Masina timpului ar putea fi construita

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 17:08
6455 citiri
Masina timpului ar putea fi construita
Foto: io9.com

Oamenii de stiinta incearca de mult timp sa gaseasca raspuns la intrebarea de ce nu putem sa ne intoarcem in timp sau sa calatorim in viitor.

Fizicienii afirma ca ar fi mai degraba posibil sa calatorim spre viitor si nu in trecut. Teoria generala a relativitatii, afirma ei, este singura teorie dovedita si unanim acceptata care poate descrie timpul, se mentioneaza intr-un articol al io9.com, in care este citata opinia profesorului de fizica David Goldberg, de la Drexel University.

Din punctul de vedere al acestei teorii, ar fi posibila construirea unor masini a timpului. In mod sigur, pentru a avea o asemenea masina a timpului, este necesara o nava spatiala, una care sa se apropie destul de mult de viteza timpului.

Teoria generala a relativitatii mentioneaza ca masa poate distorsiona spatiu-timpul. Timpul se scurge mai greu langa un corp masiv decat departe de el. De-a lungul timpului au fost proiectate multe modele de masini ale timpului. Astfel sunt cele apartinand lui Kurt Godel (1949) si Frank Tipler (1974).

Daca am da o acceptiune mai larga conceptului de calatorie in timp, atunci, daca ne-am afla langa o gaura neagra in Univers, am putea calatori in timp. O alta solutie a calatoriei in timp ar putea fi data de "gaura de vierme", un fel de scurtatura prin care am putea trece. Aceasta a fost descrisa pentru prima data in anul 1935 de catre Albert Einstein si Natan Rosen.

Daca am intra printr-o "gaura de vierme" pe la un capat, am iesi pe la celalalt capat al ei, in cu totul alta parte in spatiu. Daca s-ar putea face anumite experimente, s-ar vedea rezultatele calatoriei in timp. De exemplu, daca un frate geaman ar putea calatori cu viteza luminii prin Univers, iar celelalat ar sta pe loc, cel care calatoreste ar imbatrani mai greu, iar rezultatul va fi observabil.

"Gaurile de vierme" nu pot fi create. Ele ar putea exista in jurul nostru, dar la dimensiuni insignifiante. Einstein a afirmat ca aceste "gauri" ar putea fi folosite pentru calatori in timp, dar nu privea acest lucru cu ochi buni. Chiar daca ne-am putea intoarce vreodata in timp, nu am putea merge inainte de momentul inventarii acestei masini a timpului, afirma specialistiii in fizica.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Albert Einstein Natan Rosen, #teoria relativitatii, #calatorie timp, #gaura vierme, #Univers, #gaura neagra, #viteza luminii , #inedit