Teorie halucinanta: Cristofor Columb a fost evreu?

Duminica, 27 Mai 2012, ora 11:15
7412 citiri
Teorie halucinanta: Cristofor Columb a fost evreu?
Foto: CNN

Cristofor Columb a fost un evreu, care a pornit la drum in cautarea unui loc pentru al sau popor prigonit, nu un simplu italian plecat in lume in cautarea aurului si bogatiilor pentru stapanii sai spanioli.

In aceste zile, televiziunea americana CNN

a difuzat o emisiune speciala dedicata cercetarilor lui Charles Garcia, unul dintre cei mai influenti latino-americani din SUA, care sustine ca marinarul Columb era un om care isi ascundea radacinile evreiesti, de teama persecutiei religioase fanatice a spaniolilor.

La 31 martie 1492, regele Ferdinand si regina Isabella au proclamat ca toti evreii urmau sa fie expulzati din Spania. Decizia lor viza in jur de 800.000 de evrei, care refuzasera sa se converteasca la catolicism, ei primind un termen de patru luni pentru a parasi tara.

Evreii, care au fost fortati sa renunte la iudaism si sa imbratiseze catolicismul, au ramas in istorie sub numnele de "conversos". Au fost, de asemenea, unii care s-au declarat catolici de fatada, dar practicau iudaismul pe ascuns, asa-numitii "marranos".

Zeci de mii de "marranos" au fost torturati de Inchizitia spaniola, fiind presati sa spuna numele tuturor prietenilor si membrilor familiei care practicau in secret iudaismul. Recent, uni cercetatori spanioli, precum Jose Erugo, Celso Garcia de la Riega, Otero Sanchez si Perez Dias, au ajuns la concluzia ca Cristofor Columb era un "marrano", a carui supravietuire depindea de suprimarea tuturor elementelor legate de trecutul sau evreiesc.

Teoria lui Charles Garcia se bazeaza pe cateva detalii interesante din testamentul lui Columb, dar trecute cu vederea pana acum. Columb si-a semnat testamentul pe 19 mai 1506, dand cateva dispozitii clare:

"El a dat dispozitii ca 10% din veniturile sale sa fie impartite saracilor, in mod egal, iar fetelor sarace sa li se faca zestre. Acesta sunt doua dintre cele mai cunoscute obiceiuri evreiesti", spune Garcia.

"Columb folosea drept semnatura un amestec de litere triunghiulare si puncte, care semana destul de mult cu scrisul de pe o piatra funerara obisnuita evreiasca", mai spune Garcia.

"El a lasat bani pentru cruciatii care doreau sa elibereze Tara Sfanta. Mai mult decat atat, calatoria sa catre Lumea Noua a fost finantata de un cunoscut evreu si de alti doi, care trecusera la catolicism", incheie Charles Garcia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Columb evreu, #Columb a fost evreu, #documentar Columb, #Charles Garcia Columb , #inedit