Expozitie de picturi "vii" realizate din bacterii - unica in Romania

Joi, 18 Februarie 2016, ora 20:44
2569 citiri
Expozitie de picturi "vii" realizate din bacterii - unica in Romania
Foto: Pixabay

O expozitie cuprinzand peste 350 de picturi "vii", realizate din bacterii nepericuloase in laboratoarele de microbiologie ale Universitatii Sapientia, filiala din Miercurea Ciuc, a fost deschisa joi, in premiera, in Romania.

Ideea realizarii "picturilor bacteriologice" ii apartine conferentiarului universitar doctor Mathe Istvan, de la Departamentul de Bioinginerie al Universitatii Sapientia, care in calatoriile sale in strainatate a vazut pe un afis logo-uri realizate din bacterii si s-a gandit sa incerce acest lucru si cu studentii.

Ideea a fost imbratisata cu entuziasm, creatiile artistice "vii" fiind din ce in ce mai complexe si fiind fotografiate si transformate chiar si in...felicitari de sarbatori.

Drept urmare, conferentiarul universitar s-a gandit sa-i atraga si pe elevii din Miercurea Ciuc catre acest domeniu si i-a invitat in laboratoarele Universitatii pe liceenii din clasa a XII-a, pe care i-a invatat sa "picteze cu bacterii".

Participarea a fost peste asteptari, 183 de elevi din clasele a XII-a manifestand interes pentru acest experiment inedit. Ei au fost impartiti in mai multe grupe, au urmat un instructaj strict de protectia muncii, au fost invatati ce au de facut si in ce consta procesul insamantarii, dupa care au inceput lucrul in laborator, sub supravegherea a 20 de profesori, doctoranzi si studenti.

Profesorul Mathe Istvan a tinut sa puncteze ca liceenii nu au fost nicio secunda in pericol, intrucat s-au folosit bacterii "bune", cu precadere originale din sol si din colectii internationale de culturi bacteriene, strict controlate.

Doar din imaginatie sau folosindu-se de anumite desene pe care le-au pus sub cutiile de sticla rotunde si transparente utilizate pentru "pictat", elevii au aplicat pe mediul de cultura bacteriile microscopice, care contin pigmenti de diferite culori, cu ajutorul unor anse de insamantare.

Interesant este ca, la momentul realizarii picturii, elevii nu au stiut exact cum va arata "creatia" lor, dar dupa 24-48 ore, cand bacteriile s-au inmultit, picturile au inceput sa prinda contur si sa se transforme in portrete, in peisaje, in diverse animale sau plante.

Inedita expozitie deschisa la Universitatea Sapientia si realizata de Departamentele de Bioinginerie si de Stiinte alimentare a putut fi admirata doar cateva ore, dupa care a fost mutata in laborator. In cateva zile, bacteriile vor muri, iar "tablourile" vor fi sterilizate si spalate.

Cercetatorii Universitatii Sapientia din Miercurea Ciuc s-au remarcat si anul trecut cand au reusit sa testeze, in premiera mondiala, specii noi de bacterii care pot fi folosite la depoluarea mediului inconjurator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#expozitie picturi bacterii, #expozitie picturi vii bacterii, #Romania , #inedit