Tsunami in Pacific, din cauza testelor nucleare?

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 19:06
4114 citiri
Tsunami in Pacific, din cauza testelor nucleare?
Foto: Maxi Sciences

Atolul Mururoa, din Polinezia franceza, s-ar putea prabusi in ocean, declansand astfel un tsunami de proportii, dupa ce structura sa a fost slabita considerabil, in cei 40 de ani de teste nucleare efectuate in zona de Franta.

Apartinand Polineziei franceze, atolul Mururoa, in limba bastinasilor zonei "Marele Secret", avand o suprafata de aproximativ 300 de km patrati a devenit foarte cunoscut dupa testele atomice effectuate de Franta intre anii 1966-1996, scrie Maxi Sciences.

Sutele de testele nucleare, efectuate aici intre anii 1975 si 1996, au slabit structura atolul Mururoa. Drept urmare, 670 de milioane de metri cubi de stanca din partea nord-estica s-ar putea prabusi brusc in mare.

In zona au fost detonate de-a lungul timpului 41 de bombe atomice, in atmosfera, si 147 de bombe atomice subterane.

Un astfel de eveniment dramatic ar crea o ridicare a Oceanului Pacific cu pana la 2-3 metri. Totul este precizat in raportul de monitorizare geomecanica a atolului, realizat de asociatii polineziene si predate lui Marcel Jurien de la Graviere, delegat in domeniul sigurantei nucleare, a protectiei impotriva radiatiilor si a facilitatilor pentru activitatile legate de aparare (DSND).

Astfel pot fi afectati 227 locuitori ai atolului in Tureia, insula situata la 105 km de Mururoa. Bastinasi care traiesc cu teama ca pot fi oricand inghititi de valuri.

Rapoartele si petitia locuitorilor zonei referitoare la pericolul iminent din zona au fost trimise si cotidianului francez de mare tiraj Le Monde.

De la inceputul anilor 1980, subsolul atolului este in permanenta supravegheat si monitorizat de un sistem de supraveghere Telsite, pentru alertarea populatiei din insulele apropiate, care ar putea fi afectata de un posibil val tsunami, provocat de prabusirea atolului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#experimente atomice Franta, #bombe atomice Franta, #atolul Mururoa tsunami , #inedit
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
tsunami ? atunci sa scada pretul coniacului ca sa putem bea cantitati industriale