Femei la putere: Au condus tari si s-au remarcat intr-o lume a barbatilor (Galerie foto)

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 20:42
8556 citiri
Femei la putere: Au condus tari si s-au remarcat intr-o lume a barbatilor (Galerie foto)

Daca odinioara femeile nu aveau nici macar drept la vot, in ultimele decenii acestea au ajuns la carma lumii.

Istoria recenta ne ofera numeroase exemple de personalitati feminine remarcabile. Global Post ne propune o trecere in revista a femeilor care au reusit sa schimbe cate ceva intr-o lume guvernata de prejudecati.

Park Geun-Hye este prima femeie aleasa presedinte din istoria Coreei de Sud, odata cu castigarea alegerilor din decembrie 2012. Aceasta este liderul partidului de guvernamant Saenuri si fiica fostului presedinte sud-coreean Park Chung-Hee.

Indira Gandhi a fost primul premier de sex feminin din India, intre 1966 si 1977, respectiv intre 1980 si 1984. De asemenea, dintre toate femeile-premier din istorie, Indira Gandhi a avut cea mai indelungata activitate in aceasta functie. Aceasta a fost asasinata in 1984.

Golda Meir a fost prima si singura femeie din Israel care a ocupat functia de premier, incepand cu 1969, dupa ce fusese ministru de externe. A condus tara prin perioade tensionate precum razboiul Yom Kippur.

Isabel Peron, pe numele sau complet Maria Estele Isabel Martinez de Peron, a fost prima femeie ce a detinut functia de presedinte al Argentinei, incepand cu 1974, dupa moartea sotului sau, presedintele Juan Peron. In 1976, aceasta a fost inlaturata de la presedintie, arestata si trimisa in exil.

Benazir Bhutto a fost de doua ori premier al Pakistanului, mai intai intre 1988 si 1990 si apoi intre 1993 si 1996. A fost acuzata de coruptie, a stat opt ani in exil, iar la in 2007, dupa intoarcerea in Pakistan, a fost asasinata, ramanand in istorie ca prima femeie aleasa intr-o astfel de functie intr-un stat musulman.

Ellen John Sirleaf, aleasa presedinte al Liberiei in 2006, este prima femeie africana aleasa in functia de sef de stat. Inainte de a fi presedinte, a fost ministru de finante al Liberiei.

Johanna Sigurdardottir a fost prima femeie din Islanda care a ocupat functia de premier, incepand cu 2009. A facut parte din parlamentul islandez inca din 1978 si a castigat alegerile de opt ori. Mai mult, a fost primul lider de guvern din lume care a recunoscut care si-a recunoscut homosexualitate, Sigurdardottir fiind lesbiana.

Dilma Rousseff, prima femeie aleasa presedinte al Braziliei, in ianuarie 2011. Fiica unui emigrant bulgar care a trait in Franta pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, stabilit ulterior in Argentina si apoi in Brazilia, Dilma Rousseff s-a alaturat miscarii socialiste inca din tinerete si a fost capturata si intemnitata la inceputul anilor '70.

Sriramavo Bandaranaike a fost premier al statului Sri Lanka de trei ori si prima femeie care a ocupat o astfel de functie in aceasta tara. In 1960, la moartea sotului sau, a preluat sefia guvernului in locul acestuia si a inceput sa fie din ce in ce mai vizibila la intalnirile marilor lideri politici ai lumii. Fotografia de mai jos a fost facuta in 1961, la Belgrad, in timpul unei intalniri oficiale.

Laura Chinchilla, aleasa presedinte al statului Costa Rica in 2010, a fost prima femeie politician numita in fruntea acestui stat. De asemenea, este a sasea femeie din America Latina aleasa in functia de sef de stat. Aceasta este o aparatoare declarata a bisericii Catolice si este impotriva legalizarii unor metode contraceptive interzise in prezent in Costa Rica, din motive religioase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#femei alese presedinte, #femei premier, #femei celebre politica, #femei functii conducere stat , #inedit