Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ierburi magice: mirajul plantelor vrajite

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 14:45
4653 citiri
Ierburi magice: mirajul plantelor vrajite

Fascinatia magiei, dublata de o teama instictiva, a insotit umanitatea dintotdeauna. Mereu a existat un vraci sau un saman al tribului, satului sau poporului, care, in mod inexplicabil pentru ceilalti, cunostea puterile ierburilor si se folosea de ele cu diferite scopuri.

Romanii nu fac exceptie: credinte si superstitii despre diverse plante traverseaza toata istoria noastra, pana in prezent.

La un moment dat, in fiecare dintre noi zace un Harry Potter. Nu chiar unul care sa lupte cu un vrajitor nenumit si o intreaga armata a intunericului, dar macar unul care sa stie cum sa fiarba o potiune magica si sa spuna un descantec. Ca am impletit o coronita din sanziene si am aruncat-o pe acoperisul casei ori ca am cautat indarjit, pana ne-au durut ochii, dupa legendara iarba a fiarelor, tot am avut, intr-un fel sau altul, visuri de vrajitor.

Infruntarea binelui si raului, lait-motivul intregii noastre existente, este mereu insotita de dorinta de a avea puteri fantastice si de a putea inclina balanta printr-un mic act de magie. Nu e nicio mirare ca povestile cu vrajitori, legendele cu vraci ori samani si, in general, orice scenariu care presupune magie, au un succes de public fara egal, in orice colt al planetei.

Fiecare popor isi are tainele si ritualurile sale, fiecare popor acorda, intr-un fel sau altul, importanta magiei. Chiar si dupa vanatoarea de vrajitoare din Europa Evului Mediu, legendele si superstitiile au ramas, concentrate mai ales in zonele de sud si rasarit ale continentului. Alaturi de stiinta magica, daca acceptam sa credem. Si daca nu acceptam sa credem, cel putin mirajul tot ramane puternic.

Asa ca romanii nu dezmint apartenenta (geografica, istorica, spirituala) la un spatiu in care puterea plantelor, leacurile naturii, descantecele si farmecele au jucat un rol puternic.

Iarba fiarelor, deschizatoarea de comori ferecate

In aproape orice ritual este vorba si despre o planta, daca nu chiar de mai multe. Puterea naturii este esentiala, nimic nu functioneaza altfel. Pana si succesul de box-office "Avatar" arata, in fond, acelasi lucru: legatura cu natura este cea care face lucrurile sa se intample, elementele din natura vin in ajutorul fiintelor si, daca ritualul este indeplinit corect, scopul poate fi atins.

Biologia si chimia ne spun ca in fiecare planta exista substante care au sau pot avea variate efecte asupra organismului uman - de aici si varietatea de tratamente bazate pe plante sau de ceaiuri. Dar de aici si pana la a rosti niste cuvinte uneori fara noima deasupra unei fierturi de plante, iar efectele sa fie asupra unei alte persoane sau asupra unei situatii, calea e ceva mai lunga si mai complicata.

Taramul ia conturul magic, lasa la granita chimia si imbraca haina tainelor transmise din generatie in generatie. In el gasim plante aproape banale, pe care le aruncam in oala cu mancare sau abia le mai recunoastem pe camp (orele de botanica au ramas demult departe), dar despre care credintele vechi spun ca au proprietati la care nici nu visam.

Multi autori, romani ori straini, au cules in carti indelung documentate sau in tratate aceste legende si credinte, particulare fiecarui popor. Internetul s-a imbogatit si el cu site-uri dedicate ierburilor magice, fie ele vrajitoresti sau doar halucinogene. Asa ca dorinta aceea nespusa, de a fi vrajitor pentru putin, poate fi macar pusa la incercare. Citeste mai multe despre Ierburi magice: mirajul plantelor vrajite pe Think Outside the Box.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#plante vrajite, #magie alba, #plante miraculoase, #ierburi magie , #inedit