Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sporturi violente si chiar barbare din istoria antica (Galerie foto)

Duminica, 13 Mai 2012, ora 18:25
8470 citiri
Sporturi violente si chiar barbare din istoria antica (Galerie foto)
Foto: discovery

De-a lungul timpului, cele mai multe sporturi au fost cizelate in asa fel incat sa fie mai putin periculoase, dar multe dintre cele practicate in antichitate erau foarte violente, unele dintre ele pierzandu-se in timp tocmai din cauza cruzimii care le caracteriza.

Potrivit Discovery, iata cateva sporturi violente si chiar barbare.

1. Luptele dintre gladiatori

Luptele dintre gladiatori sunt probabil cel mai cunoscut sport din era romana, iar in epoca moderna au fost realizate mai multe filme pe aceasta tema, remarcabil fiind "Gladiatorul", cu Russel Crowe in rol principal.

Gladiatorii erau de obicei sclavi sau criminali aruncati in arene pentru a se lupta intre ei, inarmati, sau pentru a lupta impotriva unor animale salbatice precum lei, ursi si altele. Ranile puteau fi grave si deseori se ajungea la moarte, insa invingatorii puteau beneficia de sume mari sau de favoruri chiar.

Luptele dintre gladiatori se tineau atat pentru anumite celebrari religioase, cat si pentru amuzamentul celor multi, adesea bogati, pentru ca puterea acestora sa iasa in evidenta.

In jurul secolului IV, nevoia marita de a proteja imperiul de invadatori precum si influenta tot mai mare a crestinismului au dus la un declin al acestui sport barbar si in cele din urma la disparitia lui.

2. Venatio

Acest sport este similar celui de mai sus, doar ca luptele aveau loc numai intre barbati inarmati si animale salbatice sau exotice. Dificultatea lui era insa destul de mare, avand in vedere ca intr-o singura zi puteau fi eliberate mii de animale care sa se lupte cu doar cativa barbati. Chiar daca in arena intrau si animale deloc periculoase, precum iepuri sau cerbi, participantii erau nevoiti sa infrunte constant animale mari ca lei, tigri, ursi si elefanti.

Totodata, in acele vremuri animalele fioroase erau folosite si pentru pedepse. O executie comuna a unui criminal sau a unui crestin implica adesea sfasierea acestuia de catre un leu sau un urs.

3. Polo

In prezent, acest joc (varianta care implica si cai) este cunoscut ca fiind unul pentru gentlemani indeosebi, insa, atunci cand a fost jucat prima data de catre persani, in secolul V, era orice numai un sport civilizat nu.

Pe atunci era practicat de calareti bine antrenati care doreau sa perfectioneze abilitatile de lupta ale cailor lor. In cele din urma, insa, sportul a fost cizelat de nobilii iranieni, dupa care a inceput sa fie identificat cu o activitate pentru relaxarea celor din clasa superioara.

4. Squashul mayasilor

Acest sport, care seamana cu tenisul de camp si care astazi este unul elitist, era mult mai violent la inceput, ca si polo-ul. Squashul a fost jucat inca de pe vremea mayasilor si a incasilor, in America Centrala si de Sud, si, desi regulile exacte ale acestuia au ramas un mister pana astazi, mai multe descoperiri au scos la iveala barbarismul cu care era practicat.

Squashul mezoamericanilor implica ritualuri religioase, iar cei care pierdeau erau sacrificati pentru zei. Mai mult, unii istorici sugereaza ca jucatorii foloseau capetele unora dintre cei sacrificati pe post de minge.

5. Lacrosse

Acest sport a fost jucat initial de nativii americani din toata America de Nord si nu a fost practicat pentru distractie, ci era parte dintr-un ritual religios care simula razboiul. Scopul era de a onora zeii si de a-i intari pe tinerii razboinici.

Jocurile puteau dura zile intregi si puteau include sute de jucatori de fiecare parte. Participantii nu purtau niciun fel de protectie, iar betele erau facute din lemn si, posibil, din piele de cerb.

6. Cursele de care

Cursele in care se intreceau mai multe care au atins cea mai mare popularitate intre epoca Greciei antice si era romana, fiind considerate si unul dintre sporturile cu spectatori foarte cunoscute, dintre cele ale timpurilor respective. Insa, atat pentru "soferi", cat si pentru cai cursele erau un risc, deseori acestia ranindu-se sau chiar murind, desi victoria insemna si castiguri foarte mari.

7. Wrestling

Originile acestui sport dateaza aproximativ din secolul XIII i.Hr., iar in mare parte din istoria sa jucatorii luptau nud, astfel ca toate loviturile incasate erau mult mai dureroase.

In plus, o varianta a acestui joc, cunoscuta sub numele pankration, implica o combinatie intre box si tehnici de wrestling, dar nu avea nicio regula comuna cu wrestling-ul traditional, iar participantii se puteau alege cu rani grave.

8. Turnirul pescarilor

Acest sport isi are originile in Egiptul antic si este practicat si astazi. Spre deosebire de turnirul clasic, care presupunea calareti in armuri ce se luptau cu lanci, turnirul pescarilor implica doi pescari aflati in barci mici, care se lupta tot cu un fel de lanci, pana cand unul dintre ei cade in apa.

In prezent, jocul nu este foarte periculos, dar in vremea egiptenilor antici multi dintre participanti nu stiau sa inoate, astfel ca inecul era un pericol frecvent.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sporturi antice violente, #sporturi barbare, #sporturi violente, #sporturi vechime , #inedit