Fototeca de aur: Sapte regi intr-un cliseu si alte momente inedite (Galerie foto)

Sambata, 19 Iulie 2014, ora 22:27
4005 citiri
Fototeca de aur: Sapte regi intr-un cliseu si alte momente inedite (Galerie foto)
Foto: Topnews

Fotografiile de epoca sunt curiozitati aparte. Ba chiar unele constituie unicate rare si interesante, care au ajuns sa se valorifice prin casele de licitatii, daca sunt originale. Colectionari de tot fleul le aduna in albumele lor, fie din pasiune, fie din convingerea ca trecerea timpului le va urca preturile, fie din amandoua.

Dar in afara de aceste considerente, fotografiile de epoca sunt printre putinele elemente concrete si palpabile care te fac sa simti ca, in numai cateva decenii, s-a schimbat peisajul, s-a schimbat fata lumii, tinuta oamenilor, comportarea lor, chiar si traiul.

Si cel mai mult dintre toate s-au schimbat facilitatile vietii, tehnica folosita in fabricatie, in transporturi, acasa, uluitoarele lucrari de infrasructura si tot ce folosim astazi, convinsi ca asta ni se cuvine. Motoarele, curentul electric, informatica au facut ca lumea sa arate altfel.

Merita totusi, din cand in cand, sa aruncam o privire si in trecut, macar din acea curiozitate cu care chiar si turistul sarac, daca ajunge la Roma sau Paris, nu se zgarceste la cativa zeci de euro, ca sa intre intr-un muzeu.

Ca pe niste piese de muzeu, portalul Topnews ne ofera cateva exemple de unicate fotografice, suficiente ca sa mai gandim o data la cum am fost si cum am ajuns.

In luna mai 1910, fotograful a reusit sa surprinda sapte regi intr-un singur cliseu - caz rar, daca nu cumva chiar unic. Din pacate, momentul era trist: cei sapte regi venisera la Londra, ca sa ia parte la ceremoniile funerare ocazionate de moartea regelui Marii Britanii Eduard al VIII-lea (1841-1910).

Iata si prima motocicleta care atingea viteza ametitoare de 150 km/ora. Inventata in 1923, motocicleta era un vehicul echipat cu o singura roata si motor cu ardere interna. N-a avut succes, pentru ca se inventase deja motocicleta cu doua roti.

Femeile puritane din "Liga Anti-Salon" (Marea Britanie) protesteaza fata de folosirea lichiorurilor, sustinand ca buzele lor nu se vor atinge niciodata de asa ceva.

iata si primul instantaneu fotografic obtinut in 1900: femeie surprinsa stranutand, intr-o fractiune de secunda. Era un record tehnic de viteza.

Aceasta este cea mai veche fotografie, pe care si-a facut-o vreun fotograf in oglinda, in 1839. Dat fiind ca prima imagine fotografica directa (si asta de calitate indoielnica) fusese obinuta cu numai zece ani inante, in 1829, de catre Joseph Niepce, putem aprecia performanta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#fotografie arta, #fotografie epoca, #ceremonii funerare, #colectie foto epoca , #inedit