National Geographic si-a desemnat fotografiile castigatoare pe 2013 - Spectacol absolut in imagini

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 12:07
6616 citiri
National Geographic si-a desemnat fotografiile castigatoare pe 2013 - Spectacol absolut in imagini

Fotografia perfecta de anul acesta, in viziunea National Geographic, are in centru un urs polar, care privestea lumea de sub o pojghita subtire si transparenta de gheata, aflata in curs de topire. A invins alte peste 7.000 de instantanee, din mai mult de 150 de tari, inclusiv o imagine in care apare un baiat din Romania, care traieste in saracie lucie in Belgia.

Instantaneele, realizate de fotografi amatori sau profesionisti, au fost trimise publicatiei pana la data de 30 noiembrie, ele fiind incadrate la una din cele trei categorii: oameni, locuri si natura, informeaza Daily Mail.

In stabilirea castigatorilor la fiecare categorie au fost luate in calcul creativitatea, dar si calitatea fotografiei, acestea fiind "cantarite" de un juriu format din experti. Din acesta au facut parte inclusiv fotografii de documentar Stephanie Sinclair si Ed Kashi.

Castigatorul premiului de 10.000 de dolari este Paul Souders, care a avut norocul sa surprinda in mod fericit ursul polar in Manitoba, Canada. Pe langa premiul in bani, Souders va putea vizita sediul National Geographic din Washington DC, pentru a lua parte la un seminar anual de fotografie, luna viitoare.

De asemenea, fotografia castigatoare va fi publicata si in prestigioasa revista National Geographic.

In cei 125 de ani de cand exista, revista si-a castigat prestigiul de a fi publicat unele dintre cele mai bune fotografii din cate au existat.

Instantaneele intrate in competitie anul acesta au fost extrem de diverse, lansand ample comentarii asupra conditiei umane, aratand locuri de un exotism pur si celebrand natura sub toate formele ei.

In afara instantaneului cu ursul polar, au mai fost cateva imagini care au furat inimile membrilor juriului: o fotografie cu egrete vazute in spatele unui filtru de ceata, realizat de Reka Zsirmon, un prim-plan cu un rinocer, semnat de Stephen de Lisle, si un cuib de pasare, realizat cu ce a reusit aceasta sa fure de pe langa casa omului: umerase pentru uscat rufe.

Interesant la acest ultim instantaneu, realizat Yosuke Kashiwakura in Tokio, este ca zburatoarea "de la oras" s-a orientat catre acelasi tip de material. A iesit o opera de arta abstracta.

O alta fotografie care s-au situat onorabil in competitie este cea a Juliei Fletcher, infatisand un cimitir al copacilor. Nuanta verzuie a apei este data de activitatea electromagnetica, fulgerele lovind suprafata apei dimprejurul arborilor.

Cecile Baudier a avut inspiratia de a fotografia doi baieti, gemeni identici, unul dormind in poalele celuilalt. E vorba despre Nils si Emil, de 15 ani, din Fyn, Danemarca. Instantaneul este parte dintr-o serie care surprinde relatiile stranse, speciale, dintre oameni.

Tot la categoria "oameni" se evidentiaza si fotografia cu Ida, o fetita de sapte ani, recent venita din Groenlanda cu mama ei, in cautarea unei vieti mai bune in Danemarca. Din pacate, in tara care ar trebui sa o adopte, cetatenii din Groenlanda sunt considerati oameni de "mana a doua".

Andrew Biraj a realizat, la randul sau, un instantaneu cu mare incarcatura emotionala pe malul raului Buriganga, in Dhaka, Bangladesh.

Surpriza este o fotografie realizata de Aurelie Geurts in Belgia, care infatiseaza un baiat ce tine in maini un porumbel. Laurentiu este din Romania si locuieste impreuna cu familia sa, ilegal, in Belgia, intr-o cocioaba de langa linia de cale ferata.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#fotografie castigatoare National Geographic 2013, #poze castigatoare National Geographic 2013, #concurs National Geographic fotografii, #National Geographic 2013 , #inedit