Esti indiferent, agitat sau apatic? Afla de ce tip de plictiseala suferi

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 23:36
6073 citiri
Esti indiferent, agitat sau apatic? Afla de ce tip de plictiseala suferi
Foto: The Independent

Stiinta cunostea pana in prezent patru tipuri de plictiseala, dar o echipa internationala de oameni de stiinta a descoperit o noua forma de plictiseala, denumita plictiseala apatica.

Aceasta este definita ca o stare generala de neajutorare, si este similara cu depresia.

Dr. Thomas Goetz de la Universitatea din Konstanz, Germania, a descoperit ca tipuri diferite de plictiseala provoaca reactii fizice si emotionale diferite, de la agitatie si anxietate pana la stare de calm si lipsa de concentrare, relateaza The Independent.

Anterior, se credea ca oamenii ar putea suferi de patru tipuri de plictiseala: plictiseala indiferenta - definita printr-o stare de relaxare si neimplicare; plictiseala de calibrare, definita prin nesiguranta si receptivitate crescuta la schimbare; plictiseala de explorare, definita printr-o stare de neliniste si cautare a schimbarii, si plictiseala de reactanta, marcata de impulsul de a cauta alternative de iesire dintr-o anumita situatie.

Echipa de cercetare a efectuat un studiu in randul a 63 de student si 80 de liceeni, care, intr-un interval de doua saptamani, au fost rugati sa completeze chestionare despre activitatile si experientele lor din timpul zilei.

Studiul a aratat ca majoritatea subiectilor nu trec de la o forma de plictiseala la alta, ci sunt afectati de o forma dominanta, in functie de personalitatea fiecaruia.

Din grupul persoanelor chestionate, 36% au manifestat plictiseala apatica, o proportie destul de ridicata, sustin cercetatorii.

"Faptul de a experimenta un anumit tip de plictiseala se datoreaza in mare parte dispozitiilor specifice de personalitate. Rezultatele pun intr-o noua lumina discutiile referitoare la efectele pozitive sau negative ale plictiselii asupra invatarii si realizarii in viata", a declarat cerecetatorul Thomas Goetz.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#studiu plictiseala, #tipuri de plictiseala, #descoperire plictiseala apatica, #nou tip plictiseala , #inedit