Reconstructie 3D a unui ceas vechi de peste 300 de ani (Video)

Duminica, 17 Octombrie 2010, ora 12:58
3451 citiri
Reconstructie 3D a unui ceas vechi de peste 300 de ani (Video)

Cercetatorii de la Muzeul National din Edinburgh, Scotia, au reusit crearea unor imagini exceptionale, o reconstructie tridimensionala virtuala a mecanismului unui ceas pierdut pe fundul marii, in urma unui naufragiu care a avut loc acum mai bine de 300 de ani.

Folosind tehnici de structura interna, ca si in cazul artefactelor arheologice salvate din site-uri subacvatice, specialistii au reusit sa recreeze mecanismul ceasului, potrivit revistei Nature.

Ceasul va fi reconstruit si va fi prezentat in expozitiile "Muzeului National din Scotia, incepand cu anul viitor.

Ceasul a fost gasit pe o nava de razboi din flota lui Oliver Cromwell, scufundata in largul coastei vestice a Scotiei, in urma unei furtuni violente, la data de 13 septembrie 1653.

Situl arheologic marin a fost descoperit in 1970, de Colin Martin, un pasionat arheolog marin de la Universitatea St. Andrews din Fife, Marea Britanie, insa doar in 1990 au fost recuperate artefacte, inclusiv acest ceas de buzunar realizat in sec. al-XVII lea.

Imaginile conventionale obtinute cu raze X nu au reusit sa ofere cercetatorilor informatiile utile referitor la mecanismul interior.

Cercetatorii Lore Troalen, Darren Cox si Theo Skinner, cu ajutorul celor de la System X-Tek, din Hertfordshire, folosind o tehnica noua de tomografie computerizata, au reusit insa sa "vada" mecanismul interior al ceasului, asemanator unui artefact grecesc numit Mecanismul Antikythera.

Ei au constatat ca mecanismul interior al ceasului, de ordinul micrometrilor, este perfect functional, pastrandu-se perfect, in conditiile eroziunii marine puternice si a sutelor de ani care s-au scurs.

Creatorul acestei opere de arta, realizate in 1640, de o minutiozitate rar intalnita, cunostea foarte bine tipul de mecanism antic de masurare a timpului, fiind in acelasi timp atent si la detalii.

Ceasul este decorat cu ornamente florale, pe cadran sunt prezentate cifre romane, iar la jumatatea orei este incrustat un crin. O gravura ne dezvalui si proprietarul sau cratorul ceasului: "Niccholas Higginson - Westminster".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ceas antic reconstituit 3D, #artifact nava scufundata, #imagine raze x, #mecanismul Antikythera , #inedit