Lucruri uimitoare de care sunt capabili unii copaci (Video)

Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 15:52
11034 citiri
Lucruri uimitoare de care sunt capabili unii copaci (Video)
Foto: YouTube

Data viitoare cand treci pe langa un copac stai putin si priveste-l. Ar putea fi capabil de lucruri foarte interesante pe care nici macar nu le banuiesti.

Listvers descrie mai multe soiuri de copaci care au uimit de-a lungul timpului oamenii de stiinta.

Oamenii de stiinta au descoperit de cativa ani palmierul sinucigas. Da, ai citit bine. Este vorba despre o specie care a fost gasita in Analalava, Madagascar. Inflorirea este punctul fara intoarcere pentru acest gigant al naturii, ce poate atinge cu usurinta peste 18 metri inaltime. Sute de flori impodobesc varf, iar acestea contin cantitati mari de nectar care atrag pasarile si insectele. Florile renunta la nutrientii de care au nevoie pentru a supravietui, fapt ce duce la crearea unei noi generatii. Practic, dupa ce nutrientii din flori sunt consumati copacul moare si se prabuseste.

Tuneluri vii spectaculoase (Galerie foto)

Copacii sunt unele dintre cele mai vechi organisme de vii de pe planeta, despre unii spunandu-se ca au descoperit nemurirea. Este si cazul unui pom din Suedia, un molid, despre care se spune ca are in jur de 9.550 de ani. Secretul longevitatii sale consta in capacitatea de a se clona, adica de fiecare data cand trunchiul moare, unul nou apare din aceleasi radacini, vechi de mii de ani.

De asemenea, pe muntele Edna, din Sicilia, se afla cel mai vechi castan din lume, care are in jur de 4.000 de ani si a intrat in Cartea Recordurilor pentru circumferinta de 58 de metri. Unii pini din White Mountains, California, au peste 5.000 de ani si inca rezista foarte bine.

Unii copaci isi "amputeaza" crengile vatamate. Pomii nu pot sa se vindece asa cum o fac oamenii, asa ca pur si simplu isi abandoneaza zona lovita blocand substantele care ii ajuta sa traiasca sa ajunga in locul respectiv. "Inchizand usa" catre aceasta zona, copacul nu numai ca impiedica infectia sa se raspundeaza, ci isi consuma energia ingrijind partile sanatoase.

Specia cu cei mai batrani copaci din lume (Galerie foto)

Exista un anumit tip de copac, Sandbox, care explodeaza la propriu. Pe trunchiul pomului, care poate ajunge la 30 de metri inaltime, se afla niste tepi in care se afla semintele, iar cand acestea explodeaza impactul este atat de puternic, incat daca oameni sau animale s-ar afla in zona, ar fi raniti. Aceasta este modalitatea prin care copacul isi imprastie semintele pana la o distanta de aproximativ 40 de metri, cu o viteza de aproximativ 240 de km/h.

Cercetatorii au mai descoperit, dupa ce au studiat mai multi plopi, ca, la nivel molecular, copacii au memorie. Specialistii au analizat plopi din regiuni diferite din Canada, recoltandu-se celulele necesare pentru a fi recrescuti in conditii climatice identice celor originale. Pomii au reactionat diferit in anumite conditii, in functie de zona din care proveneau, adica Alberta sau Saskatchewan.

Top 5 copaci ciudati de pe Terra (Galerie foto)

Pomii au propriul limbaj. Nu te gandi ca funzele "vorbesc" intre ele si isi ureaza "o zi buna" in fiecare dimineata, ci totul se intampla subtil si pe sub pamant cu ajutorul radacinilor. Ecologista Suzanne Simard a facut aceasta descoperire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#copaci uimitori, #copaci interesanti, #lucruri interesante copaci , #inedit