Remember Titanic - De la cititori

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 09:52
3414 citiri
Remember Titanic - De la cititori
Foto: Arhiva

Putine tragedii in istoria recenta a omenirii au avut un asemenea impact emotional, pe cat avut-o cea din noaptea de 14 spre 15 aprile 1912.

Omenirea a avut parte de atunci de infinit mai mari tragedii, incepand cu cele doua razboaie mondiale si terminand cu cele provocate de dictatori dezaxati de prin Asia sau Africa. Ceva anume a facut insa ca tragedia Titanicului sa aiba un factor emotional iesit din comun, care s-a pastrat cumva peste timp.

Despre acea teribila noapte in care apele Atlanticului au inghitit peste 1.500 de suflete s-au scris incredibil de multe studii, romane, piese de teatru, poezii ba chiar si parodii. S-au realizat costisitoare filme artistice, dar si documentare.

Intr-un astfel de documentar, un protagonist al incercarii de a reconstitui istoria acelei tragedii isi exprima dezacordul fata de amploarea pe care au luat-o calatoriile in zona scufundarii celebrului transatlantic. Gratie modernelor mijloace de orientare, respectiva zona a devenit locul de intalnire a fel de fel de personaje, de la aventuriei cautatori de comori, pana la tinere perechi care vor sa isi serbeze logodna (!?) chiar in acel loc.

Acestea fiind cunoscute, nicio mirare ca 100 de ani de ani de la scufundarea Titanicului sunt comemorati printr-o croaziera care reparcurge traseul celebrului vapor.

Copia Titanicului incepe refacerea traseului cu doi romani la bord

Cumva, ceva, trebuia sa se intreprinda in vederea acestei obligatorii rememorari. Astfel, 3.500 de "fericiti participanti" la aceasta croaziera, contra unei sume cuprinse intre 3.900 si 50.000 de euro, beneficiaza de o croaziera de vis, menita sa evoce o croaziera de cosmar.

Desigur ca astazi, la fel ca si acum o suta de ani, diferentele de pret platit oglindesc si diferentele de confort primit. Astfel ca, in timp ce unii pasageri vor sta mai inghesuiti la un fel de clasa a treia a zilelor noastre, altii vor savura din plin confortul claselor superioare.

Ca si nefericitii lor predecesori de acum o suta de ani, toti participantii la aceasta stranie calatorie au plecat cu convingerea ca vor calatori fara sa fie amenintati de vreo primejdie. Cativa descendenti ai unor supravietuitori ai acelei teribile nopti de aprilie 1912 vor fi si ei prezenti printre pasageri. Toata intelegerea pentru dorinta lor de reinvia cumva amintirea celor disparuti din familia lor.

Printre participanti - asta da veste buna - iata si un roman! Omul de afaceri Cornel Tabacaru si-a rezervat cabina cu numarul 1 contra sumei de 50.000 de euro. El este unul din cei doi milionari care si-au permis o asemenea extravaganta. Nici Titanicul la vremea sa nu a dus lipsa de calatori de exceptie. Domnul Cornel Tabacaru va fi insa probabil mai norocos decat - de exemplu - faimosul Benjamin Guggenheim, care si-a gasit sfarsitul in acea blestemata noapte.

Participantii la aceasta croaziera vor asista si la o ceremonie solemna care se va tine desigur dupa terminarea desertului, de care cei de pe Titanic nu au mai avut parte. De mentionat in sfarsit, dar nu in ultimul rand, ca pe data de 15 aprilie, la New York se va organiza o licitatie de exceptie in care obiecte recuperate de pe epava Titanic vor fi scoase la vanzare. Valoarea acestor obiecte a fost estimata de specialisti la 189 de milioane de dolari.

Lucrurile nu se opresc aici. Pentru anul 2020 este prevazuta o reconstituire si mai grandioasa a tragediei Titanicului. Un vas ultramodern ce va pastra 95% din designul Titanicului va incerca din nou sa infrunte natura, ce in luna aprilie nu este tocmai favorabila.

Ultramodern era insa la vremea sa si Titanicul, asa cum ultramodern era si vasul de croaziera Concordia, a carui tragedie a avut loc - ciudata ironie a sortii - tocmai in acest an.

O singura - dar mare - diferenta: comandantul Francesco Schettino de pe Concordia a ales sa isi salveze pielea inaintea tuturor, in timp ce comandantul Eduard John Smith a ramas pe Titanic sa asculte pana la capat piesa "Nearer My God to Thee" (Mai aproape Dumnezeul meu de Tine).

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#tragedie Titanic, #Titanic aniversare, #centenat Titanic, #croaziera Titanic , #inedit