SUA si Brazilia se lupta pe cel mai mare smarald din lume: Cantareste zeci de kilograme

Marti, 31 Martie 2015, ora 11:58
6174 citiri
SUA si Brazilia se lupta pe cel mai mare smarald din lume: Cantareste zeci de kilograme
Foto: The Bahia Emerald

Un smarald de 38 de kilograme, aflat in prezent la Los Angeles (Statele Unite ale Americii), este revendicat de Brazilia, care incearca sa il recupereze. Litigiul a inceput in 2009, an din care mineri, negustori de pietre pretioase si asociatii din grupul american FM Holdings isi disputa proprietatea asupra acestei incredibile pietre.

Un judecator din Los Angeles a decis luni ca smaraldul "Bahia", considerat de brazilieni cel mai mare din lume, va ramane deocamdata in Statele Unite, relateaza, marti, 20minutes.ch. Acesta a respins o motiune a Braziliei care cerea suspendarea unui proces ce dureaza de sase ani si vizeaza stabilirea proprietarului smaraldului descoperit in statul brazilian Bahia in 2001. Piatra pretioasa cantareste 38 de kilograme si este evaluata la 400 de milioane de dolari.

Brazilia afirma ca smaraldul este o "comoara nationala" care apartine patrimoniului brazilian, potrivit avocatului sau, John Nadolenco. Insa judecatorul Curtii Supreme din Los Angeles, Michael Johnson, a subliniat, luni, ca guvernul brazilian a intarziat mult in "a-si manifesta interesul" fata de aceasta piatra exceptionala.

Cand justitia era gata sa dea un verdict, in luna septembrie a anului trecut, Brazilia a cerut anularea sau suspendarea procesului, iar autoritatile braziliene au inceput negocieri cu guvernul american pentru a obtine piatra. Judecatorul Johnson a aratat, luni, ca nu canalele diplomatice sunt calea adecvata pentru rezolvarea litigiului, lasand oficialitatilor braziliene posibilitatea de a formula o motiune mai detaliata in care sa isi expuna argumentele in favoarea repatrierii smaraldului.

De la descoperirea sa in 2001, exceptionala piatra pretioasa a trecut prin multe. Ea se afla in prezent la biroul serifului din comitatul Los Angeles, la care este in pastrare pana la rezolvarea litigiului.

Cotidianul Los Angeles Times a reconstituit drumul smaraldului. Minerii care l-au descoperit l-au dus la Sao Paulo, de unde a fost trimis in 2005 la un geolog din California. Acesta l-a dus apoi la New Orleans, piatra disparand apoi cateva saptamani din cauza uraganului Katrina. A fost gasita in apa si a ajuns in mainile omului de afaceri Larry Biegler, care i-a anuntat disparitia in 2009. In urma anchetei serifului din Los Angeles s-a aflat ca smaraldul se afla la Las Vegas, in posesia asociatilor FM Holding.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cel mai mare smarald, #smarald proces SUA Brazilia, #smaral 38 kg , #inedit