Ziare.com

Personalitati de marca despre care se crede ca au fost autiste (Galerie foto)

de Roxana Nitescu
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 12:04

   

Personalitati de marca despre care se crede ca au fost autiste (Galerie foto)
Autismul este o problema de sanatate care afecteaza adesea abilitatea unei persoane de a comunica si de a relationa cu cei din jur, severitatea acesteia fiind semnificativ variabila.

Aproape jumatate dintre suferinzi nu au abilitatile necesare comunicarii si integrarii in societate, in timp ce multi, cum ar fi cei care sufera de sindromul Asperger, se pot bucura de o viata sociala aproape normala.

Unele persoane autiste au chiar o inteligenta iesita din comun, canalizata indeosebi asupra unui singur domeniu, fapt care a fost scos in evidenta si in celebrul film "Rain Man" - personajul interpretat de Dustin Hoffman este un autist cu un talent extraordinar pentru calcule matematice.

Potrivit Listverse, autismul nu a fost descris in totalitate pana in secolul XX, dar de-a lungul timpului ar fi existat cazuri, printre acestea numarandu-se si personalitati marcante, ramase in istorie tocmai pentru mintile lor sclipitoare.

1. Hans Christian Andersen (1805-1875)

Acest cunoscut scriitor danez, autor al unor povesti ca "Ratusca cea urata", "Craiasa zapezilor" sau "Mica sirena", era predispus in copilarie la accese de plans ciudate, fiind si usor efeminat. Potrivit jurnalelor lui, avea tendinta de a tanji dupa persoane inaccesibile (atat femei, cat si barbati).

Iar cei care au analizat povestile lui considera ca acestea par a indica o revolta interioara profunda, el descriind adesea personaje bizare sau gresit intelese, care nu erau mereu suficient de norocoase pentru a gasi mantuirea. Expertii sunt de parere ca ar fi putut suferi de autism.2. Lewis Carroll (1832-1898)

Nascut Charles Lutwidge Dodgson, Lewis Carroll este cunoscut in special pentru opera "Alice in Tara Minunilor", desi s-a remarcat si in alte domenii in afara literaturii, cum ar fi matematica.

Avea dificultati de vorbire, era balbait mai exact, fapt care i-a amplificat problemele legate de abilitatile sociale. Avea insa o minte foarte agera la matematica si a fost chiar un mic inventator.

Desi a avut si cativa prieteni adulti, se pare ca prefera mai mult compania copiilor, poate pentru ca era mai usor de interactionat cu ei. Si in privinta acestuia exista banuiala ca ar fi suferit de o afectiune din spectrul autist.3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Poate cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart era un muzician desavarsit inca din copilarie, de la 4-5 ani. In adolescenta era deja considerat un geniu, castigandu-si notorietatea, fapt care i-a scos la iveala insa si problemele de concentrare (simptom intalnit adesea la pacientii autisti, dar nu numai), desi era foarte activ din punct de vedere social si parea ca ii displace sa petreaca timp singur (aspecte care nu au tangente cu autismul).

Multi autisti, insa, care sunt adesea sensibili la sunete, devin foarte receptivi la muzica lui Mozart, atat de receptivi incat aceasta este folosita in terapie.4. Ludwig Wittgenstein (1889-1951)

Acest filozof s-a nascut intr-una dintre cele mai bogate, dar si mai tulburate familii din Austria. Tatal lui a fost un om nedorit in multe medii, iar trei dintre fratii lui s-au sinucis. Ca si Lewis Carroll, Wittgenstein era balbait, irascibil si avea probleme de comunicare, sustinand, la un moment dat, ca a esuat in a vedea "umanitatea" in alti oameni.

In general, filozofia este un domeniu care pare sa atraga persoanele autiste cu un intelect iesit din comun, alti filozofi banuiti ca ar fi fost autisti fiind Bertrand Russell si Jean-Paul Sartre. De fapt, unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui Sartre este "Iadul inseamna alti oameni", persoanele cu autism avand adesea tendinta de a se izola social.5. Michelangelo Di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564)

Unul dintre cei mai importanti artisti ai Renasterii italiene, Michelangelo, este cunoscut in special pentru sculptura intitulata "Statuia lui David" sau pentru pictura de pe tavanul Capelei Sixtine de la Vatican. Era stiut ca avand un fel de a fi mai taios si ca fiind foarte putin preocupat de igiena personala. De asemenea, prefera sa se afunde in munca sa decat sa se implice in orice fel de interactiune sociala.

Desi avea o situatie materiala destul de buna, nu era foarte interesat de aspectele materiale, iar mai multe persoane contemporane lui l-au descris ca fiind bizar (toate aceste caracteristici putand fi explicate de autism).6. James Joyce (1882-1941)

Scriitorul irlandez James Joyce este cunoscut indeosebi pentru romanul "Ulise", scris in 1922. In tinerete, el a dat dovada de o inteligenta extrema, dar a avut si mai multe fobii.

Cartile ca "Ulise" si "Veghea lui Finnegan" sunt scrise intentionat intr-o maniera dificil de abordat, unii oameni de stiinta considerand ca a scris in special ca sa deruteze cititorii, impunand o distanta intre el si societate, specifica autistilor.7. Albert Einstein (1879-1955)

Einstein este unul dintre cei mai inteligenti oameni din istorie, care a avut contributii foarte importante in fizica, dar se crede ca ar fi avut sindromul Asperger. Dupa moartea sotiei sale a devenit aproape complet dezinteresat de aspectul lui fizic (parul lui valvoi era celebru) - trasatura care a starnit comentarii pe atunci, cand formalitatile erau mult mai importante decat acum.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11313 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cine-ar sti de doctori mediocri

daca nu s-ar lega de spiritele exceptionale ?

 

Simplu

Daca sunt prea destepti pt a-i intelege ii declari autisti si incepi sa te crezi superior lor.

Un articol interesant

Se stie cam putin despre autism.

 

Tractatus logico-filosoficus de Ludwig Wittgenstein

Mi-aduc aminte cum se angajau in Dispora reprezentantii comunitatilor romanesti. Cineva, cindva imi spune: «are un curs de istoria religiilor» si «trebuie angajata». Eu raspund: «cunosc persoane cu doua doctorate, metriza/mastar si trei sau patru facultati, care merita cu adevarat sa fie alese in fruntea obstii romanesti din diaspora. Mai mult, sint specializate exact pe problemele ce trebuiesc abordate in cadrul comunitatii romanesti. Mi s-a raspuns: «este fiica lui cutare». Am ramas perplexa. Acel cutare era un fost agent comunist trimis de pe timpul dictaturii comuniste pentru a infiltra diaspora si, pe deasupra, fiica-sa nu era decit o «paparuda» care nu stia nici pe ce lume traieste. De-atunci, am rupt orice reltie cu cunoscutii din diaspora, caci despre prietenii, asta este alta poveste.

Atunci, mi-am adus aminte de cursul de filosofie intitulat simplu: «Wittgenstein». Imi mai lipsea un curs sa fac cele 120 de credite si m-am inscris la acesta, celelete cursuri din sesiunea respectiva le-aveam facute. La acest curs am aflat cine a fost acest filosof si cit de «mare» era filosofia lui. I s-au gasit pe front niste notite intr-un carnetel ce reprezentau 14 fraze asa zis filosofice pe care cei care-l idolatrizau pe autor, l-au numit Tractatus logico-filosoficus. Ca au fost copiate de pe undeva sau au fost gindite de Wittgenstein, nu se stie. Ceea ce se stia si nu se spune pe fata, era faptul ca in familia lui toti baietii erau homosexuali si chiar si tatal lor acuzat, discret, ca si-ar fi abuzat proprii copii, astfel, nefiind primit in familiile de rangul lui social. Ingrozita, ascultam perplexa profesorul gindindu-ma cum a putut cineva din 14 rinduri, scrise intr-o transée, sa ajunga filosoful de astazi. Una dintre colege mi-a dat raspunsul: «cind faci parte dintr-o breasla, fie si de orientare sexuala, cei bogati din breasla finanteaza si ajuta la preamarirea exponentilor cu renume pentru a-si mentine agumentaia in favoarea breslei... Vedeti? si cutate si cutare a fost asa, deci este o mindrie pentru noi sa ne afisam in lume»... Tot asa si cu fiica fostului comunist angajata in fruntea comunitatii romanesti din diaspora: nu insemna decit «continuarea ideologiei de breasla bolsevica» si departe de casa nu numai pe meleagurile carpatine.

 

Tractatus logico-filosoficus de Ludwig Wittgenstein

Mi-aduc aminte cum se angajau in Dispora reprezentantii comunitatilor romanesti. Cineva, cindva imi spune: «are un curs de istoria religiilor» si «trebuie angajata». Eu raspund: «cunosc persoane cu doua doctorate, metriza/mastar si trei sau patru facultati, care merita cu adevarat sa fie alese in fruntea obstii romanesti din diaspora. Mai mult, sint specializate exact pe problemele ce trebuiesc abordate in cadrul comunitatii romanesti. Mi s-a raspuns: «este fiica lui cutare». Am ramas perplexa. Acel cutare era un fost agent comunist trimis de pe timpul dictaturii comuniste pentru a infiltra diaspora si, pe deasupra, fiica-sa nu era decit o «paparuda» care nu stia nici pe ce lume traieste. De-atunci, am rupt orice reltie cu cunoscutii din diaspora, caci despre prietenii, asta este alta poveste.

Atunci, mi-am adus aminte de cursul de filosofie intitulat simplu: «Wittgenstein». Imi mai lipsea un curs sa fac cele 120 de credite si m-am inscris la acesta, celelete cursuri din sesiunea respectiva le-aveam facute. La acest curs am aflat cine a fost acest filosof si cit de «mare» era filosofia lui. I s-au gasit pe front niste notite intr-un carnetel ce reprezentau 14 fraze asa zis filosofice pe care cei care-l idolatrizau pe autor, l-au numit Tractatus logico-filosoficus. Ca au fost copiate de pe undeva sau au fost gindite de Wittgenstein, nu se stie. Ceea ce se stia si nu se spune pe fata, era faptul ca in familia lui toti baietii erau homosexuali si chiar si tatal lor acuzat, discret, ca si-ar fi abuzat proprii copii, astfel, nefiind primit in familiile de rangul lui social. Ingrozita, ascultam perplexa profesorul gindindu-ma cum a putut cineva din 14 rinduri, scrise intr-o transée, sa ajunga filosoful de astazi. Una dintre colege mi-a dat raspunsul: «cind faci parte dintr-o breasla, fie si de orientare sexuala, cei bogati din breasla finanteaza si ajuta la preamarirea exponentilor cu renume pentru a-si mentine agumentaia in favoarea breslei... Vedeti? si cutate si cutare a fost asa, deci este o mindrie pentru noi sa ne afisam in lume»... Tot asa si cu fiica fostului comunist angajata in fruntea comunitatii romanesti din diaspora: nu insemna decit «continuarea ideologiei de breasla bolsevica» si departe de casa nu numai pe meleagurile carpatine.

S-auzim de bine,

Ariana din Carpati

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor