Metode inedite folosite de spioni pentru a comunica: de la sireturi cu mesaj, la monede misterioase

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 19:22
11324 citiri
Metode inedite folosite de spioni pentru a comunica: de la sireturi cu mesaj, la monede misterioase
Foto: Wingwire

La ora actuala, cu atatea posibilitati tehnologice la indemana, a obtine informatii ca agent secret este, probabil, mult mai usor decat cu o suta de ani in urma.

Era o vreme cand spionii trebuiau sa fie extrem de ingeniosi pentru a obtine informatii si pentru a le transmite catre tara mama. De fapt, primele popoare care au inceput sa se gandeasca la un mod de a transmite mesaje fara stirea inamicului au fost grecii si romanii care obisnuiau sa ascunda pergamentele cu mesaje in bandajele soldatilor raniti.

Astfel de metode rudimentare de a comunica in mod secret au fost folosite sute de ani. Dar abia in secolul XX comunicarea secreta intre spioni s-a transformat intr-o adevarata arta a ingeniozitatii.

In timpul Razboiului Rece, CIA l-a angajat pe magicianul John Mulholland pentru a oferi consultanta agentilor in ceea ce priveste comunicarea intre spionii americani pe teren. El a scris doua manuale in care si-a impartasit ideile. Toate informatiile trebuiau distruse in 1973, dar o copie a scapat. Astfel, potrivit cartii publicate in 2003 sub numele "Manualul oficial al CIA de trucuri si dezinformare", una dintre ideile magicianului era ca spionii sa isi lege sireturile in functie de ce vor sa transmita. Un bun exemplu se afla in ilustratia de mai jos:

In al doilea Razboi Mondial, fumatul era un obicei extrem de popular. Si pentru ca devenise un gest banal si nu atragea atentia, serviciile secrete au incercat sa foloseasca pipa in misiunile lor. Astfel, unele pipe aveau un compartiment mic, secret, in care se putea transporta un biletel cu informatii, coduri sau chiar o harta.

In cazul in care mesajul era in pericol, posesorul putea roti mecanismul si carbunii din pipa ar fi ars hartia care nu pica in mainile inamicilor, scrie site-ul The Art of Manliness.

De asemenea, agentii secreti au reusit sa creeze o pipa care era de fapt un receptor pentru undele radio emise de un microfon de ascultat plantat intr-un birou. Agentul nu trebuia decat sa stranga intre dinti capatul pipei si sunetul, transmis prin vibratii, ajungea la spion.

Englezii au reusit sa inventeze si pipa-pistol. Si desi, in teorie, ar fi functionat ea nu a fost testata niciodata pe teren.

Exista dovezi ca, tot in timpul razboaielor secolului XX, se foloseau pachete de carti pentru a transmite informatii cartografice. Bucatile de harta erau introduse in fiecare carte de joc. Bucata de harta, facuta dintr-un material extrem de subtire dar rezistent putea fi scoasa doar daca se uda cartea de joc, scrie Daily Mail.

Astfel, dupa ce agentul aduna toate cele 52 de bucati de harta trebuia sa desfaca jokerul pentru a afla ordinea in care aceste bucati trebuiau asezate pentru a forma harta mare.

Alte doua dispozitive ingenioase folosite de agentii secreti ai secolului trecut erau pixul busola si lama busola, potrivit Compass Museum. Astfel, acest stilou sau pix avea un capat magnetizat si putea indica nordul atunci cand era tinut suspendat de un fir de ata. La fel se foloseau si lamele de ras speciale care aveau un capat magnetizat si functionau ca o busola atunci cand erau puse intr-un pahar cu apa.

Si jocul de Monopoly a fost la un moment dat o metoda extrem de ingenioasa de a ajuta prizonierii britanici din inchisorile germane, scrie The Guardian.

De obicei, astfel de jocuri de masa erau acceptate in lagare. Asa ca serviciile secrete britanice se foloseau de acest lucru si creau jocuri care aveau ascunse in cutie bani adevarati, harti si alte mesaje. Jocurile "aranjate" puteau fi identificate de prizonieri dupa un mic punct rosu pe patratelul de "Free parking".

In timpul Razboiului Rece, CIA-ul obisnuia sa modifice masinile astfel incat sa poata crea un compartiment secret prin micsorarea rezervorului de benzina.

O alta metoda de a comunica intre agenti, destul de raspandita de altfel, era transmiterea mesajelor prin animale moarte lasate in parc. Aceasta metoda era potrivita pentru mesajele care trebuiau transmise fara ca agentii sa se intalneasca.

Uneori, ei luau animale mici, le omorau, le eviscerau si apoi ascundeau in ele diferite mesaje. Le aruncau in parcuri pe jos si aveau grija sa le faca sa arate destul de rau astfel incat nimeni altcineva sa nu puna mana pe ele.

Monedele goale au fost folosite pentru prima oara de rusi in 1930 pentru a ascunde mesaje sau coduri. Ingeniozitatea sovieticilor a functionat perfect timp de multi ani. Abia in 1953, americanii au descoperit inventia rusilor, atunci cand un vanzator de ziare a scapat pe jos o astfel de moneda si ea s-a desfacut. Atunci a fost descoperita o operatiune a spionilor rusi in New York. Dar ideea monedei li s-a parut atat de buna americanilor incat si ei au preluat-o si au folosit-o apoi ani la rand, scrie Spy Coins. Si la ora actuala, pe Internet, se vand astfel de monede.

Ideea utilizarii obiectelor banale pentru a transmite mesaje secrete si importante a primat in strategia serviciilor secrete. Uneori, spionii se foloseau, de exemplu, de dopuri ale sticlelor de vin pentru a ascunde diferite documente. Nimeni nu suspecta ca intr-un banal dop de pluta s-ar putea afla ascuns un mesaj vital.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#spionaj metode inedite, #servicii secrete razboaie, #mesaje servicii secrete spioni agenti , #inedit