Miracolul banal caruia ii datoram viata: apa

Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 22:19
3386 citiri
Miracolul banal caruia ii datoram viata: apa
Foto: Wikipedia

Cercetatorii, cand vor sa afle daca o planeta descoperita in univers este locuita sau nu, incep prin a studia daca acolo se afla apa. In caz contrar, existenta vietii ar fi de neconceput pentru noi. In acele locuri de pe Pamant unde lipseste apa, nu exista nici vegetatie, nici fauna. Este numai desert.

Cu planeta noastra, natura a fost insa darnica, intrucat 71% din suprafata este acoperita cu apa. Si totusi, apa potabila abia constituie 1,1% din cantitatea totala, iar sursele sunt in permanenta diminuare.

Desi la data actuala aceasta cantitate ar putea fi suficienta ca sa satisfaca necesarul de apa pentru baut al omenirii, circa un milliard din populatie consuma in mod curent apa fara calitati potabile. In principal, aceasta categorie nefericita se afla in Africa si Asia.

Faptul nu este cauzat numai lipsei de instalatii amenajate, ci adesea de traditii si chiar superstitii. Astfel, in unele zone din India, populatia consuma apa direct din fluviu, atribuindu-i caractere sacre.

In unele zone de litoral, unde ar trebui sapate fantani prea adanci spre a obtine apa neafectata de sarurile marine, exista obiceiul de a colecta apa rezultata din ploi, atat pentru necesitatile casnice, cat si pentru baut.

Dar numai urmarind cifrele ramanem cu adevarat impresionati de ceea ce reprezinta apa in viata planetei, apreciaza portalul radioc si ofera cateva exemple.

  • Daca intreaga omenire s-ar hrani numai cu vegetale marine si cu produsele vitelor consumatoare de asemenea vegetale, oceanele ar putea asigura hrana pentru 290 miliarde de oameni, respectiv de 41,42 ori mai multi decat suntem in prezent.

  • S-a estimat ca numai sursele nutritive din oceanul Atlantic - flora si fauna - sunt echivalente cu 20.000 recolte adunate pe uscatul continental.

  • Pentru a forma un kg de biomasa lemnoasa, padurea consuma nu mai putin de 500 kg apa. Dar, atentie, aceasta apa preluata din subteran si din atmosfera este restituita in buna parte tot naturii chiar de catre padure.

  • Pentru schimbul de umiditate ce se produce intre ocean si uscat se consuma o treime din intreaga cantitate de energie primita de la Soare.

  • Culoarea apei oceanului se explica prin absorbtia selectiva a luminii de catre apa. Astfel, apa lichida reflecta 5% din lumina Soarelui, in timp ce zapada reflecta 85%. Prin gheata, nu patrunde decat 2% din lumina primita.

  • Oceanul Pacific contine 49% din apa oceanica, oceanul Atlantic 23,9%, oceanul Indian 23%, iar restul Oceanul Inghetat de Nord. Volumul total al oceanelor este de 328 milioane metri cubi.

  • Aproape 5 milioane de decese inregistrate anual pe intregul glob sunt cauzate de calitatea necorespunzatoare a apei potabile. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, dintre acestea, 1,5 milioane reprezinta copii care mor datorita diareii.

  • In tarile aflate in curs de dezvoltare, 90% din apele uzate sunt deversate direct in rauri, in lacuri sau in mare, fara a fi tratate.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#apa potabila surse, #ape uzate deversare, #ape uzate tratare , #inedit