Superbele catedrale futuriste ale mileniului trei - I (Galerie foto)

Marti, 06 August 2013, ora 22:18
5042 citiri
Superbele catedrale futuriste ale mileniului trei - I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Noile tehnologii care se nascocesc neincetat si permit schimbarea intregului nostru mod de a fi, inclusiv ambianta, sunt de voie sau de nevoie accepate si de slujitorii altarelor. Nici templele sau catedralele moderne nu se mai impaca bine cu mijloacele tehnice si arhitecturale de altadata.

Aceste schimbari afecteaza atat mediul ortodox, cat si mediul catolic din lumea crestina, dar sunt acceptate si de slujitorii altor culte, cate cunoaste societatea omeneasca, comenteaza Big Picture.

Este bine sau este rau? Ca in orice alt domeniu, numai posteritatea va decide. Pana atunci, arhitectii nu prididesc sa inoveze, iar inginerii ofera solutii tehnice care altadata ar fi fost de nebanuit.

Fireste, exista si retineri. Un inalt prelat catolic facea recent urmatorul comentariu: "Catedrala catolica din vremurile noastre a ajuns sa semene mai mult a muzeu, iar arhitectii cauta sa fie rasplatiti mai curand pentru designul realizat, decat pentru a fi inaltat un loc, unde enoriasii sa-si indrepte gandul la Domnul."

Nu-l contrazicem, dar macar pentru curiozitatea cititorului merita prezentate cateva exemple reale, care, chiar daca pentru moment socheaza, pana la urma tot incanta privirea.

Cathedral of Christ the Light, din Oakland, California. Interiorul monumentului. Este admirata de localnici si turisti, dar presa a criticat imensa cheltuiala facuta atat pentru inaltarea constructiei, cat si pentru intretinerea ei, inclusiv a imensului parc in care a fost situata.

Noua Catedrala Mitropolitana din Liverpool, Marea Britanie. Construita in a adoua jumatate a secolului XX, are si rol de biserica parohiala.

Biserica Sfintei Cruci, Danemarca. Este deasemeni monumentala, dar aspectul pare modest din cauza unei geometrii de tip elementar care marcheaza simplitatea. Tot simplitatea a determinat administratia cultului sa planteze imensul teren din jur numai cu iarba.

Catedrala luterana din Reykjavik, capitala Islandei. A fost proiectata in 1938, iar construirea a durat 38 de ani. Desi este o lucrare de conceptie mai "veche" decat altele, atrage multi vizitatori, fiind una din pincipalele atractii ale orasului. Pentru un oras de 202.000 de locuitori, cat are capitala Islandei, catedrala este uriasa.

Imensa Catedrala din orasul francez Strasbourg. Este un complex de constructii arcuite, care corespund functional tuturor canoanelor impuse de cultul catolic. Imensul aflux de turisti este demn de renumele orasului, cunoscut mai mult prin traditia clasica decat prin designului modern.

Catedrala din Evry, Franta. Este o constructie cu tente ecologice, avand motive florale presarate nu numai pe platformele betonate din jur, ci chiar si pe terasele nivelului superior al constructiei.

Dar asta nu e tot. Dispunem si de alte imagini ale catedralelor conconformiste, din care ne-am propus sa mai prezentam cateva si miercuri. Ne puteti urmari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#catedrale tehnologii moderne, #galerie foto catedrale, #cladiri inedite , #inedit