Rapid, la superlativ! (Galerie foto)

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:05
3401 citiri
Rapid, la superlativ! (Galerie foto)
Foto: bing

Stiai ca automobilul Bugatti Veyron 16.4 Super Sport a atins viteza de 429 km pe ora sau ca un roller coaster, cel mai rapid din lume, a ajuns la 239 de kilometri pe ora?

Bing a intocmit o lista cu cateva dintre cele mai rapide masinarii ce alearga pe Terra, despart apele sau brazdeaza cerul, dar si cu animale inzestrate nativ cu acest talent.

1. Ghepardul

Ghepardul este cel mai rapid animal terestru, putand accelera de la zero kilometri la 99 de kilometri pe ora in doar trei secunde. Din pacate, insa, se estimeaza ca mai putin de 10.000 de gheparzi mai exista in salbaticie in prezent, conform organizatiei Panthera, care este preocupata de viata felinelor salbatice.

Turistii doritori pot zari insa un ghepard in salbaticie in tari ca Namibia, Niger, Botswana, Iran, Tanzania, Etiopia sau Kenya.

2. Bugatti Veyron Super Sport

Potrivit Cartii Recordurilor, cea mai rapida masina de productie este Bugatti Veyron 16.4 Super Sport, care a atins o viteza de 429 km pe ora in apropiere de Wolfsburg, Germania, in iunie 2010.

3. Cea mai rapida sanie

Americanul Tony Benshoof a atins o viteza de 138 de kilometri pe ora cu sania, in Utah, octombrie 2001. Viteza, certificata de Guiness World Records, a fost atinsa in timpul antrenamentelor pentru Campionatul Mondial de Sanie din acel an.

4. Cea mai rapida locomotiva

Caile Ferate Federale Austriece detin cea mai rapida locomotiva electrica, tot conform Cartii Recordurilor. Locomotiva 1216 050 (tip ES 64 U4), condusa de Alex Dworaczek din Munchen, Germania, a atins viteza de 355 de kilometri pe ora pe linia de mare viteza dintre Ingolstadt si Nuremberg, in septembrie 2006.

5. Cel mai rapid avion civil

In august 2010, un avion Gulfstream G650 a atins viteza record de 0,995 Mach, viteza maxima de croaziera fiind de 0,925 Mach, astfel ca este cel mai rapid avion civil. Avionul de linie Concorde supersonic era mai rapid, dar nu mai este in uz.

6. Cel mai rapid roller coaster din otel

Formula Rossa, care poate fi gasit in parcul tematic Ferrari World din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, detine recordul pentru cel mai rapid roller coaster din otel. Atinge o viteza de 239 de kilometri pe ora si poate ajunge de la baza la punctul lui cel mai inalt in doar patru secunde.

Trenuletele de tip roller coaster de aici sunt realizate in asa fel incat sa semene cu masinile Ferrari de Formula 1.

7. Cel mai rapid vehicul solar

In ianuarie 2011, vehiculul Sunswift IVy, care functioneaza cu energie solara, a atins viteza record pentru aceasta categorie de vehicule: 86 de kilometri pe ora. La masina realizata de un grup de specialisti din cadrul Universitatii New South Wales se lucreaza insa in continuare, pentru a fi perfectionata.

8. Cel mai rapid lift

Cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa din Dubai, care are 160 de etaje, detine si cel mai rapid lift din lume, acesta avand o viteza de 62 de kilometri pe ora.

9. Cel mai rapid hidroavion

Recordul oficial pentru cea mai mare viteza pe apa este detinut de hidroavionul Spirit of Australia, care in octombrie 1978 a atins 275 de noduri, adica 510 kilometri pe ora, pe Lacul Blowering Dam din Australia. Spirit of Australia este in prezent expus la Muzeul National Maritim Australian, in Darling Harbour, Sydney.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#cele mai rapide vehicule, #cele mai rapide lucruri, #recorduri viteza, #cea mai rapida ambarcatiune, #cel mai rapid avion, #cel mai rapid animal, #cel mai rapid rollercoaster , #inedit