Fizicienii italieni bombardeaza un diamant cu antimaterie in cautarea "fotonului intunecat"

Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 14:47
4629 citiri
Fizicienii italieni bombardeaza un diamant cu antimaterie in cautarea "fotonului intunecat"
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa de cercetatori de la Institutul National pentru Fizica Atomica din Italia incearca sa deschida calea spre ipotetica materie intunecata si respectiv energie intunecata incercand sa descopere experimental o particula teoretica ce s-ar afla la baza acestor necunoscute, "fotonul intunecat".

Universul, asa cum il cunoaste stiinta, este format din materie ordinara in proportie de aproximativ 1/10. Natura a 9/10 parti care, conform unor modele matematice si unor dovezi empirice indirecte formeaza Universul ramane necunoscuta, fizicienii teoreticieni inlocuind aceste necunoscute cu conceptele teoretice de materie si respectiv energie intunecata.

Astronomii sunt de parere ca materia si energia intunecate pot fi observate indirect prin efectele gravitationale pe care le exercita asupra materiei ordinare, cu care altfel nu interactioneaza in niciun fel, sau interactioneaza in modalitati pe care stiinta inca nu le poate observa, conform unui material publicat marti de Live Science.

Daca cercetatorii de la institutul italian vor reusi sa descopere experimental fotoni intunecati, atunci ar exista o prima dovada cu privire la existenta unei a cincea forte in Univers, ceea ce ar reprezenta o schimbare de paradigma pentru fizica.

Conform Live Science, cercetatorii italieni vor incerca sa bombardeze un diamant cu o unda de pozitroni (particule de antimaterie ce reprezinta opusul electronilor) . In circumstante normale, pozitronii si electronii se ciocnesc si se anihileaza reciproc, rezultand din aceasta interactiune cate o pereche de fotoni. Insa daca fotonii intunecati exista intr-adevar, atunci, din cand in cand, ciocnirea dintre un electron si un pozitron ar trebui sa produca un foton ordinar si un foton intunecat.

Aparitia unui foton intunecat in cadrul experimentului nu va putea insa sa fie observata direct pentru ca tehnologia necesara inca nu exista. In schimb, cercetatorii italieni spera sa identifice cel putin o reactie electron-pozitron din care sa rezulte un singur foton. Absenta celui de-al doilea ar reprezenta faptul ca este un foton intunecat. Daca acest lucru se va intampla, cercetatorii vor putea sa masoare masa unui foton intunecat (aparent, fotonii intunecati sunt caracterizati de masa, spre deosebire de fotonii ordinari care nu au masa).

O astfel de descoperire ar confirma nu doar existenta unor particule din spectrul "intunecat" si necunoscut al Universului ci si faptul ca in Univers exista o a cincea forta in afara celor patru considerate primordiale. Cele patru forte care guverneaza comportamentul materiei ordinare sunt electromagnetismul, forta care tine atomii laolalta (si nu ne lasa sa ne prabusim prin podeaua pe care mergem), forta nucleara tare care mentine laolalta particulele subatomice in atomi, forta nucleara slaba, care este responsabila de descompunerea radioactiva a elementelor si respectiv gravitatia, cea mai slaba forta la nivel atomic, dar care guverneaza miscarea si interactiunea corpurilor mari.

Daca cercetatorii italieni vor reusi sa probeze existenta fotonilor intunecati, atunci inseamna ca pe langa aceste patru forte, in Univers exista si o a cincea, cu un nume la fel de excentric: "electromagnetismul intunecat".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#diamant fotonului intunecat, #explozie diamant fotonului intunecat , #inedit