Genii si posibilele lor boli mintale

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 12:45
22736 citiri
Genii si posibilele lor boli mintale
Foto: the100.ru

Studiile au aratat ca numarul cazurilor de boli mintale este mai mare printre liderii politici si genii decat printre oamenii simpli. Desi nu se poate sti sigur daca un personaj marcant din istorie a suferit de o anumita boala, cercetatorii au facut unele speculatii bazate pe diverse informatii.

Potrivit Mental Floss, iata cateva personalitati si bolile mintale de care s-ar putea sa fi suferit.

1. Abraham Lincoln - depresie

Lincoln a reusit sa conduca Statele Unite ale Americii in una dintre cele mai dificile perioade prin care acestea au trecut, in ciuda faptului ca ar fi suferit de o forma severa de depresie cea mai mare parte a vietii lui.

Potrivit unui biograf care a scris despre viata lui Lincoln, scrisorile redactate de prieteni ai acestuia faceau referire la el ca la "cea mai deprimata persoana pe care ei o vazusera vreodata". Cel putin o data, acesta a fost atat de coplesit de "melancolie" incat a avut o cadere psihica.

Totodata, atat mama lui, cat si alti membri ai familiei tatalui sau au avut simptome similare celor de depresie severa.

2. Ludwig von Beethoven - tulburare bipolara

Marele compozitor a avut mai multe probleme de sanatate de-a lungul vietii, iar pentru a le face fata a consumat alcool timp de cateva decenii. Multe dintre afectiunile de care suferea, inclusiv o tulburare bipolara, ar fi putut fi tratate cu medicamente in prezent, dar din nefericire compozitorul a murit in 1827, din cauza unei insuficiente hepatice.

Crizele de manie ale lui Beethoven erau bine cunoscute in cercul lui de prieteni, iar cand era sub influenta licorilor bahice putea sa compuna deodata chiar mai multe opere.

3. Michelangelo - autism

Potrivit unui articol publicat in Jurnalul de Biografie Medicala in 2004, Michelangelo, unul dintre cei mai mari artisti ai Renasterii italiene, ar fi suferit de autism.

Conform descrierilor celor care au fost contemporani cu el, pictorul era "preocupat de propria realitate" si ar fi avut si dificultati in a lega relatii cu oamenii. Avea putini prieteni si nu s-a prezentat nici macar la inmormantarea fratelui lui. Faptul ca era si un geniu in matematica si arta a contribuit la parerea cercetatorilor potrivit careia ar fi suferit de autism.

4. Charles Dickens - depresie

Pana la varsta de 30 de ani, Dickens isi castigase renumele de cel mai cunoscut autor din lume, in acele vremuri. Era sanatos, insa, dupa o copilarie foarte dificila, in care a fost nevoit sa lucreze intr-o fabrica de incaltaminte si sa se descurce singur in timpul in care tatal lui a fost in inchisoare, Dickens ar fi avut depresii de fiecare data cand incepea o noua carte, potrivit parerilor apropiatilor lui.

Aceleasi surse spun ca starile depresive dispareau incet-incet pe masura ce se apropia de finalul cartii.

Odata cu inaintarea in varsta, depresia lui Dickens pare sa se fi inrautatit. La un moment dat s-a despartit de sotia cu care avea zece copii si a inceput sa locuiasca cu o actrita in varsta de doar 18 ani. Dupa ce a fost implicat intr-un accident de tren, cu patru ani inaintea mortii sale, in care a fost ranit si a vazut oameni murind inainte ca ajutoarele sa soseasca, depresia lui s-a inrautatit atat de mult incat i-a afectat puternic creativitatea.

5. Charles Darwin - agorafobie

Renumitul naturalist si biolog suferea de mai multe probleme de sanatate, printre care un tremur constant, greata, plans isteric, halucinatii vizuale si altele, iar toate acestea se pare ca ar fi fost cauzate de boala numita agorafobie, caracterizata indeosebi prin teama de spatii deschise, de multimi, de locuri publice.

Se pare ca teama de oameni a lui Drawin a fost cea care l-a determinat sa scrie la un moment dat: "Sunt fortat sa traiesc in tacere si nu sunt in stare sa vad mult timp pe cineva sau sa vorbesc mult cu apropiatii mei".

6. Winston Churchill - tulburare bipolara

Ca si Lincoln, Churchill a fost un mare lider, facand fata nu doar provocarilor functiei, ci si problemelor mintale. In jurul varstei de 30 de ani, s-a plans prietenilor de faptul ca era bantuit de "cainele negru al depresiei". Mai mult, Churchill s-a gandit si la sinucidere.

Potrivit doctorului sau, el ar fi spus: "Nu-mi place sa stau pe marginea unui vas si sa ma uit in jos la apa. O actiune de o secunda si totul s-ar sfarsi. Cateva picaturi de disperare".

Totodata, cand avea stari maniace moderate era placut, dar dispozitiile lui sufletesti se puteau schimba repede. In perioadele in care mania era acuta se pare ca statea treaz toata noaptea si scria.

7. Lev Tolstoi - depresie

Celebrul scriitor rus nu a suferit de semne evidente de depresie pana cand a ajuns la varsta mijlocie, dar cand acestea au aparut au fost puternice. A trecut prin schimbari serioase de personalitate, punand la indoiala aproape totul din viata lui.

La un moment dat, a vrut chiar sa renunte la scris, spunand ca "arta nu este doar nefolositoare, ci si daunatoare". Mai mult, in ciuda faptului ca provenea dintr-o familie instarita, a fost apreciat ca scriitor si era tatal a 13 copii, demonii lui l-au facut sa ia in considerare si sinuciderea.

8. Isaac Newton - tulburare bipolara, autism

Unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai tuturor timpurilor ar fi suferit de tulburare bipolara, combinata cu tendinte psihotice. Totodata, Newton ar fi avut dificultati in a lega relatii cu oamenii, ceea ce inseamna ca ar fi putut fi si autist.

Continutul mai multor epistole scrise de el i-a determinat pe unii istorici sa ia in considerare faptul ca ar fi suferit si de schizofrenie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#genii boli mintale, #personalitati marcante boli mintale, #boli mintale genii , #inedit