Poate n-ati stiut: Se pare ca "ruleta ruseasca" a fost inaugurata in Romania

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 09:25
9844 citiri
Poate n-ati stiut: Se pare ca "ruleta ruseasca" a fost inaugurata in Romania

Ruleta ruseasca, un joc letal, privit cu oprobiu in toata lumea civilizata, inclusiv in Rusia, are origini confuze.

Unii citesc printre randuri in romanul "Un erou al timpului nostru" de Mihail Lermontov ca personajele de acolo s-ar fi folosit de respectiva ruleta. Aceasta varianta trimite inceputurile ei in prima jumatate a secolului XIX, dar pasajul din roman este confuz.

Altii se refera la inceputul secolului XX, cand soldati din armata tarului ar fi fost pedepsiti sa fie impuscati aleatoriu, prin folosirea a ceea ce numim astazi ruleta ruseasca. Documentele vremii nu consemneaza totusi clar aceasta presupunere.

Exista in schimb articolul "Russian Roulette", publicat la 30 ianuarie 1937 in revista americana "Weekly Collier", sub semnatura scriitorului Georges Surdez. Aceasta pare sa fie prima atestare documentara a teribilului "joc".

Autorul explica situatia din anul 1917, cand armata rusa, care ar fi trebuit sa actioneze impotriva Austro-Ungariei, alaturi de armata romana, a inceput sa se destrame, ca efect al revolutiei bolsevice.

Ofiterii dezorientati rataceau fara tinta prin Moldova dintre Carpati si Prut. Daca s-ar intoarce acasa, i-ar casapi bolsevicii. In Romania nu mai aveau ce cauta, intrucat trupele lor o luasera la sanatoasa. Pierdusera totul: prestigiul, banii, familia, tara si stima aliatilor. Li se parea ca-si salveaza totusi onoarea daca recurg la sinuciderea aleatorie, ptrivit Oruletke.

Mergeau in colectiv la cafenea, scoteau pistolul cu incarcator de sase lacase, dar incarcat cu un singur glont, rugau un camarad sa roteasca incarcatorul la intamplare, puneau teava la tampla si apasau pe tragaci. Avand cinci sanse din sase sa scape, considerau ca au lasat hazardul sa le hotarasca soarta. Unii mureau, altii ramaneau in viata.

In timpurile mai noi, exista cateva cazuri, uneori fatale, cu personalitati care si-au permis sa se joace de-a ruleta ruseasca, cu riscul propriei vieti. Iata cateva:

La 25 decembrie 1954, in ziua de Craciun, cantaretul american Johnny Ace a probat ruleta ruseasca, murind pe loc.

La 10 decembrie 1964, Michael Boyer, fiul cunoscutului actor interbelic Charles Boyer, s-a sinucis prin metoda ruletei rusesti chiar de ziua lui, cand implinea 21 de ani. Avea sanse 5/6 sa scape, dar n-a reusit.

La 18 octombrie 1984, actorul american Jon-Erik Hexum a facut o demonstratie cu ruleta ruseasca, folosind un pistol despre care credea ca nu este incarcat. Dar pistolul avea glont pe teava. Hemoragia cerebrala i-a fost fatala.

La 10 iulie 1993, jucatorul de rugby, campion al Frantei, Armand Vaquerin, si-a incercat nenorocul cu pistolul la tampla in propriul bar, pe care il detinea la Beziers. S-a nimerit ca glontul sa fie pe teava.

La 5 octombrie 2003, iluzionistul britanic Derren Brown a facut o demonstratie spectaculoasa cu ruleta ruseasca in fata telespectatorilor de la Channel 4. A scapat cu viata, dar, dupa doua zile, politia a efectuat o ancheta, dovedind ca pistolul nu fusese incarcat deloc, iar telespectatorii au fost trasi pe sfoara. Asa-i cu iluzionistii.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#ruleta ruseasca Romania, #istorie ruleta ruseasca, #ruleta ruseasca sinucidere, #ruleta ruseasca razboi , #inedit