Lucruri pe care nu le stiai despre Craciun

Marti, 25 Decembrie 2012, ora 15:36
14006 citiri
Lucruri pe care nu le stiai despre Craciun

Craciunul este un motiv de bucurie pentru toti, sau macar de speranta. Despre el vorbeste toata lumea, sunt o multime de traditii si obiceiuri, unele vechi de cand Pamantul, altele abia inventate de cativa ani.

Iata ceea ce nu stiai, cel mai probabil, despre Craciun, potrivit Random History.com:

1. Cercetatorii norvegieni au o ipoteza cum ca nasul rosu al lui Rudof este rezultatul unei infectii parazitare a sistemului respirator.

2. Germanii au facut primul brad de Craciun artificial din pene de gasca vopsite.

3. In anul 350 i. Hr., Papa Iulius I a proclamat ziua de 25 decembrie ca data oficiala a sarbatoririi lui Iisus Hristos.

4. Potrivit Guiness Book, cel mai inalt brad de Craciun a avut 67 de metri inaltime si a fost expus in centrul comercial Northgate, din Seatle, Washington.

5. Culorile traditionale de Craciun sunt verdele, rosul si auriul. Verdere a fost dintotdeauna un simbol al vietii si renasterii, rosul simbolizeaza sangele lui Hristos, iar auriul lumina, bogatia si regalitatea.

6. Potrivit datelor actualizate pe Facebook, cele doua saptamani dinainte de Craciun reprezinta o perioada foarte buna pentru cupluri... sa se desparta. Totusi, in ziua de Craciun propriu-zisa, despartirile sunt extrem de rare.

7. Multe tari europene cred in spiritele bune si rele care umbla pe Pamant in cele 12 zile ale Craciunului. Mai apoi, ele evolueaza in spiridusi ai lui Mos Craciun.

8. Bolivienii tin "Slujba cocosului" in ajun de Craciun, unii oameni venind chiar cu inaripatele la biserica. Ei fac acest lucru ca un simbol de credinta, caci cocosul a fost primul animal care a anuntat nasterea Domnului.

9. In Polonia, decoratiunile de Craciun in forma de panza de paianjen sunt foarte populare, caci, potrivit legendei, un paianjen a cusut o paturica pentru pruncul Iisus. De fapt, polonezii considera paienjenii ca fiind un simbol al bunatatii si prosperitatii de Craciun.

10. Vascul, o planta atat de folosita in aceasta perioada, era considerata de druizi sacra, asta pentru ca ramanea verde si facea fructe iarna, atunci cand restul plantelor mureau. Ei o taiau cu cutite de aur si nu o lasau sa atinga pamantul. Considerau ca are puterea de a vindeca infertilitatea si de a tine raul departe.

11. Ziua de 25 decembrie era, in trecut, plina de obiceiuri pagane. Crestinii, pentru a scapa de acestea, au declarat-o ziua nasterii Domnului, desi nu exista niciun document clar care sa ateste ca Iisus s-a nascut exact atunci.

12. Mos Craciun este bazat pe un personal real, Sfantul Nicolae din Mira, care a trait in secolul IV. S-a nascut in Patara (Turcia de astazi) si este unul dintre cei mai mari sfinti. Are mai multe icoane decat toti ceilalti sfinti, in afara de Maria. Ilustratiile stravechi il infatiseaza stand drept, serios si cu o nuia in mana. Este un simbol al disciplinei si pedepsirii faptelor rele.

13. Primele decoratii de Craciun au fost merele. Aceste fructe ii urmaresc pe oameni in ipostaze religioase importante inca din vechiul testament, caci Adam si Eva au cazut din rai tot din cauza unui mar.

14. In Germania, Heiligabend, in ajun de Craciun, se spune ca oamenii cu suflet pur pot sa auda animalele cum vorbesc si sa le inteleaga.

15. Unul dintre precursorii lui Mos Craciun este zeul viking Odin, despre care se spune ca zbura pe calul sau cu 8 picioare si impartea cadouri, dar si pedepse, copiilor, in functie de faptele lor din timpul anului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Craciun informatii inedite, #Craciun Mos Craciun inedit, #Craciun traditii ciudate , #inedit