Superbele catedrale futuriste ale mileniului trei - II (Galerie foto)

Miercuri, 07 August 2013, ora 22:36
3391 citiri
Superbele catedrale futuriste ale mileniului trei - II (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Continuam in cele de fata prezentarea unor monumente arhitecturale ale mileniului trei din domeniul in care ne-am fi asteptat cel mai putin sa se manifeste spiritul extravagant si nonconformsmul: catedralele.

Superbele catedrale futuriste ale mileniului trei - II (Galerie foto)

Ideea, primita cu multa rezerva de catre reprezentantii cultului in ultimele decenii ale secolului trecut, a ajuns sa fie acceptata tacit sau fatis, dupa ce chiar acestia s-au vazut in situatia de a oficia slujbe pana si in locuri improvizate: pe plaja, in piete publice, in milocul naturii inverzite.

La o asemenea premiera asistam chiar in tara noastra cand, dupa '89, s-a incetatenit initiativa de a oficia slujba invierii pe malul marii, intr-una din statiunile populate.

In fond, circumstantele actului sacru sunt create pentru pamanteni. Cel de Sus asculta ruga la fel de bine daca e rostita cu smerenie dintr-un altar aurit, sau dintr-o grota sapata in stanca, asa cum proceda Daniil Sihastru, la care alerga in ceas de cumpana insusi domnul Modovei.

Pe de alta parte, o anumita intuitie ne spune ca neasemuitele palate ale mileniului nostru nu atrag numai credinciosi in numar mare, ci si turisti, poate in numar si mai mare.

In ce masura ele au fost construite ca sa-i atraga pe pelerini si in ce masura ca sa-i ispiteasca pe turisiti, asta e greu de spus, poate chiar imposibil. Sa urmarim impreuna imaginile oferite de Big Picture.

Interior in Crystal Cathedral din Garden Grove, Orange Country, California, SUA. In structura metalica sunt introduse 10.000 de placi dreptunghiulare din sticla rezistenta, fixata cu silicon. Capacitatea: 2.900 persoane. Orga cu cinci randuri de claviaturi este una din cele mai mari din lume.

Nici Roma n-a fost crutata de nonconformismul pus in Slujba Domnului. Chiar daca, in centrul lumii catolice, ar fi fost poate nepotrivita o catedrala extravaganta, o biserica de cartier cadreaza perfect cu zona rezidentiala, unde este instalata.

Construita in 1956, biserica greco-catolica Sf. Iosif din Chicago, inaltata de ucrainenii ajunsi acolo, nu reprezinta decat un inceput al super-modernismului. Atrage atentia turistilor prin cele 12 cupole aurite, care ii simbolizeaza pe cei 12 apostoli.

Biserica Santa Volta din Torino, inaltata in 1995 are un design care aminteste traditia prin coloritul specific caramizilor si linia moderna prin formele riguros geometrice.

In aceeasi lume catolica, biserica Santa Monica, situata la numai o ora de mers cu masina de Madrid, este atat de neobisnuita ca forma si se potriveste atat de putin cu arhitectura capitalei spaniole, incat urbanistii i-au gasit locul numai in afara aglomeratiei urbane. In fond, o ora cu masina nu-i mare lucru.

Interiorul aceluiasi lacas de cult. Te uiti la ciudatii pereti si de rogi la Domnul.

Poate cea mai ciudata dintre toate este biserica romano-catolica din Viena, Sfanta Treime. Construita in 1974, n-a fost primita cu bucurie de localnici, care au preferat multa vreme alte lacasuri pentru a se ruga.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#arhitectura moderna, #constructii structura metalica, #biserica Santa Monica , #inedit