Inedit despre hartia igienica

Marti, 07 Februarie 2012, ora 16:20
5182 citiri
Inedit despre hartia igienica

Nu stiu daca cineva s-a apucat sa scrie o monografie a hartiei igienice, dar informatiile despre acest obiect de prima necesitate sunt atat de surprinzatoare, incat ele n-ar trebui ignorate.

In orice caz, hartia a inceput sa fie folosita in scop igienic timid si unde nu te-ai astepta. Pana la urma, a ajuns o afacere de succes pentru cine a stiut s-o plaseze in spirit comercial, asa cum i se cade oricarui brand de succes. Iata cateva repere, notate de Factroom:

1. Cea mai veche atestare privind folosirea hartiei in scop igienic dateaza din anul 589 d. Hr, fiind mentionata de invatatul chinez Ian Ching intr-un manuscris al sau.

2. Tot China detinea recordul mondial la productia de hartie igienica in secolul al XIV-lea. O inregistrare din anul 1393 consemneaza ca 720.000 coli de hartie iigienica fusesera livrate curtii imperiale.

3. In acelasi an, imparatul Hunu si familia sa au folosit in scopuri personale 15.000 foi de hartie igienica de lux, imbibate cu condimente aromatice.

4. In aceeasi perioada, nici macar elita societatii europene nu cunostea uzul hartiei igienice, recurgand la alte materiale, ca: frunze, fan, paie, iarba si carpe vechi.

5. Fiecare foaie a volumului "Old Farmer's Almanac", aparut in America, a fost perforata, din tipografie, intr-un colt, spre a putea fi atarnata in toalete, dupa ce a fost citita.

6. Hartia igienica a fost lansata ca produs de succes pe scara industriala in America anului 1857, de catre industriasul Joseph Gayetti. A devenit rapid brand, numele lui find imprimat pe fiecare coala.

7. Urmatorul brand a fost al lui Hans Klenk. Si el si-a imprimat numele pe produs, dar i-a dat si o denumirea comerciala, pentru ca produsul sa nu se confunde cu patronul: "bigudiuri de hartie".

8. Astazi, in majoritatea tarilor europene are succes hartia alba, cu exceptia Frantei, unde este preferata cea roz. O companie portugheza a inregistrat succes lansand o hartie de culoarea neagra.

9. In zilele noastre, productia mondiala de hartie igienica este echivalenta cu o sosea lata de sase metri, care avanseaza non-stop, cu o viteza de 110 km/ora.

10. In ciuda acestei impresionante productii, s-a constatat ca numai 30% din populatia planetei foloseste hartie igienica. Unii n-au acces la ea, altora li se pare prea scumpa, altii, in naivitatea lor, nici n-au auzit de asa ceva.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#hartie igienica origine, #inceputuri hartie igienica, #statistici hartie igienica, #tari consum hartie igienica, #hartie igienica istorie , #inedit