Fii de oameni ilustri care au ramas in umbra tatilor (Galerie foto)

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 15:41
5871 citiri
Fii de oameni ilustri care au ramas in umbra tatilor (Galerie foto)
Foto: Listverse

A fi copilul cuiva faimos este destul de dificil, iar de-a lungul istoriei au existat mai multe cazuri in care acesti copii s-au luptat din rasputeri ca sa iasa din umbra parintilor, avand putin succes in profesia aleasa si uneori vieti scurte.

E drept, exista si cativa care au reusit sa se afirme in alte domenii decat cele in care excelasera parintii, insa putini au reusit sa calce pe urmele acestora.

Listverse a scos in evidenta cateva personalitati care au ramas in umbra tatilor lor, fiind mai putin cunoscute decat acestia.

1. Diego Columb (1480-1526)

Cel mai mare fiu al lui Cristofor Columb, Diego, a petrecut mult timp din viata incercand sa recastige drepturile tatalui lui, dupa ii fusese luat titlul de Guvernator al Indiilor si a fost trimis inapoi in Spania, incatusat, in 1500.

Diego avea doar 12 ani cand tatal lui a facut calatoria istorica in 1492, prin care a descoperit America, dar a vrut neaparat sa ii calce pe urme. Dupa ce s-a casatorit cu o fata din familia Ducelui de Alba, cu mare influenta in Spania, a reusit sa-i redea tatalui sau titlul de Guvernator al Indiilor, in 1509, dar nu a izbutit sa ii refaca reputatia in fata curtii regale din Spania.

A urmat o revolta majora a sclavilor din Santo Domingo (astazi Republica Dominicana), in 1522, iar Diego a murit la doar 46 de ani, fara sa isi indeplineasca visul de a-i reda tatalui toate drepturile pierdute.

2. Vincenzo Galilei (1606-1649)

Fiul ilegitim al lui Galileo Galilei (foto) si al amantei acestuia, Marina Gamba, nu si-a urmat tatal in domeniul stiintei, ci a fost atras de arta. Nascut in Padova, Vincenzo a fost recunoscut oficial de catre tatal lui in 1619.

Galileo Galilei l-a inscris la Universitatea din Padova, pentru a studia, dar lui ii placeau foarte mult muzica si poezia, iar in scurt timp a invatat sa cante foarte bine la lauta. A reusit, de asemenea, sa devina cunoscut si ca inventator, dar tot in domeniul muzicii - a inventat mai multe instrumente muzicale.

Relatia lui cu tatal a fost insa una turbulenta. Se certau frecvent din cauza banilor, dar cu toate acestea si-a sprijinit parintele cand a fost atacat de Biserica si i-a fost cel mai mare ajutor in ultimii ani ai vietii, cand era bolnav si avea datorii. Vincenzo a murit insa tanar, la 43 de ani.

3. Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795)

Al noualea fiu al compozitorului Johann Sebastian Bach este privit in general ca unul dintre cei mai talentati dintre copiii lui. Nascut la Leipzig, in al doilea mariaj al lui Bach, cu Anna Wilcke, a fost un talent precoce si a fost calauzit intr-ale muzicii de catre tatal lui. El a compus numeroase sonate si simfonii, precum si opera si muzica de cor, dar niciuna dintre lucrarile lui muzicale nu a atins faima operelor ilustrului sau parinte.

Totusi, expertii moderni studiaza compozitiile lui cu mare atentie, regretand ca o mare parte din lucrari au fost distruse in Al Doilea Razboi Mondial. Johann Christoph Friedrich Bach s-a insurat cu cantareata de opera Lucia Munchausen in 1755, iar fiul sau, Wilhelm, a devenit si el compozitor.

4. Napoleon Francois Joseph Charles Bonaparte (1811-1832)

Singurul fiu legitim al lui Napoleon, cunoscut in istorie ca Napoleon al II-lea, a fost nascut in timpul celui de-al doilea mariaj al imparatului, cu Maria Luiza a Austriei. La varsta de doar trei ani a devenit imparat titular, dupa ce tatal sau a abdicat si a fost exilat in Insula Elba. Dupa ce Napoleon a fost invins in batalia de la Waterloo, a plecat in exil in Austria, alaturi de mama sa. A crescut la curtea regala austriaca si in adolescenta a primit titlul de Duce de Reichstadt.

Nu a aratat nicio dorinta de a-si urma tatal in cariera, iar la scurt timp dupa ce a implinit 21 de ani a murit, dupa ce se imbolnavise de tuberculoza.

5. Ernst Freud (1892-1970)

Cel de-al treilea fiu al lui Sigmund Freud a refuzat sa studieze medicina, cum a facut tatal lui, alegand arhitectura. S-a speculat ca oprobriul de care a avut parte Freud, din cauza teoriilor de psihanaliza, i-ar fi facut pe toti copiii lui, cu exceptia fetei mai mici, Anna, sa nu calce pe urmele lui.

Ernst a devenit cunoscut ca arhitect si s-a specializat chiar in designul camerelor de consultatii si de operatii ale doctorilor. Cand nazistii au venit la putere a plecat la Londra, unde a continuat sa practice arhitectura, de data aceasta indreptandu-se spre case si apartamente.

6. Hans Albert Einstein (1904-1973)

Si fiul fizicianului Albert Einstein s-a specializat in alt domeniu decat tatal lui, si anume in transportul sedimentelor, devenind un academician de notorietate, dar nu la fel de cunoscut ca tatal sau. A studiat in aceeasi institutie ca renumitul fizician, la Institutul Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich, iar in 1936 si-a obtinut doctoratul. In 1938 a emigrat in Statele Unite si s-a stabilit in Greenville, Carolina de Nord, dupa care a devenit cunoscut ca expert in ingineria hidraulica.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#fii oameni ilustri, #fii oameni celebri, #fii oameni faimosi, #fii personalitati istorice , #inedit