Romanii din Mensa, organizatia celor 2% din lume cu un IQ extraordinar

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 13:47
12613 citiri
Romanii din Mensa, organizatia celor 2% din lume cu un IQ extraordinar

Mintea umana poate fi catalogata drept un fenomen complex din punct de vedere stiintific, masurarea eficientei acesteia fiind extrem de dificil de facut. De aceea, a si fost subiectul a nenumarate mituri formulate in ultimele secole.

Primele teste care au masurat componenta intelectuala a mintii au fost facute la inceputul secolului trecut. Valoarea coeficientului de inteligenta (IQ) se stabileste cu ajutorul unor testari menite sa evalueze capacitatea individului de a rationa, fara a fi nevoie de cunostinte dintr-un anumit domeniu.

In 1946, la Oxford, au fost puse bazele unei organizatii care sa testeze si sa identifice oamenii cu un coeficient ridicat de inteligenta, cu scopul de a-i aduce laolalta, de a-i stimula sa-si cultive aceasta calitate ce-i diferentiaza de mase, dar si pentru a sprijini cercetarea in acest domeniu.

Organizatia se numeste Mensa, aceasta avand filiale in peste 100 de tari ale lumii, printre care se numara si Romania, din 1991. La nivel mondial, Mensa numara circa 110.000 de membri, persoane care in urma testelor de inteligenta dovedesc a avea un IQ peste medie, asa cum au doar 2% din locuitorii planetei.

Si Romania are cateva sute de reprezentanti in randul celor doua procente, iar numarul lor creste in fiecare an, dupa cum a precizat pentru Ziare.com presedintele Mensa Romania, Radu Jianu.

Cateva sute de romani, printre putinii destepti ai lumii

Vorbind despre ceea ce face mai exact societatea celor mai inteligenti oameni ai planetei si care sunt avantajele apartenentei la ea, Jianu a explicat ca filialele nationale au propriile reguli, dar ca urmaresc scopurile organizatiei-mama. De asemenea, acesta a spus ca este optiunea fiecaruia daca isi trece sau nu acest lucru in CV, la fel cum ramane la decizia angajatorului sa tina sau nu cont de faptul ca are confirmarea ca individul cu care are de-a face este special.

"Scopurile Mensa, asa cum sunt ele formulate in statut, sunt: sa identifice si sa cultive inteligenta in beneficiul umanitatii, sa incurajeze cercetarea in domeniul inteligentei umane si sa ofere un climat intelectual si social stimulativ pentru membrii sai. Practic, organizatia noastra pune in legatura persoanele cu un coeficient foarte mare de inteligenta. In Romania, acum suntem in jur de 400 de membri, numarul acesta crescand in fiecare an.

Principalul avantaj pe care il aduce calitatea de membru Mensa este ocazia de a cunoaste ceilalti membri, schimbul de idei cu acestia. Cred ca depinde de fiecare membru daca trece sau nu apartenenta la organizatie in CV si de fiecare angajator in parte daca asta are vreun impact", a explicat presedintele Mensa Romania pentru Ziare.com.

Cum intri in Mensa si de ce nu li se comunica membrilor valoarea IQ-ului

Testarile Mensa se fac de cateva ori pe an, in fiecare dintre marile centre universitare din tara, conform unui calendar anuntat in prealabil. Candidatii au voie sa dea testele doar de doua ori. In cazul in care sunt admisi, nu li se comunica un punctaj, un scor.

Asta pentru ca "toti membrii sunt considerati egali si nu trebuie sa se simta 'departajati' sau situati pe o anumita treapta intr-un clasament".

Testele sustinute de Mensa Romania sunt concepute conform criteriilor internationale, iar barierele de ordin cultural sau lingvistic nu exista. Nici macar formarea profesionala, studiile sau cunostintele dintr-un anumit domeniu nu reprezinta factori decisivi pentru promovarea testelor si dobandirea statutului de membru.

"Singurul criteriu de admitere in Mensa este incadrarea in acel procentaj de 2% din varf in ceea ce priveste coeficientul de inteligenta, asa ca poate deveni membru orice persoana trece un test Mensa, indiferent de sex, ocupatie, orientare politica sau sexuala etc.

Avem membri de tot felul si nu este obligatorie declararea ocupatiei la inscrierea in organizatie, asa ca nu avem o situatie exacta, dar, din cate stiu, multi dintre membrii nostri lucreaza in domeniul stiintelor exacte; avem, insa, printre noi avocati, medici, arhitecti, chiar si o persoana care lucreaza in Politie", a declarat Radu Jianu, oferind ca exemplu faptul ca este inginer geodez de meserie.

Astfel, faptul ca este inginer geodez, el ocupandu-se cu distributia instrumentelor de scanare laser in Romania, nu l-a ajutat si nici nu l-a impiedicat sa devina, la randu-i, membru Mensa, in 2009, inainte de a fi ales si presedinte al filialei din Romania, acum aproape un an.

Laurentiu - membru Mensa, doar sase luni student, "la caterinca"

Ca studiile si profesia nu sunt decisive in dobandirea calitatii de membru Mensa confirma si Laurentiu, care a dat testele in 2010. Si le-a luat din prima.

"Eu n-am fost niciodata student, decat vreo sase luni, la caterinca, doar pentru bursa. (...) La a doua facultate m-am dus prima oara sa-mi cunosc grupa si, cum s-au nimerit doar fete urate, n-am mai trecut pe-acolo. Ce mai tin minte e ca era departe tare. De la mine din Crangasi faceam vreo ora pana acolo. (...) Eu chiar uit o gramada de chestii. In ultimul timp, citesc fiecare carte de doua ori. E mult mai eficient si asa pot sa le retin", a spus tanarul, acum in varsta de 28 de ani, pentru Ziare.com.

In ceea ce-l priveste, spune ca a facut singur studiile care il interesau si ca "le-a facut mai bine decat la orice facultate". Parintii lui Laurentiu au amandoi studii superioare. Mama lui lucreaza in contabilitate. Tatal este pensionar acum, dar in trecut, spune tanarul, lucra la OSIM, unde "analiza inventiile altora".

Tatal sau este putin nemultumit ca fiul nu a facut o facultate, dar nu atat de tare incat sa nu-si mai vorbeasca. La randul sau, si Laurentiu este putin nemultumit de tatal sau, deoarece "crede in homeopatie sau efectul de piramida si pune argint in apa ca sa o purifice".

Banii castigati online, destui ca sa se intretina singur. Facultate? Niciodata

Laur, caci asa i se spune, nu mai locuieste cu parintii de opt ani, desi este din Bucuresti. Nu are un loc de munca, ci se intretine din banii pe care ii castiga din gambling, din pariatul online. Program zilnic nu are, dar are bani, spre deosebire de cei care au un orar de respectat. In schimb, are hobby-uri "o gramada, in special sporturi" - patinaj, schi, baschet, tenis, box, inot.

"Eu sunt cu pariurile sportive, pokerul, d-astea serioase. Merge bine pe domeniul in care activez, ba chiar mai bine pe masura ce criza economica se adanceste. Daca planurile functioneaza, o sa ma vezi in cativa ani la televizor pentru ca o sa fiu scriitor vestit, asa cum mi-am propus", a spus tanarul, adaugand ca a invatat totul despre asta citind. "Citind foarte mult", subliniaza.

Adauga, totusi, ca in liceu copia la matematica.

Tanarul a precizat ca nu are de gand sa faca vreodata facultate. "Ar fi timp pierdut pentru mine. Nu exista facultate de gambling si, daca ar fi, as fi profesor acolo, nu student!"

Intalnirile cu membrii din organizatie: Simtea ca "ii uneste inteligenta"

De Mensa a auzit dupa ce a terminat liceul. A vrut sa-i demonstreze unui prieten, pe care incerca sa-l convinga sa dea testele in acelasi timp, ca el poate sa le ia, iar prietenul nu. Parintilor nici nu le-a spus cand s-a inscris. I-a sunat abia atunci cand a primit confirmarea pe mail. Parintii s-au bucurat, s-au simtit mandri.

"Felicitari! La testul IQ, rezultatul obtinut de dumneavoastra va situeaza in procentul de 2% din populatie si va permite sa deveniti eligibil pentru Mensa. Toti membrii Mensa primesc cartea de membru si acces la zonele virtuale private Mensa (site, grup yahoo etc). (...) Va multumim pentru participare si va asteptam alaturi de membrii Mensa Romania". Asta scria intr-un mail semnat de presedintele de atunci al organizatiei si in care i se solicita, printre altele, sa plateasca o cotizatie de cateva zeci de lei pe an. Daca ar fi fost student sau elev, ar fi platit doar jumatate din aceasta suma modica, conform regulamentului Mensa.

In scurt timp, noii membri, cei care au dat testele odata cu Laur, au inceput sa vorbeasca pe Internet si sa organizeze intalniri si activitati de grup.

"Ne stransesem mai multi la firma cuiva, iar apoi prin baruri sau pe la casele noastre. Cand am intrat eu, erau in jur de zece membri activi in organizatie. Simteam ca ne uneste inteligenta, intr-adevar, dar inteligenta depinde de multi factori, nu doar de cat de bine rezolvi matrici d-alea raven sau cum s-or numi ele. Asa ca e posibil sa ai un IQ mare degeaba. IQ-ul calculeaza doar inteligenta bruta", a mai povestit Laur.

Acum se vede la fel de des cu cei din Mensa. S-au organizat pe sub-grupuri, formate in functie de interesele comune. El face parte din grupul de jocuri de societate si cel de poker, dar exista multe altele, precum parapsihologie sau naturism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#mensa romania, #romani inteligenta, #testari mensa romania, #teste intrare Mensa , #inedit