Lucruri interesante si mai putin stiute despre somn

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 07:00
9444 citiri
Lucruri interesante si mai putin stiute despre somn
Foto: listverse

Faptul ca orice om are nevoie de 7-8 ore de somn pe zi este destul de cunoscut. Ce nu stiai insa despre somn este ca majoritatea informatiilor stiintifice pe aceasta tema au fost descoperite in ultimii 25 de ani. Si nu sunt deloc putine.

Listverse.com iti arata cateva dintre cele mai interesante aspecte legate de somn.

1. Recordul pentru cea mai lunga perioada de timp petrecuta fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute. In intervalul respectiv, detinatorul acestui record a avut parte de halucinatii, vedere incetosata, dificultati de vorbire, lipsa de concentrare, si chiar paranoia.

2. Este imposibil sa stii daca cineva este cu adevarat treaz, fara o atenta supraveghere medicala. Si asta deoarece oamenii pot trage un pui de somn chiar si cu ochii deschisi.

3. Desi pana de curand se credea ca visele au loc doar in timpul somnului de tip REM (miscarea rapida a ochilor), acestea pot aparea si in timpul celui de tip non-REM, doar ca sunt de durata mai mica.

4. Visele din timpul somnului REM sunt mai ciudate, iar cele petrecute in somnul non-REM sunt mai apropiate de realitate, fara prea multa imaginatie (spre exemplu visezi ca intarzii la serviciu sau ca ai uitat undeva telefonul mobil).

5. Anumite miscari ale ochilor din timpul somnului REM pot fi similare celor care apar atunci cand vizionezi un film.

6. Elefantii stau in picioare atunci cand intra in starea de somn non-REM, dar pentru somnul REM se intind.

7. Unii cercetatori sunt de parere ca motivul pentru care visam este acela de a fixa in memoria de lunga durata experientele care merita sa fie pastrate. Altii cred ca visam despre aspecte care pot fi uitate deoarece nu sunt importante (pentru a evita suprapunerea de amintiri si supraincarcarea memoriei).

8. Specialisti din cadrul Ministerului britanic al Apararii au reusit sa reseteze ceasurile interne ale unor soldati, pentru ca acestia sa poata rezista fara somn 36 de ore. Niste fibre optice incorporate in ochelari speciali, care proiectau in jurul retinei soldatilor o lumina similara celei produse de rasaritul soarelui, ii faceau pe acestia sa simta ca abia s-au trezit. Sistemul a fost folosit pentru prima data la piloti, in Statele Unite.

9. Deversarea de petrol din 1989, care a avut loc in urma scufundarii vasului Exxon Valdez in Alaska, dezmembrarea navetei spatiale Challenger la doar cateva zeci de secunde dupa lansare si accidentul nuclear de la Cernobal au fost atribuite unor erori umane in care si privarea de somn a jucat un rol.

10. Un anumit hormon, numit adrenocorticotropina, joaca un rol important in dificultatea cu care se trezeste fiecare persoana, in functie de cat de stresanta este trezirea pentru ea.

11. Chiar si cateva mici raze de lumina de la un ceas digital pot perturba somnul, chiar daca nu te trezesti pe deplin.

12. Oamenii dorm, in medie, cu trei ore mai putin decat alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.

13. Ratele care se simt amenintate de pradatori sunt capabile sa imbine nevoia de somn cu instinctul de supravietuire mentinand o jumatate a creierului treaza, in timp ce cealalta intra intr-o stare de somn.

14. Expertii sunt de parere ca una dintre cele mai tentante distrageri de la somn este posibilitatea de a avea acces la Internet 24 de ore din 24.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#somn, #lucruri inedite somn, #aspecte intersante despre somn, #somn interesant, #despre somn , #inedit