Stephen Hawking si misterul "Particulei lui Dumnezeu"

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 17:45
3415 citiri
Stephen Hawking si misterul "Particulei lui Dumnezeu"
Foto: romanialibera.ro

Renumitul astrofizian britanic s-a declarat pesimist in legatura cu sansele de reusita ale celui mai mare experiment din fizica realizat vreodata, cel de la CERN, Geneva, denumit si "Experimentul secolului". El spune ca seria de experimente de la ne va aduce, totusi, multe ionformatii in legatura cu structura Universului.

In ultima sa conferinta de la Londra, din 20 octombrie 2010, Hawking a pariat pe 110 dolari ca experimentul care isi propune sa descopere "Particula lui Dumnezeu" nu va da rezultatele dorite, informeaza news.com.au.

Cel mai complex experiment realizat vreodata, prin Marele Accelerator de Particule (Large Hadron Collider), va incerca sa ciocneasca particule in aceasta saptamana, dupa ce le va accelera aproape de viteza luminii. Dupa cum a afirmat si Hawking, viteza luminii nu poate fi atinsa.

Exista temeri ca, in urma experimentului stiintific, ar putea sa apara gauri negre care ar face mai mult rau omenirii decat sa aduca beneficii. Exista temeri ca Pamantul ar putea fi inghitit de aceste gauri negre. Oamenii de stiinta de la CERN au fost chiar amenintati cu moartea, iar un profesor german a facut o incercare legala de a stopa seria de experimente.

"Marele Accelerator de Particule va mari de patru ori energia la care sa putem studia interactiunile dintre particule. Conform teoriilor existente in momentul de fata, acest lucru ar putea fi de ajuns pentru a descoperi Bozonul Higgs", a declarat Hawking pentru radio BBC, conform sursei citate.

Hawking este de parere ca ar fi mult mai bine daca nu vom descoperi aceasta particula pe care oamenii de stiinta o considera responsabila pentru nasterea Universului. El este convins ca "Particula lui Dumnezeu" (sau "Bozonul Higgs")nu va fi descoperita.

Acesta particula misterioasa se afla peste tot, afirma specialistii in domeniu, insa ea nu poate fi gasita. Totusi, Hawking crede ca experimentele ar putea scoate la iveala alte particule "supersimetrice" fata de cele cunoscute azi. Ele ar putea fi la baza materiei intunecate, cea care tine Universul laolalta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Stephen Hawking, #Particula Dumnezeu, #CERN, #geneva, #Marele Accelerator Particule, #gauri negre, #Univers , #inedit