Noua organe inutile din corpul omenesc

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 20:47
75524 citiri
Noua organe inutile din corpul omenesc
Foto: infoniac.ru

Suntem uluiti sa observam cat de armonios a alcatuit natura corpul nostru, cum fiecare organ isi are rolul lui, nimic nu ne lipseste ca sa functionam perfect si nimic nu est inutil.

Nimic nu este inutil? S-ar parea ca aproape nimic. Exista cateva organe de care nu avem nevoie, sau poate nu ne dam seama la ce ne folosesc si pentru ce ne-a daruit natura cu ele.

Fata de unele dintre acestea suntem indiferenti, dar altele ne pot imbolnavi, ne provoaca infectii sau dureri. Ca urmare, cu toata inutilitatea lor, nu pierd prilejul de a-si manifesta prezenta in corpul nostru, arata Infoniac.

Apendicele

Dintre toate organele inutile, apendicele pare cel mai paradoxal. Darwin pretindea ca acest mic organ ar fi fost util candva, cand omul era iebivor si trebuia sa digere frunze. Nimic nu a venit sa sustina pana acum presupunerea lui Darvin.

In schimb, acest mic organ inutil se infecteaza din te miri ce. Atunci simtim dureri, febra, iar, daca nu intervine operativ chirurgul, viata ne e pusa in pericol. Din fericire, apendicita este una din bolile usor de operat.

Maselele de minte

Maselele de minte au ramas si ele o enigma nedeslusita. Niciodata nu mancam cu ele. Dupa unii, omului primitiv ii erau de folos pentru mestecat carnea de mamut.

Intre timp, au disparut mamutii, dar noi am ramas cu dintii, spre deosebire de alte organe, care s-au atriofiat cand lipsa functiei le-a facut inutila prezenta.

Noada sau coccisul

La capatul inferior al sirei spinarii, avem cateva vertebre care nu folosesc la altceva, decat sa ne doara cand ne lovim in zona lor.

Dupa felul cum este amplasata, noada da de banuit ca este reminiscenta unei cozi, pe care a avut-o omul primitiv, poate chiar a folosit-o candva. Nemaifiindu-i de folos, coada a disparut. A ramas numai radacina cozii.

Dar nici aceasta - noada - nu este de folos si nimeni nu intelege de ce o mai purtam la sezut, cand putea sa dispara si ea.

Sistemul erector

Este un mecanism fin, care, la omul pimitiv, acoperit cu par pe tot corpul, provoca "zburlirea" acestuia, in fata unui potential pericol, evident pentru a-l inspaimanta pe atacator. A functionat si in vremuri mai putin memorabile, din care ne-a ramas sintagma "parul maciuca".

Astazi si-a pierdut functia, dar este unul din putinele organisme inutile al carui rost il intelegem cu claritate.

Sfarcurile la barbati

Nimeni n-a putut explica existenta acestor organe pe pieptul barbatilor. Sa fi gresit natura, dotandu-l pe barbat cu ceva ce nu-i foloseste decat femeii? Greu de crezut: natura nu greseste nimic. Dar nici barbatii n-au nascut vreodata, ca sa aiba nevoie de sfarcuri si sa alapteze.

Prezenta lor a ramas un mister. Totusi Freud, atat de bine documentat in anumite probleme delicate, sustine ca natura l-a dotat anume pe barbat cu aceste micute detalii anatomice, foarte sensibile la atingere sau mangaiere, in timpul actului sexual. Au rolul sa excite. N-ar fi exclus.

Amigdalele

Aceste organe, siuate in interiorul gatului, sunt surse de infectii si boli, dar rolul lor in corpul nostru n-a putut fi explicat de medicina. Medicii procedeaza la extirparea lor, in cazul amigdalitelor, sau uneori chiar preventiv.

Persoanele cu amigdalele operate nu resimt lipsa acestora in niciun fel, ceea ce accentueaza misterul scopului pentru care au fost create.

Sinusurile

Medicina n-a lamurit in legatura cu sinusurile decat faptul ca ele exista, iar efectul lor in functionarea organismului se limiteaza la o anumita tonalitate a vocii.

Parul de pe corp

Nu exista indoiala ca, pe corpul omului primitiv, exista mult par si este foarte probabil ca si cel care mai exista astazi sa fie reminiscenta celui din trecut.

Ramane insa neclar de ce natura, care a adaptat toate organele primitive la necesitatile si modul de viata contemporan, a inlaturat parul de prisos, lasand totusi cateva fire, care, si ele, tot de prisos sunt.

Sa nu fi reusit natura aceasta performanta, sau putinele fire pe care le mai avem pastreaza o taina, inca nedescifrata de noi?

Cea de-a treia pleoapa

Marele public nu stie ca, in realitate, omul are trei pleoape, din care doua exterioare ochiului, iar a treia interioara. Din acest motiv, noi nu o vedem, dar medicii o cunosc.

Cea de a treia pleoapa apare ca o membrana care clipeste, fara sa ne dam seama. Ea nu este aparenta la om, dar exista trei categorii de fiinte unde clipeste efectiv si exista aparent: la gaini, la soparle si la rechini.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#organe corp uman, #organe inutile, #curiozitati corp uman, #anatomie umana , #inedit