Personalitati de marca despre care se crede ca au fost autiste (Galerie foto)

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 12:04
35148 citiri
Personalitati de marca despre care se crede ca au fost autiste (Galerie foto)
Foto: Listverse

Autismul este o problema de sanatate care afecteaza adesea abilitatea unei persoane de a comunica si de a relationa cu cei din jur, severitatea acesteia fiind semnificativ variabila.

Aproape jumatate dintre suferinzi nu au abilitatile necesare comunicarii si integrarii in societate, in timp ce multi, cum ar fi cei care sufera de sindromul Asperger, se pot bucura de o viata sociala aproape normala.

Unele persoane autiste au chiar o inteligenta iesita din comun, canalizata indeosebi asupra unui singur domeniu, fapt care a fost scos in evidenta si in celebrul film "Rain Man" - personajul interpretat de Dustin Hoffman este un autist cu un talent extraordinar pentru calcule matematice.

Potrivit Listverse, autismul nu a fost descris in totalitate pana in secolul XX, dar de-a lungul timpului ar fi existat cazuri, printre acestea numarandu-se si personalitati marcante, ramase in istorie tocmai pentru mintile lor sclipitoare.

1. Hans Christian Andersen (1805-1875)

Acest cunoscut scriitor danez, autor al unor povesti ca "Ratusca cea urata", "Craiasa zapezilor" sau "Mica sirena", era predispus in copilarie la accese de plans ciudate, fiind si usor efeminat. Potrivit jurnalelor lui, avea tendinta de a tanji dupa persoane inaccesibile (atat femei, cat si barbati).

Iar cei care au analizat povestile lui considera ca acestea par a indica o revolta interioara profunda, el descriind adesea personaje bizare sau gresit intelese, care nu erau mereu suficient de norocoase pentru a gasi mantuirea. Expertii sunt de parere ca ar fi putut suferi de autism.

2. Lewis Carroll (1832-1898)

Nascut Charles Lutwidge Dodgson, Lewis Carroll este cunoscut in special pentru opera "Alice in Tara Minunilor", desi s-a remarcat si in alte domenii in afara literaturii, cum ar fi matematica.

Avea dificultati de vorbire, era balbait mai exact, fapt care i-a amplificat problemele legate de abilitatile sociale. Avea insa o minte foarte agera la matematica si a fost chiar un mic inventator.

Desi a avut si cativa prieteni adulti, se pare ca prefera mai mult compania copiilor, poate pentru ca era mai usor de interactionat cu ei. Si in privinta acestuia exista banuiala ca ar fi suferit de o afectiune din spectrul autist.

3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Poate cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, Mozart era un muzician desavarsit inca din copilarie, de la 4-5 ani. In adolescenta era deja considerat un geniu, castigandu-si notorietatea, fapt care i-a scos la iveala insa si problemele de concentrare (simptom intalnit adesea la pacientii autisti, dar nu numai), desi era foarte activ din punct de vedere social si parea ca ii displace sa petreaca timp singur (aspecte care nu au tangente cu autismul).

Multi autisti, insa, care sunt adesea sensibili la sunete, devin foarte receptivi la muzica lui Mozart, atat de receptivi incat aceasta este folosita in terapie.

4. Ludwig Wittgenstein (1889-1951)

Acest filozof s-a nascut intr-una dintre cele mai bogate, dar si mai tulburate familii din Austria. Tatal lui a fost un om nedorit in multe medii, iar trei dintre fratii lui s-au sinucis. Ca si Lewis Carroll, Wittgenstein era balbait, irascibil si avea probleme de comunicare, sustinand, la un moment dat, ca a esuat in a vedea "umanitatea" in alti oameni.

In general, filozofia este un domeniu care pare sa atraga persoanele autiste cu un intelect iesit din comun, alti filozofi banuiti ca ar fi fost autisti fiind Bertrand Russell si Jean-Paul Sartre. De fapt, unul dintre cele mai cunoscute citate ale lui Sartre este "Iadul inseamna alti oameni", persoanele cu autism avand adesea tendinta de a se izola social.

5. Michelangelo Di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564)

Unul dintre cei mai importanti artisti ai Renasterii italiene, Michelangelo, este cunoscut in special pentru sculptura intitulata "Statuia lui David" sau pentru pictura de pe tavanul Capelei Sixtine de la Vatican. Era stiut ca avand un fel de a fi mai taios si ca fiind foarte putin preocupat de igiena personala. De asemenea, prefera sa se afunde in munca sa decat sa se implice in orice fel de interactiune sociala.

Desi avea o situatie materiala destul de buna, nu era foarte interesat de aspectele materiale, iar mai multe persoane contemporane lui l-au descris ca fiind bizar (toate aceste caracteristici putand fi explicate de autism).

6. James Joyce (1882-1941)

Scriitorul irlandez James Joyce este cunoscut indeosebi pentru romanul "Ulise", scris in 1922. In tinerete, el a dat dovada de o inteligenta extrema, dar a avut si mai multe fobii.

Cartile ca "Ulise" si "Veghea lui Finnegan" sunt scrise intentionat intr-o maniera dificil de abordat, unii oameni de stiinta considerand ca a scris in special ca sa deruteze cititorii, impunand o distanta intre el si societate, specifica autistilor.

7. Albert Einstein (1879-1955)

Einstein este unul dintre cei mai inteligenti oameni din istorie, care a avut contributii foarte importante in fizica, dar se crede ca ar fi avut sindromul Asperger. Dupa moartea sotiei sale a devenit aproape complet dezinteresat de aspectul lui fizic (parul lui valvoi era celebru) - trasatura care a starnit comentarii pe atunci, cand formalitatile erau mult mai importante decat acum.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#personalitati suspectate autism, #Mozart autism, #Einstein autism , #inedit