Minunea verde din Abu Dhabi - Parcul luxuriant de sub desert (Galerie foto)

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Iunie 2014, ora 21:49
5359 citiri
Minunea verde din Abu Dhabi - Parcul luxuriant de sub desert (Galerie foto)

Unul din cele mai bogate orase de pe pamant se pregateste sa-si uimeasca vizitatorii cu o minune verde. Abu Dhabi, oasul cladit pe nisip, va investi intr-un parc subteran luxuriant.

"Unele din parcurile care au existat aici s-au bazat pe notiunea romantica a parcurilor europene. E ca si cum cineva ar fi mers la Paris si ar fi spus: 'ce parc dragut', dupa care l-a facut pachet si l-a desfasurat in desert", spune Thomas Heatherwick, designerul britanic insarcinat cu Olimpiada de la Londra si, mai nou, cu parcul futurist din Abu Dhabi, scrie CNN.

Heatherwick spera sa poata reda capitalei Emiratelor Arabe Unite locul de onoare in randul marilor orase ale lumii, printr-un parc ce imbina estetica naturii cu flora specifica locului.

"Exista o mentalitate care poate cu usurinta sa fie prezenta si aici potrivit careia desertul este o suprafata ce trebuie acoperita, in loc sa ii sarbatoresti unicitatea", spune arhitectul despre viziunea sa pentru parcul Al Fayah.

Din afara, acesta va semana cu o colina de pamant arsa de soare. Va fiu un spatiu unde arhitectul isi imagineaza oamenii veniti la picnic sau pentru a asista la un concert in aer liber.

Sub domul colinei, care este in realitate o retea de umbrare sustinuta de coloane, se vor afla gradini luxuriante, palmieri, curmali, o gradina de legume, izvoare si piscine, cafenele si o biblioteca publica.

Neobisnuitul parc le va oferi o alternativa celor care s-au saturat sa socializeze la mall, spune arhitectul. "Spre deosebire de Londra, unde poti merge la plimbare pe strada, clima extrema din Abu Dhabi iti limiteaza optiunile. Acest gen de socializare are in general loc in malluri", explica Heatherwick.

Parcul mai are inca o calitate - domul sau va conferi orasului plat, de desert, o dimensiune ondulatorie. "Va fi inalt de aproape doua etaje in mijloc. E ca primul deal din Abu Dhabi", isi expune acesta viziunea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parc Abu Dhabi, #parc desert arhitect britanic , #inedit