Opere celebre create in exil (Galerie foto)

Marti, 27 August 2013, ora 22:34
5955 citiri
Opere celebre create in exil (Galerie foto)

Viata persoanelor exilate sau a celor aflate in exil autoimpus se schimba, in sensul ca departarea de propria tara este un eveniment cu consecinte puternice. In aceste conditii, cum se raporteaza persoanele exilate la noua realitate? Indepartarea le schimba perceptiile sau se dovedeste a fi o intamplare benefica pentru viata lor?

O serie de scriitori, muzicieni si oameni de stiinta au reusit sa creeze opere nemuritoare in exil, ceea ce ar putea dovedi ca spiritul creator este stimulat de schimbarea conditiilor de viata. MentalFloss prezinta cateva personalitati care au creat opere faimoase in timp ce se aflau la mare departare de tara.

Ernest Hemingway - The Sun Also Rises

Fiind trimis in Franta de catre Toronto Star, pe post de corespondent strain, Hemingway s-a indragostit de aceasta cultura si a ramas in Paris intr-un exil autoimpus. Aici, a scris in 1926 romanul The Sun Also Rises.

Unele dintre pasajele cartii contin referinte autobiografice, autorul impartasindu-si experienta acumulata prin intermediul unui dialog: "Asculta, Robert, faptul ca pleci in alta tara nu schimba cu nimic lucrurile. Am incercat asta. Nu poti sa fugi de tine insuti atunci cand te muti dintr-un loc in altul. Nu exista nimic de genul acesta".

Albert Einstein - Scrisoarea care a stat la originea Proiectului Manhattan

Un pacifist renumit, atunci cand a scapat de sub controlul nazistilor in Germania, zburand catre SUA, in 1933, Albert Einstein a spus: "Detest armele si orice fel de violenta".

Sase ani mai tarziu, Einstein si emigrantul ungur Leo Szilard i-au trimis o scrisoare lui Franklin Delano Roosevelt, in care au vorbit despre amenintarea reala reprezentata de oamenii de stiinta germani care construiau bomba atomica, cerand Guvernului SUA efectuarea unor cercetari privind uraniul.

Scrisoarea si intalnirile dintre Einstein si Roosevelt au declansat seria de evenimente care a condus la Proiectul Manhattan in 1942, facand ca din SUA singura natiune care a realizat cu succes bomba atomica in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In 1954, inainte sa moara, Einstein si-a reconsiderat pozitia spunand ca a facut una dintre cele mai mari greseli din viata lui atunci cand i-a trimis scrisoarea respectiva presedintelui Roosevelt, recomandand producerea bombei atomice.

Oscar Wilde - The Importance of Being Earnest

Scriitorul irlandez a fost intemnitat in Marea Britanie, fiind acuzat de sodomie si indecenta, insa a parasit aceasta tara in 1897, luandu-si numele de Sebastian Melmoth, pe care l-a imprumutat din romanul Melmoth the Wanderer, scris de Charles Maturin.

In Paris, Wilde a publicat The Importance of Being Earnest, insa nu se astepta ca acesta piesa sa aiba succes. Dupa ce a scris-o, Wilde a marturisit ca a pierdut bucuria de a scrie, in ciuda faptului ca iubea piesa: "Primul act este ingenios; al doilea, frumos; al treilea, ingrozitor de inteligent".

Victor Hugo - Les Miserables

Mai intai dat afara din Franta din cauza opozitiei sale vehemente fata de regimul lui Napoleon al III-lea, lui Victor Hugo nu i s-a permis apoi accesul nici in Belgia si insula Jersey din Canalul Manecii.

Intr-o scrisoare, Hugo a spus ca exilul l-a facut sa se detaseze nu numai de Franta, dar aproape de intregul Pamant.

In octombrie 1855, Hugo a gasit un loc plin de ospitalitate, si anume Guernsey, aflat in vecinatatea insulei Jersey. Aici a scris romanul Les Miserables, pe care il abandonase anterior, dar si Toilers of the Sea si Les Contemplations.

Dante - Divina Comedie

Aflandu-se printre cei sase oameni politici care guvernau Florenta, poetul i-a exilat pe unii dintre rivalii sai, dar a fost si el indepartat din regiune, in 1302, pentru ca a sustinut Sfantul Imperiu Roman si nu papalitatea.

Au urmat 20 de ani in care a ratacit prin Italia, perioada in care a compus opera Divina Comedie, dedicand ultimul dintre canturi, Paradisul, suferintelor provocate de exil. Nu s-a mai intors niciodata in Florenta.

Pablo Neruda - Canto General

Descris drept "unul dintre cei mai mari, un Whitman al Sudului" de catre New York Times, Pablo Neruda a parasit Chile pentru Mexic, intr-un exil autoimpus, pentru ca orientarea sa pro-marxista ii facea probleme.

Petrecand trei ani in Mexic, Neruda a scris Canto General, o colectie de poezii impresionanta, in care a incercat sa traseze istoria Americii Latine in 15.000 de versuri.

Neruda s-a intors in Chile in 1971 si a fost laureat cu Nobel. Doi ani mai tarziu, Neruda a plecat in al doilea exil, dupa instaurarea unui regim dictatorial in Chile. Ambasadorii din Mexic si Suedia le-au oferit azil, lui si sotiei.

Atunci cand fortele armate au venit sa ii cerceteze casa, poetul chilean le-a spus: "Uitati-va in jur - singurul lucru periculos de aici este poezia".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#opere celebre exil, #opere exil, #Dante Divina Comedie, #scriitori exil opere , #inedit