Lucruri ciudate si impresionante despre corpul uman

Vineri, 02 Martie 2012, ora 12:01
48242 citiri
Lucruri ciudate si impresionante despre corpul uman
Foto: mit

Organismul uman ascunde inca foarte multe mistere, pe care oamenii de stiinta si medicii se straduiesc de multa vreme sa le dezlege.

Multe dintre lucrurile stiute deja continua insa sa fascineze. Odd Stuff Magazine a scos in evidenta cateva dintre acestea.

1. 300 de milioane de celule mor in corpul uman la fiecare minut.

2. Impulsurile nervoase catre si de la creier calatoresc cu o viteza de circa 270 de kilometri pe ora! Iar intre tipuri diferite de neuroni informatia calatoreste la viteze diferite.

3. Ovulul este singura celula din corp care poate fi vizibila cu ochiul liber. Este cea mai mare celula din corpul uman, iar cea mai mica este spermatozoidul.

4. Oamenii pot rezista mai mult fara mancare decat fara somn, daca au apa. Un om poate supravietui o luna sau chiar doua fara mancare, in functie de grasimea corporala si de alti factori. In schimb, in doar cateva zile fara somn incepe sa simta schimbari psihologice si de personalitate radicale. Cea mai mare perioada inregistrata in care cineva a rezistat fara somn este de 11 zile, dar persoana in cauza vorbea incoerent, avea halucinatii si uita frecvent ce facea.

5. Particulele eliberate in urma unui stranut au o viteza ce depaseste 160 de kilometri pe ora.

6. Corpul are suficient fier in el cat sa fie realizat un cui de 7 centimetri lungime.

Producem mai multa ceara in urechi cand ne este teama

7. Ceara produsa in ureche este necesara pentru o buna sanatate a acesteia, protejand urechea interioara de bacterii, ciuperci, mizerie si chiar insecte. In plus, curata si lubrifiaza canalul urechii, iar corpul uman produce mai multa ceara atunci cand simte frica.

8. Gemenii identici au acelasi miros; in restul cazurilor, fiecare om are un miros

unic.

9. Dintii incep sa creasca cu sase luni inainte de nastere, acesta fiind motivul pentru care circa unul din 2.000 de bebelusi se naste cu un dinte.

10. Capul unui copil reprezinta un sfert din lungimea totala a corpului, dar pana la varsta de 25 de ani acesta va reprezenta doar o optime. Asta, deoarece capul creste intr-un ritm mult mai lent decat corpul.

11. Bebelusii se nasc cu 300 de oase, dar pana la maturitate mai raman doar 206, deoarece unele fuzioneaza.

12. Doi oameni din trei nu vad perfect.

Femeile au mirosul mai dezvoltat

13. Femeile au un simt olfactiv mai dezvoltat decat barbatii. Creierul poate tine minte 50.000 de mirosuri diferite.

14. Lungimea vaselor de sange din corp (puse cap la cap) este de aproximativ 100.000 de kilometri.

15. Creierul foloseste 20% din oxigenul care intra in fluxul sangvin. Si, desi percepe semnalele de durere de la celelalte parti ale corpului, creierul in sine nu are receptori de durere.

16. Dintele este singura parte din corpul uman care nu se poate repara singura.

17. Pana la varsta de 60 de ani, 60% dintre barbati si 40% dintre femei incep sa sforaie.

18. Suntem cu aproximativ un centimetru mai inalti dimineata decat seara deoarece, in timpul activitatilor normale de pe parcursul zilei, cartilajele de la genunchi si din alte zone se comprima usor.

Muschiul limbii, cel mai puternic din corp

19. Cel mai tare os din corp este maxilarul, iar cel mai puternic muschi este cel al limbii.

20. Unghia care creste cel mai repede este cea de la degetul mijlociu.

21. Parul facial creste mai repede decat orice alt tip de par de pe corp, atat la barbati, cat si la femei.

22. Fetusul uman dobandeste amprente digitale de la trei luni.

23. Pana la varsta de 60 de ani, cei mai multi oameni isi pierd cam jumatate din papilele gustative.

24. Pe fiecare centimetru de piele se afla milioane de bacterii, dar cele mai multe dintre ele sunt inofensive sau chiar folositoare.

25. Buzele oamenilor sunt rosiatice datorita unei concentratii mari de vase capilare situate sub pielea care le acopera.

26. In timpul vietii, corpul unui om produce suficienta saliva cat sa umple doua pisicine. Daca saliva nu poate dizolva un aliment, nu poti simti gustul lui.

27. Fiecare om are un anume model pe suprafata limbii, care poate fi folosit pentru identificare la fel ca si amprentele digitale.

28. Capul unui om decapitat ramane constient 15-20 de secunde dupa.

29. Pentru un zambet sunt activati 17 muschi, iar pentru o incruntare 43.

30. Acidul din stomac este suficient de puternic incat sa dizolve lame de ras. Motivul pentru care nu dizolva si stomacul este ca mucoasa acestuia se innoieste atat de des incat, practic, capatam una noua la fiecare 3-4 zile.

31. Cea mai comuna grupa de sange din lume este grupa 0, iar cea mai rara este A-H sau Bombay, care a fost gasita la mai putin de o suta de oameni.

32. Persoanele dreptace traiesc in medie cu noua ani mai mult decat cele stangace si asta din cauza faptului ca in randul celor din urma au loc mai multe accidente, cam toate masinile si uneltele fiind special concepute pentru dreptaci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lucruri ciudate corp uman, #lucruri interesante corp uman, #lucruri uimitoare corp uman, #lucruri ciudate organism uman, #lucruri impresionante organism uman , #inedit