bine de orice betesug ai suferi. Cine citeste un asemenea prospect, pentru un biet ceai, care costa cat un drum cu taxiul, are tot dreptul sa se intrebe de ce se mai fac atatea medicamente, care costa, fiecare, cat un bilet de avion dus-intors.

Se fac, ca sa fie pentru toate buzunarele. Cu atat mai mult, cu cat, daca esti asigurat si ai dreptul la medicamente compensate, platesti doar cat biletul de avion dus, iar daca ai dreptul la medicamente gratuite, atunci te costa cat un bilet cu trenul personal.

Gratis de tot nu mai exista, de cand am iesit din criza, dar inca mai suntem cu un picior in recesiune si numai celalalt in groapa. Ca urmare, chiar si gratis, tot achitam coplata, ca n-avem incotro.

Revenind la cei doi psihoterapeuti cu care am inceput, nu mi se pare indreptatita ingrijorarea lor ca telemobilul ne-ar imbolnavi de obsesie si manie. In cativa ani, se va inventa si la asta antidotul.

Ma ingrijoreaza ca, pana atunci, nu cumva sa intram din nou ori cu un picior in criza, ori cu amandoi in groapa - si nu ne va mai trebui antidot.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#pericole telefon mobil, #comportament oameni Internet , #inedit