Lucruri mai putin cunoscute despre Pamant

Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:16
20577 citiri
Lucruri mai putin cunoscute despre Pamant
Foto: LiveScience

De la exploziile vulcanice si meteoritii cazuti in trecut pana la unele vietuitoare ciudate sau cel mai rece, fierbinte, adanc ori inalt punct de pe Terra, planeta noastra uimeste permanent.

LiveScience a intocmit o lista cu cateva detalii mai putin cunoscute si surprinzatoare legate de Pamant.

1. Se roteste repede

Pamantul se roteste repede, chiar daca oamenii nu simt acest lucru. In functie de locul in care te afli pe glob, te poti roti cu peste 1.600 de kilometri pe ora. Cei care stau la ecuator se misca cel mai repede, in timp ce o persoana care ar sta chiar la Polul Nord sau la Polul Sud s-ar misca cel mai incet.

Imaginea de mai jos este o fotografie facuta la 5 mai 2000, deasupra Polului Nord.

2. Are o talie generoasa

La ecuator, circumferinta globului este de 40.075 de kilometri, iar viteza cu care Pamantul se misca in jurul Soarelui este de 107.826 de kilometri pe ora.

3. Este destul de batran

In urma numeroaselor analize, facute in special la nivelul celor mai vechi roci de pe Pamant, cat si meteoritilor care au fost descoperiti pe planeta noastra, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca Terra are o varsta de circa 4,54 miliarde de ani.

In imaginea de mai jos se pot vedea stancile considerate a fi cele mai batrane de pe Terra, numite Nuvvuagittuq Belt, ele fiind situate pe coasta Golfului Hudson din Quebec. Oamenii de stiinta estimeaza ca acestea ar avea 4,28 de miliarde de ani vechime.

4. Se recicleaza

Pamantul are un ciclu care transforma rocile magmatice in roci sedimentare, iar pe acestea in roci metamorfice si, ulterior, din nou in magmatice si asa mai departe. Ciclul nu este unul perfect, dar in principiu functioneaza astfel: magma din adancul Terrei iese si se intareste, formand rocile magmatice; apoi, procesele tectonice ridica aceste roci la suprafata, unde eroziunea mai macina din ele; fragmentele mici care se macina se depoziteaza si ingroapa, iar presiunea de la suprafata le face compacte, transformandu-le in roci sedimentare, precum gresia.

Daca aceste roci sedimentare ajung la adancimi mai mari, ele sunt transformate in roci metamorfice, datorita unei presiuni foarte mari si caldurii. Si, desigur, rocile sedimentare pot fi din nou erodate sau cele metamorfice pot fi ridicate. Insa, daca acestea din urma sunt prinse intr-o zona de subductie, unde o placa tectonica este impinsa sub alta, cel mai probabil se vor transforma din nou in magma.

5. Zguduit de cutremure mari

Cel mai mare seism de pe Pamant a avut magnitudinea de 9,5 grade si s-a petrecut in Chile, in 22 mai 1960.

Luna, pe de alta parte, singurul satelit natural al Pamantului, are si ea cutremurele ei, desi acestea sunt mai putin frecvente si mai putin intense decat cele care zguduie Pamantul. In plus, acestea se petrec la adancimi mult mai mari, cam la jumatatea distantei dintre suprafata si centru.

6. Cel mai fierbinte loc

Recordul pentru cea mai ridicata temperatura de pe Terra este detinut de El Azizia, Libia, unde la 13 septembrie 1922 au fost inregistrate 57,8 grade Celsius. Si, cel mai probabil, aici au fost si alte temperaturi mai ridicate de atat, dar au fost in zone in care nu erau amplasate statii meteo.

7. Cel mai rece loc

Cea mai mica temperatura inregistrata pe Pamant a fost la statia Vostok din Rusia - minus 89,2 grade Celsius, la 21 iulie 1983. In Antarctica, temperaturile pot sa scada si sub minus 73 de grade Celsius.

8. Cea mai mare stalagmita

Cea mai mare stalagmita din lume poate fi gasita in Cuba, in Cuevo San Martin Infierno, si are o inaltime de 67,2 metri.

9. Gravitatie ciudata

Faptul ca gravitatia variaza usor pe suprafata Pamantului este destul de cunoscut, acest lucru fiind cauzat de faptul ca planeta noastra nu este o sfera perfecta. Nu multi stiu insa ca gravitatia inregistrata in Golful Hudson din Canada este neobisnuit de mica, fiind un mister pentru oamenii de stiinta. Rezultatele unui studiu din 2007 sugereaza ca topirea ghetarilor ar fi de vina, partial, pentru acest lucru.

10. Poli magnetici care migreaza

De la sfarsitul secolului al XIX-lea, Polul Nord magnetic s-a deplasat spre nord-vest cu mai mult de 1.100 de kilometri, potrivit cercetatorilor de la NASA. Iar rata deplasarii a crescut, acest pol migrand anual cu circa 64 de kilometri (comparativ cu 16 kilometri pe an, in secolul XX). In ultimele 20 de milioane de ani, polii magnetici s-au inversat la fiecare 200.000 - 300.000 de ani.

11. Cel mai inalt munte

Daca se ia in considerare cel mai inalt varf situat deasupra nivelului marii, muntele Everest este cel castigator la aceasta categorie, cu cei 8.848 de metri. Insa, daca se ia in considerare distanta de la adevarata baza a unui munte pana la varf, castigator iese muntele Mauna Kea - 17.170 de metri. Deasupra nivelului marii acesta are insa doar 4.170 de metri.

12. Ar fi avut doua Luni

Oamenii de stiinta cred ca Pamantul a avut candva doua Luni, care la un moment dat s-au ciocnit una de alta, contopindu-se partial. Potrivit lor, acest lucru ar explica si de ce cele doua parti ale Lunii din prezent sunt atat de diferite una de cealalta.

13. Intr-o regiune de pe Terra pietrele "zboara"

In zona numita Racetrack Playa, din Valea Mortii, California, au loc furtuni care uneori pot ridica pietre ce cantaresc si zeci de kilograme.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#lucruri putin cunoscute Pamant, #lucruri interesante Pamant, #aspecte putin cunoscute Terra, #ciudatenii Terra, #gravitatie Terra , #inedit