O enigma a Bibliei: A existat cu adevarat Exodul?

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 09:30
6896 citiri
O enigma a Bibliei: A existat cu adevarat Exodul?
Foto: Haaretz

Exodul este o poveste faimoasa din Biblie care se refera la calatoria israelitilor condusi de Moise in afara Egiptului. Este povestea Exodului adevarata sau doar o veche amintire a egiptenilor expulzati de conducatorii semitici din delta Nilului?

Arheologii nu au descoperit nicio dovada reala ca acest eveniment biblic s-ar fi petrecut vreodata, potrivit Haaretz.

Cel putin, nu in modul in care este prezentat in Biblie. Multi cercetatori au incercat sa gaseasca dovezi, dar nu s-a descoperit nimic elocvent despre ratacirea israelitilor, vreme de 40 de ani in desert.

In schimb, arheologii au gasit locuri ale vanatorilor si culegatorilor in Sinai, din perioada neolitica.

Dar, daca Exodul pe care evreii il amintesc in fiecare an de Paste nu s-a petrecut, atunci de unde a venit povestea? O posibilitate este ca aceasta sa fie o fabula creata de vechii preoti si scribi, pentru a da speranta unui popor cucerit si exilat, imprastiat si aruncat de catre imperiile asirian si babilonian.

Unii sugereaza ca exista indicii cu privire la naratiuni istorice reale in aceste texte. In ceea ce priveste nasterea lui Moise, de exemplu, o posibilitate este ca povestitorii israeliti au adoptat povestea traditionala a regelui Sargon cel Mare din Mesopotamia, a carui domnie dateaza din secolele al XXII-lea si al XXIII-lea i.Hr.

Povestea Exodului are o traditie straveche

"Traditia Exodului este una veche. In Regatul de Nord al Israelului, a fost bine cunoscuta intr-o forma scrisa in prima jumatate a secolului al VIII-lea i.Hr.", a spus profesorul Israel Finkelstein de la Universitatea din Tel Aviv, ceea ce inseamna ca traditia a fost formulata cu secole mai devreme.

"Este important sa se inteleaga ca textul scris il cunoastem mult mai tarziu ca data, el a fost compilat in secolele al VII-lea, al VI-lea si al V-lea i.Hr.

Pe scurt, avem de-a face cu o traditie veche, reprezentand secole de transmitere si de scriere", a explicat Finkelstein.

Posibilitatea cea mai logica este ca povestea Exodului este de fapt o amintire veche a egiptenilor expulzati de conducatorii semitici din delta Nilului, cunoscuti sub numele de Hyksos. Aceasta teorie a fost propusa initial de catre egiptologul Donald Redford in anul 1987.

Desi originea populatiei Hyksos ramane misterioasa, este cunsocut faptul ca aceasta a ajuns in Egipt din Canaan si a trait printre egipteni cel putin 12 dinastii.

Hyksos a domnit peste Egiptul de Jos de la dinastia a 15-a pana la a 17-a (1630-1523 i.Hr.). Grupul Hyksos a fost invins si expulzat din Egipt in timpul dinastiei a 18-a a faraonului Ahmose.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#povestea Exodului Biblie adevarata, #nicio dovada Exodul Biblie, #Exodul biblic veche traditie, #Exodul israelitilor condusi Moise , #inedit